General condamnat in dosarul fostului ministru Dobritoiu

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 22:28
7443 citiri
General condamnat in dosarul fostului ministru Dobritoiu
Foto: Arhiva/site CCR

Generalul in rezerva Mircia Chelaru a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru participatie improprie la abuz in serviciu, in dosarul disjuns din cel al fostului ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si al altor zece generali si colonei.

Curtea de Apel Bucuresti a respins astfel atat apelul declarat de Mircia Chelaru, cat si cel al DNA, mentinand decizia Tribunalului Bucuresti din 24 aprilie 2015 si a aplicat un termen de supraveghere de patru ani in cazul lui Chelaru.

De asemenea, i se confisca peste 850.000 de lei - foloase materiale realizate in urma obtinerii locuintei.

In plus, Mircia Chelaru a fost obligat sa presteze munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 100 de zile lucratoare in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie Sociala a Sectorului 6 sau a Sectorului 5.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, pe 28 februarie 2014, trimiterea in judecata a lui Mircia Chelaru, general corp de armata in rezerva si fostul sef al Statului Major, pentru abuz in serviciu privind fraudarea cumpararii unei locuinte MApN.

DNA sustine ca, in perioada 2000-2007, inculpatul Chelaru a determinat cu intentie functionari din Ministerul Apararii Nationale sa incheie, fara vinovatie, un contract de vanzare-cumparare a unui apartament in Bucuresti, desi acesta nu detinea un contract de inchiriere valabil incheiat pentru imobil.

In rechizitoriu se arata ca, anterior, el dobandise in proprietate un alt imobil construit din fondul locativ de stat, ascunzand acest aspect Ministrului Apararii Nationale si Comisiei de Audit, prin aceasta cauzandu-se un prejudiciu de aproximativ 93.000 lei in dauna MApN.

Conform Legii 564/2004, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau la data aparitiei actului normativ locuinte de serviciu apartinand MApN le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care, titularul contractului de inchiriere sa detina calitatea de chirias in baza unui contract valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei si sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat.

Mircia Chelaru a fost trecut in rezerva in 7 iunie 2001.

Dosarul s-a constituit prin disjungere dintr-o alta cauza, in care, la data de 3 septembrie 2013, DNA a dispus trimiterea in judecata a 11 inculpati, cadre militare, pentru infractiuni de abuz in serviciu legate de achizitionarea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu la pret subventionat.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#general Mircia Chelaru condamnat inchisoare suspendare, #general Chelaru condamnat dosar Dobritoiu , #inchisoare
Comentarii