Beneficiile pentru detinutii-scriitori, suspendate pana in septembrie (Video)

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 15:39
3881 citiri
Beneficiile pentru detinutii-scriitori, suspendate pana in septembrie (Video)

Detinutii care au scris carti cu caracter presupus stiintific si care vor astfel sa iasa mai devreme din inchisoare au primit o lovitura, miercuri, dupa ce Guvernul a anuntat adoptarea unei suspendari a articolului care prevedea acest lucru.

"Guvernul a adoptat azi o suspendare a acestui articol pana la data de 1 septembrie. Articolul care prevedea ca in cazul de elaborare de lucrari stiintifice se considera 30 de zile executate se suspenda pana la 1 septembrie", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, intr-o conferinta de presa.

"Literatura de Jilava", un fenomen imoral. Infractorii sunt sprijiniti de profesori universitari - Interviu

Marti dupa-amiaza s-a incheiat dezbaterea publica lansata de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, privind ordonanta de urgenta prin care urma sa se abroge textul de lege de care beneficiaza scriitorii din inchisori pentru a li se reduce numarul de zile din pedeapsa.

"OUG vorbea despre abrogare. S-a tinut cont in decizia de azi si de punctul de vedere al CSM", a spus Dan Suciu.

Judecatorul CSM Cristi Danilet a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca singura solutie corecta este abrogarea articolului respectiv din lege, situatia fiind mult mai grava decat credem.

Solutia judecatorilor din UNJR la invazia de scriitori celebri din puscarie

Scriitorii din puscarii - Inapoi in anii '50 si discriminare sau finalul abuzului?

"Da, voi propune la 3 februarie Guvernului sa elimine aceasta prevedere", spunea ministrul Justitiei, Raluca Pruna, intr-un interviu pentru Wall Street Journal (WSJ).

Ordonanta de urgenta pentru ca detinutii-scriitori sa nu mai fie eliberati mai devreme

Potrivit lui Dan Suciu, s-a facut un abuz "prin folosirea excesiva a acestei prevederi" care a ajutat detinutii sa iasa mai devreme din inchisoare.

In plus, purtatorul de cuvant al Guvernului a atras atentia asupra numarului "excesiv de mare al cartilor scrise in inchisoare" si a mentionat ca, "de la nicio lucrare in 2006, anul trecut s-a ajuns la 337 de lucrari, care toate pretind ca au caracter stiintific".

Articolul la care face referire Dan Suciu este art.96 al Legii nr. 254/2013, care stabileste cum se calculeaza reducerea de pedeapsa in functie de munca prestata in puscarie:

"a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;

b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;

c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;

d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;

e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;

f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate."

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com