E oficial: Detinutii-scriitori nu mai primesc reduceri de pedeapsa

Marti, 09 Februarie 2016, ora 14:41
4036 citiri
E oficial: Detinutii-scriitori nu mai primesc reduceri de pedeapsa
Foto: Ziare.com

Detinutii care au scris carti cu caracter presupus stiintific si care vor astfel sa iasa mai devreme din inchisoare nu vor mai putea beneficia de aceasta prevedere a legii, cel putin pana in luna septembrie.

Astfel, marti a fost publicata in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta ce prevede ca scriitorii de dupa gratii nu vor mai beneficia de reducerea pedepsei, relateaza televiziunile de stiri.

Beneficiile pentru detinutii-scriitori, suspendate pana in septembrie (Video)

Miercuri, Guvernul a anuntat adoptarea unei suspendari a articolului care prevedea acest lucru.

"Guvernul a adoptat azi o suspendare a acestui articol pana la data de 1 septembrie. Articolul care prevedea ca in cazul de elaborare de lucrari stiintifice se considera 30 de zile executate se suspenda pana la 1 septembrie", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, intr-o conferinta de presa.

Potrivit lui Dan Suciu, s-a facut un abuz "prin folosirea excesiva a acestei prevederi" care a ajutat detinutii sa iasa mai devreme din inchisoare.

In plus, purtatorul de cuvant al Guvernului a atras atentia asupra numarului "excesiv de mare al cartilor scrise in inchisoare" si a mentionat ca, "de la nicio lucrare in 2006, anul trecut s-a ajuns la 337 de lucrari, care toate pretind ca au caracter stiintific".

Ordonanta de urgenta pentru ca detinutii-scriitori sa nu mai fie eliberati mai devreme

Solutia judecatorilor din UNJR la invazia de scriitori celebri din puscarie

Scriitorii din puscarii - Inapoi in anii '50 si discriminare sau finalul abuzului?

Pe 2 februarie s-a incheiat dezbaterea publica lansata de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, privind ordonanta de urgenta prin care urma sa se abroge textul de lege de care beneficiaza scriitorii din inchisori pentru a li se reduce numarul de zile din pedeapsa.

"OUG vorbea despre abrogare. S-a tinut cont in decizia de azi si de punctul de vedere al CSM", a spus Dan Suciu.

"Literatura de Jilava", un fenomen imoral. Infractorii sunt sprijiniti de profesori universitari - Interviu

Articolul la care face referire Dan Suciu este art.96 al Legii nr. 254/2013, care stabileste cum se calculeaza reducerea de pedeapsa in functie de munca prestata in puscarie:

"a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;

b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;

c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;

d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;

e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;

f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate."

#OUG detinuti scriitori Monitorul Oficial, #suspendare articol carti scrise, #detinuti carti scrise inchisoare , #inchisoare
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Limba romana va va fi recunoscatore ca puscariasii inceteaza sa o
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Drept urmare, s-ar putea să apară și o Academie paralelă, așa cum