Detinutii pedepsiti cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv ar putea fi gratiati

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 12:38
6003 citiri
Detinutii pedepsiti cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv ar putea fi gratiati
Foto: Toptenz.net

Pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta, ar putea fi gratiate in intregime, in timp ce infractiunile pedepsite cu privarea de libertate pana la 4 ani inclusiv sau amenda ar putea fi amnistiate, conform unui proiect depus la Camera.

Aceste prevederi sunt cuprinse in proiectul de lege intitulat "Lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse", initiat de catre deputatul PSD Madalin Voicu si de catre presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Paun.

Initiativa legislativa a celor doi deputati prevede, totodata, si gratierea minorilor trimisi intr-o scoala speciala de munca si reeducare.

De asemenea, proiectul legislativ prevede gratierea cu o treime a pedepselor cu inchisoarea intre 6 si 8 ani inclusiv, gratierea cu o cincime a pedepselor cu inchisoarea intre 8 si 10 ani inclusiv.

Cine intra sub incidenta legii

Proiectul de lege prevede ca de la aceste gratieri si amnistieri sunt exclusi cei recidivisti prin condamnari anterioare sau condamnati pentru infractiuni savarsite in stare de recidiva.

Cei care au savarsit infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni de omor, vatamare corporala grava, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate in mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuala, incest, talharie, inselaciune, delapidare, ultraj, tortura, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupediante, proxenetism nu beneficiaza de prevederile acestui proiect de lege.

De asemenea, cei care au savarsit infractiuni prevazute de Legea sigurantei, de Legea combaterii evaziunii fiscale si de Legea privind combaterea traficului si consumului de droguri nu pot beneficia de aceste prevederi ale proiectului de lege.

Proiectul de lege prevede ca persoanele gratiate care, in curs de trei ani, savarsesc cu intentie o infractiune vor executa pe langa pedeapa stabilita si pedeapsa gratiata.

Proiectul de lege are numarul de inregistrare 331/2012, fiind adresat Biroului Permanent al Camerei in data de 2 octombrie.

In expunerea de motive a proiectului de lege cei doi initiatori argumenteaza necesitatea adoptarii unor astfel de reglementari legale prin necesitatea oferirii posibilitatii ca persoanele condamnate care au savarsit infractiuni ce nu prezinta un pericol social ridicat si cele care in timpul executarii pedepsei au dat dovezi temeinice de indreptare sa beneficieze de clementa legiuitorului.

Un alt argument invocat de initiatori se refera la ameliorarea supraaglomerarii penitenciarelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pedepse inchisoare reduse amnistiate, #proiect lege gratiere amnistie, #detinuti infractiune contraventie , #inchisoare