Cum se simte canicula la racoare, la Jilava - Reportaj Video Ziare.com

Marti, 30 August 2011, ora 09:22
2980 citiri
Cum se simte canicula la racoare, la Jilava - Reportaj Video Ziare.com
Foto: Ziare.com

"A intrat la racoare" nu mai e de actualitate cand e vorba de puscariasi. Expresia e veche, de cand hotii, criminalii, violatorii ori infractorii de orice fel erau intemnitati in beciuri. Detinutii de la Jilava de astazi viseaza la un aparat de aer conditionat ori la un scaldat in strand. Slabe sanse, cel putin pana la izbavirea pedepsei.

Cu toate acestea, conducerea inchisorii ii rasfata mai ceva ca pe gardieni, care se topesc in uniforme. Confortul termic al detinutilor este asigurat, pe cat posibil, iar parnaiasii sunt dezmierdati cu apa rece, program de munca scurtat, plimbari ori usi larg deschise, pentru a face fata cat mai bine caniculei.

Detinutii descatusati de la Penitenciarul Jilava Reportaj Video Ziare.com

In spatele fortaretei imense, cu turnuri de paza si sarma ghimpata pe gardurile de beton, usi, gratii, puncte de control, iarasi usi si iarasi gratii, detinutii cauta metode ingenioase pentru a se racori. Chiriasii de la Jilava isi uda prosoapele si fac dusuri ori de cate ori vor. "Ba mai lasa si apa deschisa, desi nu au voie", puncteaza purtatorul de cuvant al Penitenciarului Jilava, Cristian Micu.

Din curtea interioara se pot vedea, pe pervazul inchisorii cu tencuiala cazuta, salam, cascaval ori carnati, langa ghete ori borcane. E pachetul de acasa, atarnat "la frigider".

Cu puscariasul-shaormar am mai stat de vorba. Bucatarul iranian, care gateste pentru detinutii musulmani, e un tip destul de spiritual. Spune ca nu e atat de cald la parnaie, desi "nu ar strica un aer conditionat". "Ne mai stropim si cu apa de la chiuveta", marturiseste detinutul. Vorbeste incet, calm si politicos, nu te-ai astepta la o asemenea atitudine de la un parnaias, mai ales unul atat de masiv si de inalt cum e el.

"Si facem dusuri. Multe dusuri", il completeaza unul dintre colegii de celula, in timp ce se trateaza cu cafea si soarbe din stirile de la televizor. Ori din afisul cu femeia despuiata, lipit deasupra ecranului. "Hai, recunoaste, lasati si apa deschisa, sa va raciti voi bauturile", il apostrofeaza subcomisarul Micu, gazda noastra in turul carceral.

In urmatoarea camera, un puscarias coafat cu melcisori invartiti cu gel a gasit o alta metoda pentru a se racori - poarta, semes, o carpa uda pe umeri. "Nu-i chiar asa rau", marturiseste puscariasul, dupa ce-mi trage o sapuneala strasnica. Noi, jurnalistii, spune detinutul, ne bagam cu bocancii in viata lor. Se uita mai apoi pe furis la mine, sa vada daca am prins nuanta.

"Usile camerelor de detentie sunt lasate larg deschise pana la ora 22.00, iar apa rece este asigurata permanent. (...) Pretentiosii pot solicita contra cost apa minerala sau sucuri de la magazinul din inchisoare", puncteaza Cristian Micu, in timp ce pasim intr-o alta camera. E ceva mai murdara decat celulele precedente. Miroase a ranced si pe tavan plutesc rotocoale de fum. Paturile, suprapuse pe trei randuri, tin loc de culcus, biblioteca, bucatarie, dulap. "Hai sa vobim cu ala, uite-l ce seamana cu Guta", imi spune ghidul nostru.

Asemanarea e izbitoare, intr-adevar. Totusi, cantaretul de manele se lafaia in bijuterii si bancnote, in timp de Guta-detinutul sta intr-un adevarat muzeu al zdrentelor. Nu e foarte vorbaret. Cand imi spune "17 ani, omor", ma indepartez cativa pasi si ma pitesc in spatele colegului meu.

"Periodic, se face si controlul bacteriologic al apei potabile", adauga Cristian Micu, usor amuzat de reactia mea. Mai aflu de la el doar ca, pe timp de noapte, usile sunt lasate deschise, acestea fiind asigurate numai cu grilajul de protectie.

Si acestea nu sunt singurele masuri luate pentru confortul detinutilor. Canicula le-a micsorat si programul de munca al puscariasilor de la Jilava.

"Beneficiarul este obligat sa le asigure apa rece in permanenta la locurile de munca, iar in cazul in care temperatura depaseste 35 de grade, li se reduce programul de lucru", subliniaza purtatorul de cuvant. Bineinteles, celor care vor sa lucreze, pentru ca nu-i poate obliga nimeni sa mearga la munca, ar incalca astfel drepturile parnaiasilor.

Sex si casatorii dupa zabrelele de la Jilava - Reportaj Video Ziare.com

Detinutii care aleg insa sa trandaveasca se pot plimba liberi prin curtea inchisorii. Se lungesc ca soparlele la soare. Petrec ore intregi jucand fotbal ori in fata jocului de rummy ori a setului de table.

Puscariasii mananca eco

Daca in unele celule aveai nevoie de stomac de fier pentru a suporta mirosul, am inghitit in sec atunci cand subcomisarul Micu ne-a dus la ferma inchisorii. Varza, vinete, rosii coapte si rotunde, toate ecologice. Ghidul nostru culege un ardei gras si ni-l pune in mana. Deja imi imaginez o salata.

"Pentru cresterea lor, nu folosim decat apa. Chiar daca am vrea sa le adaugam ingrasaminte sintetice, nu avem cum pentru ca sunt prea scumpe si nu avem buget pentru asa ceva", spune si inginerul agronom Mihail Gheorghe, cel care ii supravegheaza pe puscariasii agricultori.

"Deocamdata, legumele cultivate aici pot fi consumate doar in interiorul inchisorii, de angajati si de detinuti", puncteaza Cristian Micu, spre dezamagirea noastra. "Putem produce ecologic si pe langa faptul ca avem cea mai ieftina mana de lucru, avem si teren in proprietate", adauga purtatorul de cuvant.

Unii parnaiasi au invatat meserie in inchisoare. Li se scade din pedeapsa si, in plus, castiga si niste bani. Barbatii care erau, afara, traficanti de heroina, talhari ori criminali acum uda, culeg sau planteaza legume. Au devenit agricultori de ocazie, mai ales ca, din cauza caniculei, programul de munca s-a scurtat. "Produc si mananca eco", subliniaza Cristian Micu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#inchisoare jilava canicula, #reportaj jilava detinuti, #regim detinuti puscarie , #inchisoare