E oficial: Detinutii-scriitori nu mai primesc reduceri de pedeapsa

Marti, 09 Februarie 2016, ora 14:41
3785 citiri
E oficial: Detinutii-scriitori nu mai primesc reduceri de pedeapsa

Detinutii care au scris carti cu caracter presupus stiintific si care vor astfel sa iasa mai devreme din inchisoare nu vor mai putea beneficia de aceasta prevedere a legii, cel putin pana in luna septembrie.

Astfel, marti a fost publicata in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta ce prevede ca scriitorii de dupa gratii nu vor mai beneficia de reducerea pedepsei, relateaza televiziunile de stiri.

Beneficiile pentru detinutii-scriitori, suspendate pana in septembrie (Video)

Miercuri, Guvernul a anuntat adoptarea unei suspendari a articolului care prevedea acest lucru.

"Guvernul a adoptat azi o suspendare a acestui articol pana la data de 1 septembrie. Articolul care prevedea ca in cazul de elaborare de lucrari stiintifice se considera 30 de zile executate se suspenda pana la 1 septembrie", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, intr-o conferinta de presa.

Potrivit lui Dan Suciu, s-a facut un abuz "prin folosirea excesiva a acestei prevederi" care a ajutat detinutii sa iasa mai devreme din inchisoare.

In plus, purtatorul de cuvant al Guvernului a atras atentia asupra numarului "excesiv de mare al cartilor scrise in inchisoare" si a mentionat ca, "de la nicio lucrare in 2006, anul trecut s-a ajuns la 337 de lucrari, care toate pretind ca au caracter stiintific".

Ordonanta de urgenta pentru ca detinutii-scriitori sa nu mai fie eliberati mai devreme

Solutia judecatorilor din UNJR la invazia de scriitori celebri din puscarie

Scriitorii din puscarii - Inapoi in anii '50 si discriminare sau finalul abuzului?

Pe 2 februarie s-a incheiat dezbaterea publica lansata de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, privind ordonanta de urgenta prin care urma sa se abroge textul de lege de care beneficiaza scriitorii din inchisori pentru a li se reduce numarul de zile din pedeapsa.

"OUG vorbea despre abrogare. S-a tinut cont in decizia de azi si de punctul de vedere al CSM", a spus Dan Suciu.

"Literatura de Jilava", un fenomen imoral. Infractorii sunt sprijiniti de profesori universitari - Interviu

Articolul la care face referire Dan Suciu este art.96 al Legii nr. 254/2013, care stabileste cum se calculeaza reducerea de pedeapsa in functie de munca prestata in puscarie:

"a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;

b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;

c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;

d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;

e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;

f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate."

Citeste si:
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
Cum a devenit AUR frecventabil, de la un partid hulit. Pierzătorii și câștigătorii moțiunii de cenzură
La începutul lunii septembrie, imediat după scandalul demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, atât PSD, cât și USR PLUS și AUR au anunțat că depun moțiune de...
Liviu Dragnea, atacuri în rafală la adresa șefilor SRI. „George Maior, cam de la 10, 11 dimineaţa devenea prieten cu paharul”
Liviu Dragnea, atacuri în rafală la adresa șefilor SRI. „George Maior, cam de la 10, 11 dimineaţa devenea prieten cu paharul”
Fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, 19 septembrie, că a auzit discuţii între şefii serviciului Român de Informaţii şi procurori asupra cărora cei de la SRI...
Sursa: Ziare.com