Fostii sefi de la Mina Petrila, inchisoare cu executare

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 20:27
3723 citiri
Fostii sefi de la Mina Petrila, inchisoare cu executare

Magistratii Tribunalului Gorj i-au condamnat joi la inchisoare cu executare pe sefii de la Mina Petrila, cercetati pentru producerea accidentului din anul 2008.

Fostul director al Exploatarii Miniere Petrila, Aurelian Necula, si adjunctii sai - Gheorghe Rosu si Dan Stefan Ungur, au fost condamnati, pe fond, la Judecatoria Targu Jiu, la sase ani si jumatate, respectiv patru ani, dupa ce 13 mineri au murit si alti 12 au fost grav raniti in doua explozii succesive ce au avut loc in 15 noiembrie 2008.

Instanta i-a mai obligat pe cei trei la plata unor daune substantiale catre rudele victimelor celor doua explozii.

"Am aflat decizia in cazul domnului Necula si este absolut surprinzatoare, potrivnica realitatii dosarului si deciziei prin care instanta superioara obligase la efectuarea unor probe pe care instanta care a judecat si care a aplicat sanctiuni absolut nemeritate (Tribunalul Gorj-n.edr.) le-a trecut cu vederea.

Deci nu a respectat ceea ce legea o obliga, si anume sa execute ceea i-a solicitat instanta superioara in grad din punct de vedere al controlului judiciar. Necula a fost condamnat la 6 ani si jumatate cu executare. E adevarat s-a indurat si i-a dat mai putin decat prima oara instanta de la Targu Jiu, dar absolut nefireasca, potrivnica legii, potrivnica realitatii si modului in care s-au petrecut faptele care au dus la moartea unor oameni", a declarat avocatul lui Aurelian Necula, Paula Iacob.

Avocatul lui Necula spune ca vor inainta apel impotriva deciziei de la Tribunalul Gorj.

"Evident ca vom face apel si va marturisesc ca fata de modul absolut nefiresc, ca sa nu spun chiar ciudat, in care s-a comportat instanta de la Targu Jiu apelul nu cred ca poate fi respins atata vreme cat in mod evident instanta care a rejudecat nu i-a pasat de nimic de ceea ce i-a cerut instanta superioara in grad. Nu a vrut efectiv sa faca nicio proba cu care sa stabileasca adevarul", a mai precizat Paula Iacob.

Avocatii inculpatilor declara ca Tribunalul Gorj nu a luat in seama anumite probe, ba mai mult ii acuza pe magistrati de comiterea unor erori grave de judecare. "Este un dosar in care troneaza eroarea judiciara datorita modului neglijent in care a solutionat cauza judecatorul, care avea spre rejudecare un proces atat de important. Nu poti sa distrugi niste oameni numai pentru ca in conditiile in care se face la noi mineritul sunt posibile asemenea accidente", a mai declarat Paula Iacob.

Gheorghe Rosu si Stefan Ungur au fost si ei condamnati la cate patru ani cu executare. Avocatul lor, Ovidiu Filipescu, se declara dezamagit de sentinta magistratilor de la Tribunalul Gorj. "Sunt dezamagit. Vom face apel. Nu este normal ca instanta sa se joace cu vietile si cu libertatea unor oameni", a declarat Ovidiu Filipescu.

Anterior, fostul director al Exploatarii Miniere Petrila, Aurelian Necula ,si adjunctii sai Gheorghe Rosu si Dan Stefan Ungur, au fost condamnati, pe fond, la Judecatoria Targu Jiu, la sapte ani si jumatate si, respectiv, sase ani si jumatate de detentie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#sefi mina Petrila condamnati, #condamnare proces explozie Petrila, #sefi mina Petrila inchisoare , #inchisoare