Bagdadul este dispus sa discute extradarea lui Munaf in Romania

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 20:27
1620 citiri
Bagdadul este dispus sa discute extradarea lui Munaf in Romania
Foto: Arhiva

Ministrul afacerilor externe al Republicii Irak, Hoshyar Zebari, a declarat miercuri, la Bucuresti, ca Bagdadul este dispus sa discute cu autoritatile romane o eventuala extradare a lui Mohammad Munaf, condamnat in Romania la 10 ani inchisoare pentru rapirea,in 2005, a trei jurnalisti romani in Irak.

Intrebat daca este pregatit sa discute subiectul unei eventuale extradari a lui Mohmmad Munaf, ministrul irakian de externe a raspuns: "Categoric, daca autoritatile romane vor ridica acest subiect, vom coopera cu ele, astfel incat justitia sa-si urmeze cursul".

Site-ului Lumea justitiei.ro a scris in 16 aprilie ca Munaf ar fi fost achitat definitiv in Irak si eliberat, aflandu-se in prezent pe teritoriul irakian.

Ministerul Justitiei a precizat ulterior ca nu a fost informat pana la acea data de catre autoritatile judiciare irakiene cu privire la solutia pronuntata de instanta irakiana in cazul lui Mohammad Munaf.

Arestat de fortele SUA din Irak in mai 2005, dupa eliberarea jurnalistilor romani, Munaf a fost condamnat la moarte prin spanzurare de justitia irakiana, dar ulterior o Curte de Apel de la Bagdad a decis, in 2008, rejudecarea lui. Detinutul, care are cetatenie irakiana, romana, dar si americana, urma sa fie predat de autoritatile americane autoritatilor irakiene. Pana acum nu au mai existat informatii ca acest transfer a avut loc.

In Romania, Munaf a fost acuzat de infractiune la legea privind combaterea terorismului.

Mohammad Munaf, cetatean irakian si american, a fost condamnat in lipsa, la data de 24 aprilie 2008, de catre Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I Penala, la o pedeapsa privativa de libertate de 10 ani inchisoare pentru acte de terorism savarsite atat pe teritoriul tarii, cat si in afara acesteia, impotriva unor cetateni romani.

De asemenea, condamnatului i-au interzis unele drepturi timp de cinci ani dupa executarea pedepsei si ar trebui sa plateasca 2.000.000 de euro daune morale jurnalistilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie Jeanne Ion. Instanta l-a mai obligat si la plata a 100.000 lei cheltuieli judiciare catre stat. De asemenea, magistratii au respins cererea de expulzare a lui Mohammad Munaf de pe teritoriul statului roman dupa executarea pedepsei.

Hotararea de condamnare a ramas definitiva la data de 16 mai 2008, prin nerecurare si a devenit executorie la aceeasi data, cand a fost emis impotriva lui Mohammad Munaf mandatul de executare a pedepsei inchisorii.

Conform Biroului National Interpol, Mohammad Munaf este urmarit international

Potrivit unei telegrame WikiLeaks publicate de Kamikaze online, in decembrie 2005, Ambasada SUA de la Bucuresti informa un oficial roman al Ministerului de Justitie ca Mohammed Munaf, unul din personajele-cheie in rapirea celor trei jurnalisti romani in 2005, nu poate fi audiat de catre Parchetul General al Romaniei decat ca martor, nu ca acuzat, asa cum cerea Ministerul de Justitie.

La schimb, americanii cereau si audierea a patru martori romani, intr-un caz care interesa SUA.

Ministrul afacerilor externe al Republicii Irak, Hoshyar Zebari, efectueaza o vizita oficiala in Romania in perioada 20-21 aprilie, la invitatia omologului roman, Teodor Baconschi.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#extradare Mohammad Munaf, #implicat rapire jurnalisti romani , #inchisoare