Derbiul cartilor scrise din puscarie - Becali si Nastase, la penaltiuri

Sambata, 21 Februarie 2015, ora 16:00
5165 citiri
Derbiul cartilor scrise din puscarie - Becali si Nastase, la penaltiuri
Foto: Cuget Liber

Oameni de afaceri, politicieni renumiti sau figuri ale sportului, care-au ajuns dupa gratii, se agata de orice metoda prin care sa mai reduca din pedepsele primite pentru fapte de coruptie sau evaziune fiscala.

Asa a aparut de cativa ani in penitenciarele romanesti o moda ca asa-zisii "detinuti de lux" sa scrie si sa lanseze carti.

Cum cei mai multi dintre ei n-au mai publicat nimic in libertate, pare ca noua aplecare spre literatura vine doar dintr-un pragmatic impuls, pana la urma de inteles, de a-si reduce din perioada condamnarii.

Nu conteaza calitatea, cat cantitatea

Concret, orice activitate culturala pe care detinutul o intreprinde dupa gratii ii aduce acestuia puncte, un fel de buline albe, care la un moment dat sunt contabilizate de catre anumite comisii ale penitenciarelor.

In functie de numarul de puncte, comisiile stabilesc cat de mult s-a reabilitat detinutul si decid cat ii vor reduce din pedeapsa.

De exemplu, o carte publicata micsoreaza perioada de incarcerare cu aproximativ 30 de zile.

In toata aceasta ecuatie apar insa un rationament etic si unul economic. Primul dintre ele se refera la nivelul de expertiza pe care il au detinutii in domeniile pe care aleg sa le abordeze, iar rationamentul economic priveste volumul vanzarilor cartii respective.

Practic, unele dintre acestea au vanzari aproape nule, iar intreaga operatiune a fost posibila din simplul motiv ca autorul si-a permis, financiar vorbind, sa suporte cheltuiala unui tiraj, care se va prafui intr-un depozit.

George Becali versus limba romana

Revista VICE a publicat saptamana aceasta o cerere trimisa recent de George Becali conducerii inchisorii in care se afla, Penitenciarul Poarta Alba, din judetul Constanta, prin care cere mai mult timp de lucru pentru publicarea cartii la care lucreaza in prezent.

"Domle director,

Subsemnatul Becali George detinut in sectia Valul lui Traian sectia 9-1

Va aduc la cunostinta ca mi sa aprobat de care comisia de munca sa scriu cartea 'Becali Parlamentul Europei si parlamentul Rominiei' in sectia 9-1 la locul amenajat timp de 30 de ore. (...)

Avind in vedere ca am fost invoit si in acest timp am acesat Saitul Parlametului Europei si al Romaniei mi-am reinprospatat memoria cu discursurle si actiunile mele despre care vreau sa scriu.

De acea va rog sa aprobati sa lucrez 10 ore din cele 30 ore simbata in locul amenajat in sectie avind mai multa inspiratie si memoria proaspata din invoire in plus de aceasta scriu cu mai multa eficienta daca ma aplec mai mult timp de odata in acesta perioada deoaece am venit de acasa si am moralul foarte ridicat", a scris Becali in cererea catre conducerea institutiei.

Celebrul om de afaceri, care a devenit cunoscut in momentul in care a preluat echipa de fotbal Steaua Bucuresti, se pregateste sa lanseze deja a treia carte, dupa volumele "Becali si Steaua", respectiv "Muntele Athos, patria ortodoxiei".

Asa cum mentioneaza chiar el in cererea citata, cel de-al treilea volum publicat urmeaza sa valorifice expertiza din zona politica a lui George Becali, fost deputat si europarlamentar.

In prezent, latifundiarul ispaseste o pedeapsa de trei ani si sase luni de inchisoare pentru acuzatii de dare de mita, fals, sechestrare de persoane si schimb ilegal de terenuri cu MApN, fapte regasite in trei dosare diferite.

Becali si Nastase la egalitate - urmeaza penalty-uri

In topul scriitorilor din spatele gratiilor se mai afla si alte nume sonore din Romania, dintre care poate cel mai cunoscut este Adrian Nastase, a carui pedeapsa s-a redus cu 105 zile.

Adrian Nastase, care se afla in libertate din august anul trecut, a scris in perioada petrecuta in penitenciarul Rahova tot trei carti: "Exercitii de libertate", "Romania la UE in contextul reglementarilor interne si europene", respectiv "Lumea, americanii si noi".

Totusi, spre deosebire de George Becali, Nastase a fost in trecut profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti si a publicat si alte carti inainte de a fi incarcerat.

De la fotbal la lectura

Nu este si cazul lui Mihai Stoica, fostul manager general al echipei Steaua Bucuresti, care a fost condamnat la 3 ani si jumatate in Dosarul Transferurilor.

Fara vreun precedent literar, MM Stoica a scris pana acum doua carti in inchisoare: "Analiza tehnico-tactica a meciurilor de la Campionatul Mondial din Brazilia" si "Ultimii 11", ambele abordand teme din domeniul de baza al autorului, fotbalul.

Ramanand in aceeasi zona a sportului, se pare ca si alti inculpati din acelasi dosar lucreaza in prezent, potrivit Prosport, la carti menite sa le reduca din pedeapsa.

Printre acestia se numara fostul presedinte al Rapidului George Copos, fostul presedinte al Gloriei Bistrita Jean Padureanu, despre care s-a spus ca va scoate la lumina secrete referitoare la blaturile din fotbal sau Gica Popescu, cel care lucreaza la a doua carte, dupa "Abordari teoretice si practici metodice ale predarii jocului de fotbal in centrele de copii si juniori".

"Nu conteaza cine esti, scrie mult si o sa iesi"

Nici Sorin Ovidiu Vintu nu s-a lasat mai prejos si a scris in perioada in care era incarcerat la Jilava volumul "Romania - studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare", care i-a redus pedeapsa initiala de un an, pentru santajarea actualului deputat PSD Serbastian Ghita, cu 33 de zile.

De asemenea, doi functionari publici se afla si ei pe lista condamnatilor "cu condei". Fostul primar din Craiova Antonie Solomon si fostul primar al Clujului Sorin Apostu au publicat trei carti de economie. In plus, Solomon a scris chiar si o carte despre preparatele din carne.

Alte nume cunoscute de condamnati aflati in aceeasi situatie sunt cel al omului de afaceri Dinel Staicu, care a beneficiat de reducerea pedepsei primite pentru dare de mita si cumpare de influenta cu 53 de zile sau cel al fostului director al Complexului Energetic Turceni, Ionel Mantog, acuzat ca a beneficiat de informatii clasificate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reducere pedeapsa inchisoare, #scris carti inchisoare, #Becali carti inchisoare, #Nastase carti inchisoare , #inchisoare