Cine sunt detinutii care asteapta amnistia lui Dragnea. Doar Ceausescu i-a eliberat de ziua lui pe corupti si talhari

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 22:20
36911 citiri
Cine sunt detinutii care asteapta amnistia lui Dragnea. Doar Ceausescu i-a eliberat de ziua lui pe corupti si talhari
Foto: Arhiva Ziare.com

Mii de criminali, hoti, traficanti de droguri, talhari si corupti asteapta sa vada ce va contine ordonanta de amnistie si gratiere anuntata de liderul PSD, Liviu Dragnea. Scapa toti detinutii de pedeapsa, sunt exclusi condamnatii pentru coruptie sau pentru infractiuni cu violenta?

Potrivit unei analize realizate de Ziare.com, doar in cazul amnistiei si gratierii date de Nicolae Ceausescu la implinirea varstei de 70 de ani prevederile au fost aplicate pentru toti detinutii din Romania.

Actele similare date dupa Revolutia din 1989, din 1990 si 2002, excludeau dintre beneficiari persoanele condamnate pentru infractiunile cu violenta - omor, talharie, viol, dar si faptele de coruptie.

Ziare.com a solicitat Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) sa ne furnizeze situatia persoanelor incarcerate pe durata de pedeapsa, infractiuni si starea de recidiva. Statistica comunicata este de la sfarsitul lunii noiembrie 2018.

Pe data de 17 decembrie 2018 erau incarcerate 21.152 de persoane in penitenciarele din Romania.

Ce inseamna amnistia si gratierea

Trebuie spus ca, in cazul unei amnistii, beneficiarilor li se inchid dosarele si condamnarile li se sterg din cazier, cu alte cuvinte, ei sunt scutiti de raspundere penala. In schimb, beneficiarul unei gratieri este iertat de pedeapsa, nu o mai executa, dosarul se inchide, insa fapta continua sa apara in cazier.

Amnistia poate fi:

- Generala - pentru orice tip de infractiune;

- Speciala - numai pentru anumite infractiuni;

- Neconditionata - nu se prevede nicio conditie pentru a obtine beneficiul ei;

- Conditionata - este acordata numai sub rezerva indeplinirii uneia sau mai multor conditii.

Statistica

Cei mai multi detinuti din Romania au condamnari intre 2 si 5 ani de inchisoare, potrivit statisticii citate. Cei mai multi detinuti din inchisori, aproximativ 12.000 de persoane, au condamnari de pana in 5 ani de inchisoare.

- 2.007 persoane sunt arestate preventiv sau condamnate in prima instanta;

- 562 persoane au condamnari pana intr-un an de inchisoare;

- 1.753 persoane au condamnari intre un an si 2 ani;

- 7.140 persoane au condamnari intre 2 ani- 5 ani;

- 3.146 persoane au condamnari intre 5 ani- 10 ani;

- 2.087 persoane au condamnari intre 10 ani- 15 ani;

- 1.207 persoane au condamnari intre 15 ani- 20 ani;

- 884 persoane au condamnari peste 20 ani;

- 156 persoane au condamnari pe viata.

Situatia cazurilor de coruptie

Potrivit calculelor Ziare.com, in penitenciarele din Romania sunt 232 persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie sau conexe infractiunilor de coruptie. Aproximativ 90% dintre acestia au pedepse sub 5 ani de inchisoare.

- 36 condamnati pentru luare de mita;

- 20 condamnati pentru dare de mita;

- 41 condamnati pentru trafic de influenta;

- 6 condamnati pentru cumparare de influenta;

- 35 condamnati pentru abuz in serviciu;

- 94 condamnati in baza Legii 78/2000 pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Criminalii conduc in topul condamnatilor

Potrivit datelor furnizate de ANP, in privinta infractiunilor, situatia este urmatoarea:

- 5.064 persoane ispasesc pedepse pentru crime - omor, omor calificat, omor deosebit de grav. Cei mai multi detinuti au pedepse de peste 10 ani de inchisoare.

- 3.825 persoane ispasesc condamnari pentru furt, furt calificat sau furtul in scop de folosinta. Cei mai multi detinuti au pedepse pana in 5 ani de inchisoare, dar sunt si cateva zeci de cazuri de furt care au pedepse mai mari de 5 ani.

- 2.770 persoane ispasesc condamnari pentru talharie, talharie calificata sau talharia urmata de moartea victimei.

- 1.969 persoane ispasesc condamnari pentru infractiuni sexuale (viol, raport sexual cu minori, perversiune sexuala, corupere sexuala, agresiune sexuala sau racolarea minorilor in scopuri sexuale).

- 964 persoane ispasesc condamnari pentru infractiuni legate de traficul de droguri. Din acestea, 127 de persoane au condamnari mai mari de 5 ani de inchisoare.

Lipseste studiul de impact

Sefa Inaltei Curti, Cristia Tarcea, explica in iunie 2018 ca o astfel de OUG de amnistie si gratiere nu se poate acorda decat in urma unui studiu amplu cu privire la efectele pe care o astfel de masura le va avea nu numai asupra societatii, ci si asupra fenomenului infractional in general.

"Din punctul meu de vedere, pentru ca am prins si perioada de pana la 1988, ca avocat, de-a lungul timpului a cam fost deturnata institutia amnistiei si a gratierii de la scopul propus.

Imi aduc aminte de o amnistie cvasi-generala din anul 1988, amnistie care a fost edictata la implinirea varstei de 70 de ani de catre Nicolae Ceausescu, dar intre noi juristii circula o gluma, faptul ca amnistia a fost edictata pe un servetel, era in termeni atat de vagi, de problematici in ceea ce priveste elaborarea", declara Tarcea.

O nebunie!

Judecatorul Cristi Danilet arata ca este "o nebunie" sa dai gratiere iarna, iar 60%-80% dintre detinutii care ar parasi penitenciarele s-ar intoarce in cel mai scurt timp "in acel loc unde au casa si masa in mod gratuit".

"Si intoarcerea asta nu s-ar face in baza unei cereri, stim bine...", continua magistratul.

Lipseste studiul de impact, planul de reintegrare sociala a detinutilor, dar si consultarile publice.

Este un caz similar cu cel in cazul Legii recursului compensatoriu. "Le-au dat drumul detinutilor pe strada, pur si simplu, unora ramasi fara familii, fara case, fara locuri de munca. Iar acum, la un an dupa, sunt inapoi aproape toti. Si cu ce pret.... "

Ce amnistii s-au dat in ultimii 50 de ani

Trei asociatii de magistrati "Forumul Judecatorilor din Romania", "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" si "Initiativa pentru Justitie", au analizat situatia amnistiilor date in ultimii 50 de ani.

26 octombrie 1987. Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania a adoptat Decretul nr. 255/1987 prin care s-au amnistiat infractiunile pentru care Codul Penal sau legile speciale prevedeau o pedeapsa privativa de libertate pana la 3 ani inclusiv sau amenda, fiind gratiate in intregime pedepsele cu inchisoare pana la 5 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta de judecata.

Au fost exceptati de la prevederile decretului persoanele condamnate pentru omor, loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, talharie, provocare ilegala a avortului, infractiuni contra avutului obstesc cu consecinte grave ori deosebit de grave, luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, ultraj cu violenta si evadare.

Ceausescu, darnic de ziua lui

26 ianuarie 1988. Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania a adoptat Decretul nr. 11/1988 prin care s-au amnistiat infractiunile pentru care s-a aplicat pedeapsa cu inchisoarea pana la 10 ani inclusiv, s-au redus la jumatate pedepsele cu inchisoare mai mari de 10 ani aplicate de instanta de judecata si s-au comutat in 20 ani de inchisoare pedepsele cu moartea aplicate de instantele de judecata.

Sursa: Fototeca online a comunismului romanesc [Photo #F039]

Un decret cu patru articole:

Art. 1: Se amnistiaza toate infractiunile pentru care s-a aplicat pedeapsa cu inchisoare pina la 10 ani inclusiv.

Art. 2: Se reduc cu 1/2 pedepsele cu inchisoare mai mari de 10 ani aplicate de instanta de judecata.

Art. 3: Se comuta in 20 ani de inchisoare pedepsele cu moartea aplicate de instantele de judecata.

Art. 4: Comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare, directiile pentru probleme de munca si ocrotiri sociale si conducerile unitatilor socialiste vor asigura incadrarea in munca a persoanelor care beneficiaza de prevederile prezentului decret si vor urmari integrarea acestora in colectivele de munca in care au fost repartizate.

FSN: Amnistie pana in 3 ani

5 ianuarie 1990. Consiliul Frontului Salvarii Nationale a adoptat Decretul-lege nr. 3/1990 prin care s-au amnistiat infractiunile politice prevazute in Codul Penal si in legile speciale savarsite dupa data de 30 decembrie 1947, precum si infractiunile pentru care Codul Penal sau legile speciale prevedeau o pedeapsa privativa de libertate pana la 3 ani inclusiv sau amenda, fiind gratiate in intregime pedepsele cu inchisoare pana la 3 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta de judecata.

Au fost exceptate de la beneficiul decretului persoanele condamnate pentru omor, talharie, vatamare corporala grava, viol, distrugere calificata, luare de mita, arestare nelegala si cercetare abuziva, supunere la rele tratamente, represiune nedreapta, evadare, precum si orice infractiuni sanctionate de lege cu pedeapsa inchisorii de 10 ani sau mai mare.

2002: Sentintele pana in 5 ani

1 octombrie 2002. Parlamentul Romaniei a adoptat Legea 543/2002 prin care s-au gratiat in intregime pedepsele cu inchisoarea pana la 5 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda aplicate de instantele de judecata.

Au fost exceptate de la beneficiul legii persoanele condamnate pentru infractiuni contra sigurantei statului, omor, vatamare corporala grava, loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, abuzul in serviciu in forma calificata, luarea de mita, darea de mita, primirea de foloase necuvenite, traficul de influenta, infractiunile din Legea 78/2000 a anticoruptiei, infractiunile din Legea nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale, infractiunile din Legea nr. 21/1999 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor etc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#amnistia gratiere Dragnea PSD, #Dragnea amnistie, #Tudorel Toader OUG amnistie , #inchisoare