Efectul declaratiilor lui Toader asupra sistemului: Detinutii vin sa le dam casa, masa, ca asa a zis domnul ministru

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 11:55
8497 citiri
Efectul declaratiilor lui Toader asupra sistemului: Detinutii vin sa le dam casa, masa, ca asa a zis domnul ministru
Foto: Arhiva/Ziare.com

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, este acuzat de o noua gafa cu efecte foarte grave asupra sistemului.

Dupa ce a declarat public ca "fiecare detinut din asta eliberat conditionat este luat in primire de un din asta de la probatiune care il supravegheaza, il consiliaza si il ajuta la reintegrare", detinutii au luat cu asalt serviciul de probatiune.

"Nu e pentru prima data cand ne baga pe noi la inaintare si, in acelasi timp, nu gaseste solutii pentru problemele sesizate de noi. Domnul ministru cunostea ca avem un volum de munca deja exagerat, noi suntem 538 de angajati la nivel national, iar in decembrie 2016 aveam in evidenta 78.000 de persoane condamnate. Comparativ, in penitenciare erau 29.000 de detinuti, de care se ocupau 12.500 de angajati.

E inadmisibil ce a spus domnul ministru. In primul rand, nu toti cei 4.000 sau 8.000, nu stiu cati vor fi liberati, trebuie sa vina la probatiune. Noi ne ocupam doar de cei care au un rest de pedeapsa de executat mai mare de doi ani si care sunt condamnati pe noul Cod Penal, adica dupa 2013, cu aplicare din 2014.

Pentru ceilalti oameni, noi nu avem nimic de oferit. De altfel, s-au trezit colegii mei din tara invadati de detinuti liberati conditionat care au solicitat 'asistenta post penala', ca 'asa a declarat domnul ministru'.

Nu exista nicio reglementare legala la acest moment care sa ne oblige pe noi sa oferim asistenta post penala acestor detinuti. Cumva ei raman pe dinafara. Domnul ministru face niste afirmatii publice de natura sa ne perturbe noua activitatea si sa dezinformeze opinia publica", a declarat, intr-un interviu pentru Republica.ro, Crina Mocanu, presedintele Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune (SNCPS).

Aceasta spune ca, cel mai probabil, Toader a facut astfel de declaratii ca sa-i linisteasca pe cetatenii ingrijorati pe buna dreptate ca detinutii care ies si nu au casa, loc de munca si un venit din care sa-si asigure hrana vor ajunge la recidiva.

In schimb, s-a ajuns la situatia ca detinutii sa vina la serviciile de probatiune sa ceara toate aceste lucruri, pe motiv ca "asa a spus domnul ministru".

"Mie imi dati, asa a spus domnul ministru, ma rezolvati cu casa, cu locul de munca, cu masa", spune Crina Mocanu ca e atitudinea detinutilor iesiti din inchisoare la marea eliberare.

In plus, consilierii de probatiune sunt expusi la riscuri mari pentru ca, desi legea asa prevede, lor nu le este asigurata paza.

"O colega din Braila a fost palmuita, inchisa in birou, lovita de catre un beneficiar al serviciilor de probatiune. (...) Nu va mai zic ca ne-au furat. Mie mi-au furat telefonul mobil de pe birou, unei colege i-a fost furat portofelul din geanta. Am raportat furturile, au existat si situatii in care s-a aruncat cu telefonul dupa o colega, au existat amenintari, tot felul de incidente sesizate, dar fara niciun raspuns din partea factorilor decizionali.

In Bucuresti aveam in probatiune 8.000 de condamnati de care ne ocupam noi, care suntem 25 de persoane. Iar personalul care lucreaza in serviciile de probatiune este majoritar feminin. Am avut o situatie in care o colega din tara a fost stransa de gat de un condamnat venit la probatiune. Colegei i s-a reprosat de catre directorul de atunci ca nu a stiut sa managerieze situatia", a mai spus Crina Mocanu.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#detinuti eliberati conditionat probatiune, #consilieri probatiune probleme Toader , #inchisoare