Omul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiat al lui Mazare, condamnat la peste 7 ani de inchisoare

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 20:26
3384 citiri
Omul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiat al lui Mazare, condamnat la peste 7 ani de inchisoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, trimis in judecata de DNA intr-un dosar de trafic de influenta, in care este acuzat ca a primit circa doua milioane de euro ca sa intervina la institutii publice pentru plata unor lucrari, a fost condamnat la 7 ani si 4 luni de inchisoare. Decizia nu e definitiva.

Sorin Strutinsky este un apropiat al fostul primar al Constantei, Radu Mazare si al fostului presedinte al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu. Sorin Strutinsky mai este judecat pentru luare de mita, intr-un alt dosar impreuna cu fostul primar Radu Mazare, cu omul de afaceri Eduard Martin si cu alti functionari din cadrul Primariei Constanta.

Totodata, pe data de 20 decembrie 2017, Sorin Strutinky a fost trimis in judecata pentru complicitate la luare de mita in forma continuata si trafic de influenta, impreuna cu fostul manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Danut Capatina.

Pentru ce a fost condamnat azi

Sorin Strutinsky a fost trimis in judecata in martie 2015 pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, instigare la savarsirea a doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si instigare la savarsirea a doua infractiuni de spalare a banilor, in forma continuata.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, Sorin Strutinsky a pretins de la un denuntator 10 la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de catre societatea comerciala reprezentata de acesta, in baza a trei contracte incheiate cu Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

In schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalandu-se de influenta exercitata asupra functionarilor DADL si asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis ca ii va determina sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata pretului catre societatea comerciala respectiva.

Ulterior, in baza pretinderii initiale, in perioada 2009 - 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denuntator suma totala de 1.286.958,17 lei, banii fiind virati din conturile bancare ale societatii reprezentate de denuntator in conturile bancare ale societatilor comerciale indicate de Strutinsky, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL si SC CDS Project SRL.

In perioada 2009 - 2012, Sorin Strutinsky, urmarind obtinerea banilor, i-a determinat pe reprezentantii societatii denuntatorului si pe cei ai SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL si SC CDS Project SRL sa falsifice mai multe contracte, aceste inscrisuri fiind folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile.

Astfel, intre 2009 si 2013, i-a determinat pe reprezentantii firmelor respective sa faca, in mod repetat, operatiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat banii, din patrimoniul societatii beneficiare a banilor publici in patrimoniul celor cinci societati. In acest mod, banii au fost reintrodusi in circuitul civil, cunoscand ca provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA se mai arata ca, in cursul anului 2012, Sorin Strutinsky a pretins de la acelasi denuntator o alta suma de bani reprezentand tot 10 la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de aceeasi societate reprezentata de denuntator, in baza unui contract privind extinderea unei dane din portul Constanta, incheiat cu Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta.

In schimbul banilor, Strutinsky, prevalandu-se de influenta exercitata asupra functionarilor CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, a promis ca ii va determina sa respecte obligatiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, in baza contractului.

Pe parcursul desfasurarii activitatii infractionale, dupa ce societatea beneficiara a contractului de lucrari a incasat suma de aproximativ cinci milioane de lei, denuntatorul a renegociat, in data de 11 ianuarie 2015, cu Sorin Strutinsky, suma pe care acesta din urma o pretindea, de la 10 la suta, la 8 la suta, respectiv de la suma de 500.000 de lei, la 400.000 de lei.

Tot in cursul anului 2012, Sorin Strutinsky i-a mai pretins denuntatorului, in aceleasi conditii, alti 10 la suta din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de catre firma acestuia (ca parte a unui consortiu de firme), in temeiul unui contract incheiat cu Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta ce prevedea efectuarea de lucrari de intretinere pe Canalul Dunarea - Marea Neagra si pe Canalul Poarta Alba - Midia Navodari.

Consortiul de firme din care facea parte societatea denuntatorului a incasat astfel pretul lucrarilor executate, de 12.744.039 lei si TVA aferenta de 3.058.569,53 lei.

Ulterior, in baza pretinderii initiale, Sorin Strutinsky a primit de la denuntator suma de 605.886,80 lei.

Urmarind obtinerea acestor foloase, in perioada 2013 - 2014, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentantii societatilor mentionate sa falsifice mai multe contracte, ce au fost apoi folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile ale societatilor comerciale.

Ulterior, el i-a determinat pe reprezentantii firmelor sa faca, in mod repetat, operatiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat banii din patrimoniul firmei denuntatorului, in cel al societatilor mentionate. In acest fel, banii au fost reintrodusi in circuitul civil, cunoscand ca provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Tot in rechizitoriul procurorilor DNA se arata ca, in cursul anului 2013, Sorin Strutinsky a pretins suma de aproximativ 1.600.000 de euro de la denuntator, reprezentand 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi incasate de catre societatea acestuia, ca parte a unui consortiu, in temeiul unui contract de modernizare ecluze - echipamente si instalatii, incheiat cu Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta.

In anul 2015, Sorin Strutinsky a mai pretins si suma de 202.500 de lei, care reprezinta sase la suta din valoarea facturilor incasate in 2014, in cuantum total de 3.375.179 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Sorin Strutinsky condamnat inchisoare, #Sorin Strutinsky Radu Mazare inchisoare , #inchisoare
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
Si mazare, mazare cand ? Asteptam cu interes !