Avocatul Poporului denunta nereguli grave in arest: WC-uri insuficiente, celule la demisol fara lumina

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 20:22
3968 citiri
Avocatul Poporului denunta nereguli grave in arest: WC-uri insuficiente, celule la demisol fara lumina
Foto: Arhiva Ziare.com

Camerele de detinere din centrele de retinere si arestare preventiva sunt amplasate necorespunzator, la demisolul cladirilor, iluminatul fiind redus, iar grupurile sanitare insuficiente, rezulta din raportul Avocatului Poporului transmis marti presei.

Reprezentantii Avocatului Poporului spun ca in centrele de retinere si arestare preventiva, amplasarea camerelor de detinere este necorespunzatoare, fiind la nivelul demisolului cladirilor inspectoratelor judetene de politie, astfel incat ventilatia si aerisirea acestora era deficitara, iar iluminatul natural si artificial insuficient.

"De asemenea, s-a constatat lipsa grupurilor sanitare in unele camere, insuficienta grupurilor sanitare, instalatii sanitare care prezentau un grad ridicat de uzura si amenajarea defectuoasa a toaletelor, folosirea WC-ului tip turcesc ca suport pentru spalarea corporala, gradul avansat de uzura al cazarmamentului, distribuirea neuniforma a materialelor igienico-sanitare, deficitul spatiilor pentru depozitarea bunurilor personale, existenta unor spatii/curti de plimbare subdimensionate, necesitatea igienizarii unor spatii de detentie (dezinfectie, dezinsectie si deratizare) ", se arata in raportul prezentat marti.

De asemenea, reprezentantii Avocatului Poporului spun ca s-au inregistrat nemultumiri ale persoanelor private de libertate cu privire la lipsa confidentialitatii discutiilor din timpul vizitelor.

In plus, in centrele de retinere si arestare preventiva s-a constatat lipsa salilor de mese, precum si a dotarilor corespunzatoare in unele camere pentru asigurarea servirii mesei, retinandu-se in special situatia Centrului de Retinere si Arestare Preventiva Suceava, care nu asigura hrana calda persoanelor private de libertate in zilele de sambata si duminica.

"Mai mult, apreciem ca improprii mijloacele de transport al hranei de la unele penitenciare la centre in bidoane de aluminiu, autospeciale izoterme, autoutilitare", se mai arata in documentul citat.

Deficit de medici

In raport se mai mentioneaza si ca in centrele de retinere si arestare preventiva, ca si in unitatile penitenciare s-a constatat deficitul de personal medical, in special doctori, fapt pentru care examenul medical la depunere nu era realizat in toate cazurile, iar asistenta medicala este asigurata de personalul din cadrul centrelor medicale judetene ale Ministerului Afacerilor Interne, neexistand un corp medical propriu.

Reprezentantilor Avocatului Poporului li s-au mai semnalat si dificultati in asigurarea tratamentului medical ca urmare a introducerii cardurilor de sanatate.

Un alt asptect important se refera la faptul ca in incinta centrelor de retinere si arestare preventiva nu existau puncte comerciale, cumparaturile putand fi efectuate in baza cererilor formulate de catre persoanele custodiate, achizitionarea realizandu-se din reteaua comerciala a oraselor.

"Frecventa cumparaturilor varia, acestea putandu-se efectua in unele centre o data pe saptamana, iar in altele bisaptamanal sau la nevoie", se mai arata in raport.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Avocatul Poporului arest, #Avocatul Poporului conditii arest , #inchisoare