Business Focus: Quarterly Report 5 - transmisie online
Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede ca detinutii inchisi in conditii necorespunzatoare sa beneficieze pentru fiecare luna petrecuta in spatele gratiilor de cate 3 zile de scadere din pedeapsa.
Conform proiectului de lege, prin conditii necorespunzatoare se intelege un spatiu de detentie mai mic de trei metri patrati pentru fiecare detinut.
"Proiectul de lege isi propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care executa pedepse privative de libertate in conditii de supraaglomerare severa si de a contribui, in acelasi timp, la degrevarea penitenciarelor", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Proiectul a fost lansat in dezbatere publica pe 11 noiembrie.
Calculul zilelor castigate se va face din oficiu, fara sa fie conditionata de vreo cerere, pentru cei inchisi dupa data de 24 iulie 2012, data la care CEDO a pronuntat o hotarare "semi-pilot", in cauza Iacov Stanciu impotriva Romaniei. Stanciu s-a plans la CEDO de conditiile proaste de igiena din detentie, din cauza carora si-a pierdut si cativa dinti, obtinand despagubiri de 20.000 de euro.
Prevederea nu se va aplica pentru detinutii aflati in spitalele penitenciarelor.
Proiectul de lege a fost prezentat, dupa adoptare, de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Victoria.
Ministrul a precizat ca Guvernul a decis sa ia masuri in contextul in care exista numeroase plangeri pentru conditiile proaste din inchisori si aglomerarii penitenciarelor.
"Numai in acest an au fost inregistrate la CEDO peste 3.000 de cereri de la persoane aflate in detentie sau care denunta conditiile de detentie precare", a subliniat Raluca Pruna.
Aceasta a mai spus ca Guvernul a apreciat ca "investitia in construirea de penitenciare noi este o solutie buna, dar pe termen lung", prin urmare decizia luata azi a fost cea mai buna solutie gasita.
Totodata, Raluca Pruna a explicat ca nu este vorba despre o gratiere mascata, asa cum au sustinut contestatarii.
"Daca astazi am decide, in mod inovator, gratiere totala si colectiva, in mai putin de un an penitenciarele ar fi pline din nou", a afirmat Raluca Pruna, subliniind inca o data ca nu ia in considerare un proces de gratiere.
Pe de alta parte, calculul scaderii din pedeapsa "se va face pentru toata lumea aflata in detentie, la momentul la care se apropie de perioada eliberarii conditionate", a spus ministrul, adaugand ca procesul va fi unul "administrat si unic", prin urmare "nu riscam sa aglomeram instantele".
"Facem asta din oficiu pentru toata lumea. Legea va intra in vigoare la 2 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial, dupa ce va fi adoptata de Parlament (...) Calcularea este o masura temporara, isi va inceta aplicarea la 31 decembrie 2022", a anuntat Raluca Pruna, precizand totodata ca cele 2 luni sunt necesare pentru "elaborarea unei infrastructuri informatice".
Intrebata de jurnalisti, Raluca Pruna a precizat ca masura reducerii pedepsei va fi luata in considerare pentru cei condamnati dupa 24 iulie 2012, iar "pentru ceilalti, care au intrat inainte si s-au liberat, nimeni nu exclude sa se adreseze instantei, pentru despagubiri".
Ministrul Justitiei a explicat, la cererea jurnalistilor, si de ce nu a mers pe varianta unei ordonante de urgenta.
Raluca Pruna a reamintit ca "situatia nu e de ieri, de azi, ci de ani intregi", iar din luarile de pozitii publice de pana acum reiese ca "exista un larg consens" la nivelul partidelor politice, astfel incat este convinsa ca viitorul Parlament va adopta aceasta lege cu celeritate, asa ca ea ar putea intra in vigoare chiar din primavara viitoare.