Va reusi Guvernul sa fenteze CEDO?

Duminica, 22 Octombrie 2017, ora 19:24
9001 citiri
Va reusi Guvernul sa fenteze CEDO?

In opinia mea, este jalnic stilul in care a hotarat guvernul nostru sa aplice recomandarea data de CEDO asta primavara, ca in termen de sase luni sa prezinte programul privind conditiile inumane din inchisori.

Pur si simplu, conditiile raman la fel de inumane, ca si mai inainte, dar pleci mai repede acasa. Pentru cei care raman sau care vor intra de acum incolo la zdup s-a schimbat prea putin.

Ma indoiesc ca institutia CEDO astepta asa ceva, pentru care nici nu trebuia un ragaz de sase luni. Se putea decide din condei inca de asta primavara si se putea aplica imediat.

Prin aprilie, cand s-a aflat de hotararea CEDO, premierul de atunci, Sorin Grindeanu, declara ca termenul este generos, ca Guvernul are tot timpul sa elaboreze un plan cuprinzator si eficient, cu masuri ferme si termene precise, astfel incat sa nu mai existe in inchisori conditii inumane.

Am o intrebare retorica nu pentru premierul care s-a schimbat intre timp, ci pentru dnii Dragnea & Tariceanu, coordonatorii neschimbati ai Guvernului: unde este programul care in aceasta luna trebuia remis CEDO? Te pomenesti ca se rezuma numai la degringolada cu eliberarile dispuse in aceste zile!

Si ma mai intreb din nou: detintii neeliberati sau cei care vor fi intemnitati de acum incolo vor trai in aceleasi conditii inumane de detentie, ca si pana acum?

Ca sa fie clar despre ce este vorba, mi-as permite sa citez cam care sunt conditiile inumane reclamate de detinuti la CEDO, asa cum au fost ele mentionate in presa:

* conditii sanitare improprii;

* prezenta gandacilor, soarecilor, puricilor;

* lipsa dotarilor si a produselor igienico-sanitare minime;

* calitatea proasta a hranei;

* lipsa apei calde curente;

* lipsa accesului la activitati in aer liber,

* lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;

* lipsa temperaturii adecvate a camerei;

* lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat; respectarea normelor sanitare de baza si a cerintelor de igiena.

Nu mi se pare ca, eliberand un numar de detinuti, dispar gandacii, soarecii si puricii, se imbunatatesc conditiile sanitare, devine mai buna hrana, apare brusc apa curenta si se pot folosi "privat" toaletele comune. Cel mult, vor fi mai putini "utilizatori" simultan.

Am senzatia ca statul a si facut un mic troc cu detinutii: le reduce pedeapta cu cate sase zile, la fiecare 30 executate, dar acestia sa nu se mai planga la CEDO daca in celelalte 24 de zile stau la un loc cu gandacii, soarecii si puricii, fara dotari si cu toaleta "la gramada".

Gandesc ca nu la asta s-a asteptat institutia europeana, cand ne-a cerut un calendar, nu asta si-a programat Guvernul cand a promis intocmirea lui si in niciun caz n-a avut in vedere asa ceva faimosul program de guvernare al dlui Dragnea, care spunea textual:

"Se va realiza o analiza riguroasa la nivelul penitenciarelor care va viza elaborarea unui program de masuri imediate de natura legislativa si administrativa. Scopul este crearea de conditii care sa respecte statutul si demnitatea umana si sa evite sanctionarea Romaniei de catre organismele internationale".

Nici nu se poate un discurs mai perfect de tipul bla-bla-bla! Se va analiza, se va viza, vom face, vom drege. Cand? Cine? Cum? Nimic concret. Termene, ioc.

Mi-a placut sintagma "masuri imediate". Imediate, adica maine? Poimaine? Luna viitoare? La Sfantul Asteapta? In opinia mea, imediatul a trecut demult, dar nu s-a produs nimic. Pentru ca la PSD imediat nu-i un termen. E o metafora.

Dar revin la litera programului, care ar trebui "respectat la virgula". Unde este analiza riguroasa, domnule Dragnea? Unde este programul de masuri imediate de natura legislativa si administrativa? Unde sunt conditiile care respecta statutul si demnitatea umana?

Credeti ca, eliberand un numar de detinuti si lasand in aceleasi conditii inumane un alt numar, nu ne mai facem de rasul curcilor in fata organismelor internationale?

Nu mi se pare ca deschizand larg portile puscariilor s-a rezolvat altceva decat numai aglomeratia de acolo.

Era normal ca, dupa generosul termen de sase luni, Guvernul sa fi dat publicitatii nu numai un calendar cu rezolvarea chestiunilor in cauza, dar chiar si un desfasurator tehnic, pentru a deveni credibil: cum si cand se vor eradica insectele si rozatoarele, cum si cand se va asigura apa rece/calda, plus imbunatatirea hranei, plus toate celelalte, inclusiv rusinoasele toalete comune.

Plus masurile sociale care trebuie avute in vedere, pentru ca sa scada numarul delincventilor. Este posibil? Eu zic ca da. In Suedia, la o populatie de doua ori mai mica decat a Romaniei, sunt aproape de zece ori mai putini incarcerati.

Poate vor zice unii ca acolo sunt altfel de oameni. Corect, dar trebuie sa recunoastem ca si altfel de conducatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#eliberari din inchisori, #conditii inumane detentie, #Liviu Dragnea program guvernare , #inchisoare