Ziare.com

Detinutii vor primi hrana aprobata de un nutritionist. Pana acum se tinea cont doar de valoarea calorica

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 20:19

   

Detinutii vor primi hrana aprobata de un nutritionist. Pana acum se tinea cont doar de valoarea calorica
Guvernul a adoptat, joi, un proiect de lege care stabileste ca Ministerul Justitiei va decide, prin ordin, norma de hrana a detinutilor dupa consultari cu specialisti din domeniu, modificand astfel criteriile in vigoare, care prevad doar o raportare la valoarea calorica.

Proiectul urmeaza sa fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Initiativa actului apartine Ministerului Justitiei, fiind vorba despre un proiect de lege prin care modifica si completeaza Ordonanta Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala si al persoanelor private de libertate.

Modificarile vizeaza modul in care este asigurata hrana pentru detinuti, iar unul dintre criteriile avute in vedere a fost cantitatea si calitatea hranei, asa cum se arata in jurisprudenta CEDO si standardele stabilite de catre Regulile Penitenciare Europene. Reglementarile actuale vizeaza doar valoarea calorica a hranei.

Normele minime obligatorii de hrana urmeaza sa fie stabilite dupa consultarea unor specialisti in nutritie, prin ordin al ministrului justitiei. Astfel, pentru fundamentarea baremurilor calorice au fost avute in vedere Ghidul pentru alimentatie sanatoasa, elaborat de Societatea de Nutritie din Romania, recomandarile Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice N. Paulescu, Institutului de Boli Infectioase Prof. dr. Matei Bals, Institutului de Pneumologie Marius Nasta si literatura de specialitate.

O alta prevedere a proiectului adoptat in sedinta de guvern presupune egalizarea baremurilor calorice ale normelor de hrana a persoanelor retinute sau arestate preventiv cu cel al persoanelor condamnate, considerandu-se ca nu exista justificare pentru diferenta de tratament intre cele doua categorii de persoane private de libertate.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre ratie hrana detinuti nutritionist
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2383 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mi se pare corect

din ce in ce mai multi sunt vegani cu shtaif, altii mananca halal sau kasher..

 

Am o sugestie pentru legiuitori

Ințeleg că pușcăriașilor nu le convine hrana stabilită după calorii (vreo ... 1500-2000kcal/zi, avid in vedere că au un regim sedentar:)).
Nu sunt la mititica pentrucă am vrut noi ci din propria lor voință. De ce să-i ținem noi pe casă și masă??? Ia să-și aducă păpica de acasă, să plătească chirie și salariile temnicerilor. Așa ar fi echitabil !!!!!!!!!!!!!!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor