Guvernul le vine de hac detinutilor care scriu carti ca sa scape de inchisoare - A inasprit drastic procedura

Miercuri, 24 August 2016, ora 15:30
4682 citiri
Guvernul le vine de hac detinutilor care scriu carti ca sa scape de inchisoare - A inasprit drastic procedura

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri procedura privind elaborarea de lucrari stiintifice sau inventii de catre persoanele aflate in inchisoare. Hotararea de Guvern aduce modificari foarte importante si reduce drastic sansele unor eliberari conditionate in baza unor pseudo-lucrari stiintifice.

Noul act normativ vine in completarea OUG 24/2016, conforma careia incepand din septembrie, detinutii care vor elabora lucrari stiintifice vor putea beneficia "de o reducere a pedepsei cu maxim 20 de zile, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice publicate pe durata executarii pedepsei si numai in baza confirmarii caracterului stiintific al lucrarii respective, respectiv a brevetului, in cazul inventiilor".

Prin HG 157/2016, adoptata astazi, se aproba regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor.

De acum inainte, confirmarea caracterului stiintific al lucrarilor se va face de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).

Aceasta din urma va desemna aleatoriu trei evaluatori din baza de date, in temeiul unei cereri scrise adresate de catre detinut conducerii penitenciarului.

"De mentionat ca evaluatorilor nu li se comunica identitatea autorului lucrarii, iar identitatea evaluatorilor ramane confidentiala. In ceea ce priveste publicarea lucrarii stiintifice, aceasta se realizeaza prin grija si pe cheltuiala detinutului, la edituri recunoscute la nivel academic si fara implicarea administratiei penitenciarului", a mai decis Guvernul, iar in cazul inventiilor demersurile se realizeaza exclusiv de catre detinut.

Pentru a elabora o lucrare stiintifica sau pentru a realiza o inventie, detinutul va trebui sa obtina aprobare din partea directorului penitenciarului.

La cerere, el va trebui sa anexeze o recomandare scrisa privind relevanta tematicii pentru cercetarea stiintifica din partea unui profesor universitar de specialitate.

"In plus, activitatile pe care le implica realizarea unei lucrari stiintifice sau inventii nu pot depasi durata de lucru prevazuta de legislatia muncii si nu se pot suprapune cu alte tipuri de activitati lucrative sau de alta natura pe care le efectueaza detinutii", a mai decis Guvernul.

Totodata, pe perioada elaborarii lucrarii stiintifice sau a inventiei, activitatea detinutului va fi monitorizata de o persoana desemnata din cadrul penitenciarului, care va intocmi un tabel nominal de pontaj la sfarsitul fiecarei zile.

La randul sau, detinutul va fi obligat sa prezinte zilnic materialele elaborate, care vor fi consemnate intr-un proces-verbal semnat atat de el, cat si de persoana desemnata sa-i monitorizeze activitatea.

Modificarile de procedura au fost facute in contextul in care mai multe VIP-uri condamnate au beneficiari de reduceri importante de pedeapsa, fiind eliberate conditionat in baza unor asa-zise lucrari stiintifice, contestate de lumea academica.

Citeste si:
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, 20 septembrie, că, după 25 septembrie, premier va fi cel care fi ales lider al partidului, el susţinând că va avea o relaţie...
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni seară, întrebat dacă a stat la masă cu statul paralel, că nu a folosit niciodată această sintagmă şi că nici nu a fost în vreo sufragerie...
Sursa: Ziare.com