CEDO obliga Romania sa plateasca 196.400 euro din cauza conditiilor din inchisori - ce solutie are ANP

Marti, 03 Februarie 2015, ora 23:10
4319 citiri
CEDO obliga Romania sa plateasca 196.400 euro din cauza conditiilor din inchisori - ce solutie are ANP

Romania a fost condamnata, in 2014, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), sa plateasca 196.400 de euro unor condamnati, ca despagubiri pentru conditiile din inchisori.

Statul roman a fost condamnat anul trecut in 29 de cazuri vizand conditiile din penitenciare, fata de 32 in 2013, si a fost obligat la plata unor despagubiri in cuantum de 196.400 euro, comparativ cu suma de 221.819 euro in 2013.

Potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), "supraaglomerarea reprezinta o provocare majora a sistemului penitenciar romanesc", deficitul de locuri de cazare fiind in prezent de 11.170 de locuri.

CEDO condamna Romania sa dea sute de mii de euro unor rromi

Oficiali ai ANP au explicat ca, potrivit legislatiei europene, fiecare detinut are dreptul la un spatiu de patru metri patrati, obligatie pe care sistemul penitenciar romanesc nu poate sa o respecte.

Astfel, pentru limitarea efectelor supraaglomerarii, in 2014, ANP "s-a axat pe dezvoltarea infrastructurii".

Mai exact, anul trecut, la Penitenciarul Gaesti, au fost demarate lucrari de transformare a pavilionului scoala in pavilion de detentie, la Penitenciarului Codlea au continuat lucrarile la un nou pavilion pentru detentie, bloc alimentar si centrala termica, si au fost realizate proiectele pentru pentrut transformarea a doua pavilioane administrative auxiliare in spatii de detentie la Penitenciarul Giurgiu, pentru transformarea unor grajduri in spatii de detentie la Sectia Isalnita din cadrul Penitenciarului Craiova si pentru amenajarea unuor celule in locul atelierului de productie la Penitenciarului Satu Mare.

CEDO a obligat Romania sa plateasca peste un milion de euro in 2012

Tot anul trecut au fost obtinute fonduri norvegiene pentru modernizarea sectiei de tineri din Penitenciarul Bacau si infiintarea unui centru terapeutic pentru femei in Penitenciarul Gherla, unde lucrarile urmeaza sa inceapa in 2015.

In acelasi timp, conform bilantului, se are in vedere reabilitarea unui numar de 1.380 de locuri de cazare prin finalizarea obiectivelor de reparatii capitale la Penitenciarul Codlea (100), Penitenciarul Margineni (200), Penitenciarul Aiud (80), Penitenciarul Baia Mare (200) si Penitenciarul Iasi (800).

Un fost primar condamnat la inchisoare invinge statul roman la CEDO

Directorul ANP, Catalin Bejan, a declarat ca ar fi nevoie de un penitenciar nou, care, desi nu ar rezolva complet deficitul de peste 11.000 de locuri, ar reprezenta un inceput. Reprezentantii ANP au identificat si doua locuri unde ar putea fi construita o inchisoare noua: orasul Caracal si localitatea prahoveana Berceni.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Romania CEDO despagubiri inchisoare, #Romania CEDO despagubiri detinuti, #Romania CEDO despagubiri , #inchisoare
Comentarii