Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dosarul spaga in vami, la final: 222 de persoane au fost condamnate

Joi, 24 Martie 2016, ora 17:55
5282 citiri
Dosarul spaga in vami, la final: 222 de persoane au fost condamnate
Foto: Arhiva/Ziare.com

In dosarele de coruptie si contrabanda de la vamile Moravita, Naidas, Siret si Albita au fost condamnate definitiv 222 de persoane, dintre care 91 cu executare, in judecare ramanand doar dosarul "Albita", in care sunt acuzati 47 de politisti de frontiera, potrivit Directiei Generale Anticoruptie.

Cinci dosare penale au fost deschise in urma perchezitiilor facute, in februarie 2011, de ofiterii Directiei Generale Anticoruptie si procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la punctele de trecere a frontierei Siret, Albita, Moravita, Naidas si Foeni, informeaza News.ro.

Fostul sef al Vamii Siret si 47 de politisti de frontiera, condamnati definitiv la 5 ani inchisoare

La finalul anchetelor, procurorii DNA au trimis in judecata, in cele cinci dosare, 277 de persoane, dintre care 222 au fost condamnate definitiv in patru dosare, 124 dintre acestia fiind politisti de frontiera. Un singur dosar a ramas in lucru pe rolul instantei de judecata, arata joi Directia Generala Anticoruptie, intr-un comunicat de presa.

Ultima decizie definitiva a fost data in 21 martie, de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in dosarul Moravita 2, in care au fost condamnate 36 din cele 41 de persoane trimise in judecata, 24 primind pedepse cu executare. Dintre persoanele condamnate, 15 sunt politisti de frontiera, cea mai mare pedeapsa fiind de patru ani si sase luni de inchisoare.

In dosarul Moravita 1, dintre cele 68 de persoane trimise in judecata (43 angajati MAI), 65 au fost condamnate prin sentinta definitiva, dintre care cinci la pedepse cu executare, patru fiind politisti de frontiera.

Ca urmare a anchetei din dosarul Moravita 1 a rezultat ca au fost comise 58 de acte de contrabanda, suma perceputa cu titlu de mita fiind estimata la peste 82.000 de euro pentru inlesnirea traficului de tigari din Serbia, in valoare de 3,3 milioane de euro. Inculpatii din lotul Moravita 1 au fost obligati sa plateasca despagubiri de peste 33 milioane de lei, la care se adauga penalitati reprezentand contravaloarea tigarilor introduse ilegal in tara si taxele si accizele neplatite.

In dosarul Naidas, 55 de persoane au fost trimise in judecata (36 angajati MAI), toate fiind condamnate prin sentinta definitiva, dintre care 14 au primit pedepse cu executare, trei fiind angajati MAI.

In dosarul Siret, toate cele 66 persoane trimise in judecata (62 angajati MAI) au fost condamnate prin sentinta definitiva, 48 dintre acestea, toti lucratori MAI, primind pedepse cu executare.

Stenograme din dosarul mitei in vami: Cum puteti sa ii tineti la ciorap? Eu nu pot, ca ma racaie de mor

Dosarul Albita, in care au fost trimisi in judecata 47 de politisti de frontiera, se judeca la Curtea de Apel Iasi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#coruptie vami pedepse, #dosare coruptie vami inchisoare, #condamnati dosare coruptie vami, #condamnati mita vami , #inchisoare
Comentarii