Judecatorii au decis, luni, ca toti cei sapte inculpati din dosarul anagajarilor ilegale din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) sa fie condamnati la inchisoare cu suspendare. Acestia au primit pedepse cuprinse intre un an si jumatate si trei ani.
Olimpiador Antonescu, fostul sef al Jandarmeriei, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, termenul de incercare fiind de sase ani, potrivit Mediafax.
In cazul acestuia, judecatorii au schimbat incadrarea juridica de la neglijenta in serviciu la abuz contra intereselor publice.
Totodata, Nicolaie Gheorghe Rugina, fostul prim-adjunct al lui Antonescu, a primit o pedeapsa de un an si jumatate de inchisoare cu suspendare, cu incercare de trei ani si sase luni. Acesta a fost gasit vinovat de abuz in serviciu.
De asemenea, Constantin Baci, fost secretar general al MAI, a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare. Judecatorii l-au gasit vinovat tot de abuz in serviciu contra intereselor publice.
In acelasi dosar, Adrian Patrascu, fost director general al Directiei Generale Management Resurse Umane, s-a ales cu trei ani de inchisoare cu suspendare, termenul de incercare fiind de opt ani, pentru acelasi motiv.
Ion Valentin Opritescu, fost director general al Directiei Generale Financiare din MAI, a primit o condamnare de doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare, termenul de incercare fiind de sase ani.
De asemenea, Constantin Stoleriu, fost ofiter in cadrul Directiei Generale Management Resurse Umane, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, pentru complicitate la abuz in serviciu.
In final, Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Directiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, s-a ales cu un an si jumatate de inchosoare cu suspendare, termenul de incercare fiind de trei ani si sase luni, tot pentru abuz in serviciu.
Judecatorii au precizat ca MAI nu cere despagubiri civili. In plus, instant a dispus desfiintare mai multor ordine interne ale institutiei.
Cele sapte persoane au fost trimise in judecata, in iulie 2011, de catre procurorii Parchetului General, in dosarul privind angajarile ilegale in MAI.
Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie au dispus, pe 5 iulie 2012, prin rechizitoriu, trimiterea in instanta a dosarului.
Constantin Baci a fost acuzat ca, in numele si pentru Ministrul Administratiei si Internelor, a aprobat ocuparea a trei posturi in cadrul Jandarmeriei Romane si a unui post in cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati, desi, conform Ordinelor Ministrului Administratiei si Internelor si a prevederilor OUG nr. 34/2009, ocuparea prin examen sau concurs a posturilor vacante din unitatile Ministerului Administratiei si Internelor si recrutarea personalului din sursa externa erau suspendate.
Procurorii sustin ca, prin derogari ilegale de la ordinele mentionate au fost deblocate posturi, pe care au fost incadrati in randul cadrelor militare active ale Jandarmeriei Romane trei persoane, iar in cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta o alta persoana.
Cei patru nu au lucrat nicio zi in cadrul Jandarmeriei Romane sau Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, intrucat, la data la care acestia au fost numiti pe functii, au si fost transferati in unitati ale Inspectoratului General al Politiei Romane, cu aprobarea lui Baci, mai spun procurorii.
Totodata, Adrian Patrascu a avizat in mod ilegal ocuparea a trei posturi in cadrul Jandarmeriei Romane si a unui post in cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati.
Si Ion Valentin Opritescu a fost acuzat ca a incalcat dispozitiile legale privind exercitarea controlului financiar preventiv si a avizat incadrarea si salarizarea celor patru candidati in favoarea carora s-a organizat concursul in mod ilegal.
... Vezi tot