Gratierea, o tinta falsa. Anul acesta s-ar putea goli puscariile, daca intra in vigoare cateva acte normative

Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 09:03
20659 citiri
Gratierea, o tinta falsa. Anul acesta s-ar putea goli puscariile, daca intra in vigoare cateva acte normative
Foto: Arhiva Ziare.com

Noi suntem ingrijorati de o posibila gratiere colectiva, fara sa fim atenti la faptul ca sunt pe cale sa intre in vigoare si alte acte normative, cum ar fi modificarea legii de executare a pedepselor sau modificarea Codului Penal, care ar scoate din inchisori intre 10.000 si 15.000 de detinuti, atentioneaza Stefan Teoroc, presedintele Sindicatului National al Lucratorilor din Penitenciare (SNLP).

Informatia apare in conditiile in care se vorbeste tot mai insistent despre o posibila ordonanta de urgenta privind amnistia si gratierea, dar si despre infractiunile violente comise de tot mai multi detinuti liberati conditionat in baza recursului compensatoriu, lege sustinuta de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si adoptata cu voturile PSD-ALDE-UDMR.

Cele mai noi date arata ca 650 de puscariasi scapati la marea eliberare decisa de Toader au revenit dupa gratii, iar aproape 200 au comis noi infractiuni cu violenta.

Stefan Teoroc, liderul SNLP, ne-a declarat ca de prevederile controversatei legi 169/2017 au beneficiat "absolut toti detinutii care s-au liberat dupa data intrarii ei in vigoare".

"Iar motivul nu este doar acela ca nu putem asigura suprafata minima de 4 mp ceruta, ci sunt si alte conditii pe care legea 169 ne obliga sa le respectam si nu putem: sa eradicam igrasia, mucegaiul, sa asiguram temperaturi adecvate sau grupuri sanitare care asigura intimitatea etc.

Prin urmare, toti detinutii care dupa data intrarii in vigoare a legii 169 se aflau in sistemul penitenciar si ajunsesera aproape de momentul eliberarii sunt beneficiari", a declarat Stefan Teoroc pentru Ziare.com.

Liderul SNLP ne-a mai precizat ca datele statistice arata ca "numarul de liberari conditionate este relativ constant, nu s-a constatat o crestere, insa numarul de detinuti custodiati (efectivele din sistem) scade, iar rata de recidiva (numarul de detinuti recidivisti pe care ii avem in penitenciare la un moment dat), ca medie lunara, este de asemenea relativ constanta: 38-40%".

"Insa un alt factor pe care trebuie sa il luam in considerare este o modificare a politicii penale in Romania: scaderea numarului de arestati preventiv si cresterea numarului celor condamnati la pedepse neprivative de libertate (legea 253).

De aceea, avem o descrestere a numarului de detinuti per total, nu neaparat ca efect direct al remediilor, care, oricum, contribuie la scoaterea mai rapida din penitenciare a detinutilor", a adaugat acesta.

Gratierea, o tinta falsa

Liderul SNLP atrage atentia asupra altor proiecte de lege care sunt pe cale sa intre in vigoare si care ar putea duce la eliberarea a peste 10.000 de detinuti, adica mai bine de jumatate din efectivul actual.

"Ce este mai important este sa atragem atentia asupra acestei tinte false - Gratierea. In spatele paravanului amenintarii cu gratierea a aparut si legea 169, dar sunt pe cale sa intre in vigoare si alte acte normative.

Nu il mai amintesc pe cel cu pedepsele alternative, care e putin 'amortit' in Parlament, dar avem modificarea legii de executare a pedepselor, adoptata, dar blocata de CCR in prima faza, adoptata din nou de Parlament si care se afla din nou la CCR, care urmeaza sa se pronunte cat de curand (ianuarie-februarie).

Daca acea lege va intra in vigoare, va dati seama ca toti detinutii care au pedepse de pana intr-un an le vor executa la domiciliu, iar cei care mai au 18 luni pana la fractia minima obligatorie, tot la domiciliu. Ca o concluzie simplista, prealabila, putem sa zicem ca am putea avea un pachet de 6.000 de detinuti care ar putea sa plece. Dar poate fi mai mare, chiar daca ramanem la ideea de vocatie - decide comisia de liberare si apoi instanta.

In paralel, se preconizeaza modificarea Codului Penal si micsorarea fractiilor de liberare conditionata, coborarea cu o treapta - daca acum pentru pedepse de peste 10 ani trebuie sa faci 3/4 din pedeapsa, atunci vei putea sa te liberezi conditionat la 2/ 3, si tot asa, pana la cea mai putin aspra sanctiune cu inchisoarea.

Deci putem vorbi de 5-6.000 de posibili detinuti liberati conditionat.

La o prima estimare, sarim de 10.000 de detinuti cu perspectiva de liberare conditionata, poate chiar 15.000, daca ne ducem in integralitatea proiectului de modificare a legii de executare a pedepselor, care include si alte masuri. Retineti: fara sa mai apucam sa vorbim despre gratiere! Iar noi ne uitam cu toata atentia si ne indreptam toate fortele catre gratiere...

De ce va mai fi nevoie de gratiere daca in sistemul penitenciar din Romania vor mai ramane 7.000 de detinuti?! Acum avem circa 20.000", ne-a explicat liderul SNLP.

De ce nu construim noi penitenciare?

Stefan Teoroc reaminteste ca aceste masuri au fost luate pentru ca "ne-a impins CEDO" sa imbunatatim conditiile din penitenciare, dar ele nu erau singurele care puteau fi luate.

"CEDO ne-a impins catre astfel de masuri, dar noi doar pe astea am putut sa le luam....Noi n-am putut sa facem nimic in sensul de a asigura spatii corespunzatoare, doar sa peticim pe ici, pe colo: am mai carpit un corp de cladire, am mai dat cu var, am mai vazut o musca si am dat cu pliciul... In rest, nimic.

Ah, da, bine, avem un imprumut aprobat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, o sa vedem cum vom reusi sa ii cheltuim si ce va iesi. Dar asta in timp. Pana atunci, toti detinutii din celelalte spatii beneficiaza de remedii", a mai explicat Stefan Teoroc.

Cea mai grava problema e lipsa de reinsertie in societate dupa liberare, conditionata sau nu

Stefan Teoroc spune ca, din perspectiva lui de bun cunoscator al fenomenului, "cel mai rau este faptul ca majoritatea detinutilor din sistemul penitenciar din Romania sunt oameni fara posibilitati, unii nu au nici familie, nici domiciliu si nu au sansa sa aiba un loc de munca".

"Pleaca din penitenciar, ii aruncam in strada si cine se ocupa de ei? Probatiunea? Sunt peste 80.000 de condamnati la pedepse neprivative de libertate de care se ocupa 500 de consilieri de probatiune. Ce sa faca mai intai? Iar legea nici macar nu ii obliga pe cei de la probatiune sa aiba grija de detinutii liberati.

Incotro o iau acestia? Cum se hranesc, cine are grija de ei?", intreaba retoric liderul sindical.

Intrebat daca s-a mai facut ceva in ultimul an legat de introducerea bratarilor electronice, Stefan Teoroc a negat.

"Nu, nu avem nici pana acum bratari electronice si nu se pune problema. Este la nivel de proiect si, chiar daca maine s-ar adopta legea, nu stim exact cine va aplica sistemul (pica pe Politie sau nu?) ", a adaugat acesta.

Citeste si "A venit cu toporul dupa el, noroc ca l-a lasat la usa" - Interviu cu un consilier de probatiune.

In concluzie, "nu zice nimeni ca este rau sa avem sanctiuni mai putin aspre, dar daca nu angrenam o astfel de masura intr-un complex, intr-un set mai amplu, care sa asigure reintegrarea in societate si evitarea recidivei, ce am obtinut, de fapt? Victime", avertizeaza liderul SNLP.

"Ne uitam cum pica oamenii pe strada si deocamdata e doar un semn. E regretabil ce s-a intamplat, dar fenomenul s-ar putea sa se acutizeze, daca ne uitam si din perspectiva radicalizarii populatiei, pentru ca si Romania 'evolueaza' in acest sens.

Daca pe fondul asta noi flexibilizam politica infractional-penala fara sa asiguram nimic in schimb celor care ies, ei sunt nevoiti sa se descurce singuri si rezultatele se vad", a conchis Stefan Teoroc.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#detinuti liberati recurs compensatoriu, #recidivisti liberati lege Toader, #constructie noi penitenciare , #inchisoare
Comentarii
Poza Stipulez
Stipulez
rank 1
Despre sectia de procurori,din CSM nimic ? Sunt cu totii in regula ?