Ciudata mostenire a toaletelor sovietice

Sambata, 13 Mai 2017, ora 15:46
6341 citiri
Ciudata mostenire a toaletelor sovietice

Tocmai cand gandeam ca demnitarii nostri vor obliga prin lege conducerile inchisorilor sa faca imediat macar o dezinsectie si o deratizare, daca nu se poate mai mult, deputatii au dezbatut si aporbat miercuri un proiect de lege, stabilind ca deocamdata nu se face mai nimic pe aceasta linie.

Nici macar o aluzie la ameliorarea conditiilor in inchisorile de nesuportat. Poate n-o fi urgent: insasi CEDO ne-a dat un termen de 6 luni numai ca sa intocmim programul de amenajare a inchisorilor. Daca programul dureaza 6 luni, parca vad ca aplicarea lui va dura 6 ani, daca nu cumva 6 decenii, pentru ca totusi 6 secole ar fi exagerat chiar si pentru noi.

Conform proiectului, intemnitatii sunt invitati sa ramana in aceleasi conditii ca pana acum, urmand sa primeasca o reducere de pedeapsa, respectiv in loc de 30 zile in conditii umane, vor sta numai 24 de zile in conditii inumane. Restul liber.

Mie noua masura mi se pare ca un fel de targ intre stat si detinuti: va reducem noi pedeapsa, daca voi inghititi sa stati inuman, in contul acestei reduceri si sa nu va mai plangeti la CEDO.

Ce inseamna conditii inumane ne spune chiar proiectul respectiv:

"prezenta gandacilor, soarecilor, puricilor;

lipsa dotarilor si a produselor igienico-sanitare minime;

calitatea proasta a hranei;

lipsa apei calde curente;

lipsa accesului la activitati in aer liber;

lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;

lipsa temperaturii adecvate a camerei;

lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza precum si a cerintelor de igiena".

Ca tot omul, ma intreb: daca lasam condamnatii in compania gandacilor, in frig si fara sa aiba toaleta "in privat", fara sapun si apa calda, dar le reducem o cincime din pedeapsa, devenim europeni? Sau, ca sa fiu malitios, devenim ceva mai europeni decat am fost pana acum?

Natura umana nu-i toata la fel. N-am nicio indoiala ca unii intemnitati prefera conditii mai bune, chiar daca stau acolo mai mult. Altora, dimpotriva, le-ar conveni sa iasa mai repede afara, deziderat pentru care ar fi dispusi sa indure gandaci, purici si soareci, plus rigorile unui regim insuportabil.

Automat, unii ii vor invidia pe ceilaliti. Ba chiar poate ar fi dispusi sa faca schimb intre ei: "ofer zece tigari pentru opt gandaci" sau "am cartela telefon, caut purici", sau "schimb cafea macinata contra soareci, plus diferenta". Ce nu face omul, ca sa iasa mai repede de la zdup?

Am inteles ca CEDO ne-a dat un termen de 6 luni ca sa intocmim un program ca la carte pentru rezolvarea mizeriei din inchisori. Dar nici CEDO si nici altcineva nu ne scuteste sa venim cu niste masuri imediate, chiar inainte de a ne lauda ca am intocmit programul din pix.

De exemplu, nu vad de ce trebuie sa asteptam sase luni, ca sa imbunatatim hrana sau sa creem activitati in aer liber, adica cel putin plimbarea prin curte, sau sa mai adaugam ceva la incalzire, apa calda, igiena. Trebuie un program de sase luni, ca sa pui un sapun in plus si un prosop curat?

Dar dintre toate conditiile inumane din inchisori, cel mai mult m-a impresionat lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat. Pentru cine nu intelege despre ce este vorba, detaliez cum aratau toaletele din fosta Uniune Sovietica. Nu existau "in privat", existau numai "in comun".

Adica, fara pereti despartitori. Era atunci o hotarare politica, luata de partid: toaletele publice sa fie amenajate astfel incat fiecare "utilizator" sa-i vada pe ceilalti cum utilizeaza compartimentul si nimeni sa nu poata folosi peretii toaletelor pentru a-si exprima pe ei libertatea de opinie.

Noi am adoptat rapid toaletele de tip sovietic din inhisori, dar le desfiintam greu: nu sunt bani.

Nu sunt bani? Dar pentru logo-ul Capitalei sunt? Plus pentru brandul orasului. Plus o statuie neprevazuta, pe care doamna Firea se faleaste ca o va posta in centrul Capitalei.

Dar astea toate palesc, daca ne gandim la cheltuielile Parlamentului. Numai masinile si exploatarea lor costa o avere. Fara un milion de euro pe lot nici nu se demareaza o licitatie pentru achizitia de masini parlamentare.

Chiar in aceste zile, Camera Deputatilor organizeaza licitatia pentu achizitionarea a 25 limuzine de lux, in total peste un milion euro, fiecare in parte la o media de vreo 40.000 euro.

Reducand cheltuiala la jumatate, poate nu mai asteptam un program de sase luni, pentru starpit puricii si gandacii sau pentru adus sapun si prosop la mititica. Ar ajunge si pentru compartimentat toaletele de tip sovietic.

Am dat numai un exemplu. Ar mai fi si altele, o gramada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#spatii de detentie, #program CEDO inchisori, #conditii inumane inchisori , #inchisoare