Ministerul Justitiei vrea doua noi penitenciare. Iata unde ar putea fi construite

Sambata, 13 Mai 2017, ora 14:14
3760 citiri
Ministerul Justitiei vrea doua noi penitenciare. Iata unde ar putea fi construite
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un proiect de hotarare de guvern privind achizitia de studii de fezabilitate pentru construirea a doua noi penitenciare, unul in comuna Berceni, judetul Prahova, si unul in Caracal, judetul Olt.

"Atingerea standardelor europene pentru penitenciare, pe care Romania si le-a insusit si asumat, presupune sporirea capacitatii de cazare in ansamblul sistemului. (...)

Avand in vedere faptul ca, la data de 21.03.2017, la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor erau 27.251 detinuti, rezulta un deficit de 8.143 de locuri de cazare, acesta reprezentand un prim argument in vederea atingerii obiectivului propus.

Infrastructura sistemului penitenciar, dezvoltata inainte de anul 1989, nu corespunde standardelor prevazute de Consiliul Europei", se arata in nota de fundamentare a actului normativ, publicata de Ministerul Justitiei.

De asemenea, institutia considera ca "un factor determinant pentru crearea unor conditii de detentie corespunzatoare il constituie si numarul mare de hotarari si decizii ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pronuntate impotriva statului roman, al caror obiect il constituie conditiile de detentie, majoritatea referindu-se la conditiile de cazare", aratand ca, in 2016, CEDO a pronuntat 53 de decizii in acest sens, prin care Romania a fost obligata sa plateasca despagubiri in valoare totala de aproximativ 2,3 milioane de euro.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, in contextul deciziei-pilot a CEDO referitoare la situatia penitenciarelor din Romania, ca "Guvernul a initiat o serie de masuri consistente (...): se modernizeaza parte din penitenciare, avem doua penitenciare noi, avem legea gratierii (...) care va rezolva secvential o mica parte a problemelor din penitenciare, aveti legea recursului compensatoriu".

Detinutii au reclamat la CEDO, in 2016, lipsa spatiilor, a igienei, lipsa apei calde si prezenta sobolanilor in celule.

Iar condamnarile cresc in fiecare an, ajungand de la 32 in 2013, la de 10 ori mai multe in 2016, potrivit datelor facute publice de ANP.

"Ramanem si cu speranta faptului ca judecatorii europeni cunosc situatia din Romania, ca judecatorii europeni nu se asteapta ca peste noapte noi sa fim cei mai buni si sa indeplinim cei mai ridicate standarde, judecatorii europeni sa constate vointa, determinare, buna noastra credinta spre ireversabilitate, spre indeplinirea standardelor", a mai spus Tudorel Toader.

Citeste si In loc de gratiere, primarul unui mare oras din Romania vrea sa faca inchisoare noua - Unde, cu ce bani si cat ar dura

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#inchisori noi construite , #inchisoare