Interlopul Clamparu, condamnat la 30 de ani de inchisoare in Spania

Luni, 20 Februarie 2012, ora 15:01
4595 citiri
Interlopul Clamparu, condamnat la 30 de ani de inchisoare in Spania

Ioan Clamparu a fost condamnat pentru proxenetism la 30 de ani de inchisoare - pedeapsa maxima solicitata de procurori - de o instanta din Madrid, el avand o condamnare si in Romania, pentru fapte similare, de 13 ani de detentie.

Potrivit sursei citate, Clamparu - alias "Cap de porc" - a fost gasit vinovat pentru comiterea mai multor infractiuni legate de prostitutie.

Totusi sentinta aminteste ca Ioan Clamparu nu va sta in imnchisoare mai mult de 20 de ani, perioada maxima admisa de lege. De asemenea, el va trebui sa plateasca trei martori cu identitate protejata cu 12.020 de euro, in timp ce un altul, minor, va primi 30.506.

Ioan Clamparu, condamnat in lipsa la 13 ani de detentie si cautat de autoritatile judiciare romane de opt ani, a fost prins in Spania, in luna septembrie 2011. Ioan Clamparu, deferit justitiei in lipsa de catre Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT), a intrat in custodia autoritatilor din Madrid, el fiind prins in urma unei ample actiuni de filaj.

Grupul condus de Ioan Clamparu a strans, din activitati de crima organizata, sume totalizand milioane de dolari, bani folositi si pentru a determina stoparea amplei anchete declansate impotriva retelei de crima organizata coordonata de el, se arata in rechizitoriul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) din cadrul Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

La inceputul lunii iulie 2011, peste o suta de persoane au fost arestate in cadrul unei operatiuni globale de amploare a Interpol, supranumita Infra-Red, ce ii vizeaza pe unii din cei mai periculosi fugari ai lumii, pe lista de cautari fiind si romanul Ioan Clamparu, suspectat de trafic de persoane.

Anchetatorii au vizat 29 de tari si 450 de persoane suspectate de infractiuni precum crime, pedofilie sau trafic de droguri.

Romanul Ioan Clamparu - considerat a fi unul din cei mai periculosi lideri mafioti - s-a aflat pe lista celor mai cautati 26 de infractori, fiind banuit ca ar avea legaturi cu cluburi si hoteluri din Marea Britanie. Era acuzat ca a obligat peste o suta de femei sa se prostitueze in Spania. Politia spunea ca el are legaturi cu cluburi de noapte si hoteluri din Marea Britanie si Irlanda.

In ianuarie 2006, cazul Clamparu a fost dat de presedintele Romaniei, Traian Basescu, drept exemplul de esec in combaterea criminalitatii.

Traian Basescu sustinea ca in cazul Ioan Clamparu trei state europene au atentionat asupra deficientelor de colaborare in domeniul combaterii criminalitatii transfrontaliere. "Lucram in echipa pe criminalitate transfrontaliera - cazul de care va spun implica patru tari. Se procedeaza la arestarea simultana a infractorilor si voi ii puneti in libertate. Ati stricat toata operatiunea in cele patru tari!", afirma presedintele Basescu, la o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii, din 11 ianuarie 2006.

Ioan Clamparu a fost judecat, in lipsa, pentru initiere si constituire a unui grup criminal organizat in scopul comiterii unor infractiuni grave - una dintre cele mai grave infractiuni prevazute de legislatia romana - si de proxenetism.

Membri ai filierei conduse de Clamparu au fost prinsi si arestati in Romania, Spania, Italia si Cehia, in vreme ce el a fost dat in urmarire internationala din martie 2003.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Clamparu condamnat inchisoare, #Clamparu proces Spania , #inchisoare