Ioana Maria Vlas, condamnata la zece ani de inchisoare in dosarul FNI

Joi, 04 Iunie 2009, ora 18:38
2362 citiri
Ioana Maria Vlas, condamnata la zece ani de inchisoare in dosarul FNI

Ioana Maria Vlas a fost condamnata, joi, la zece ani de inchisoare in dosarul prabusirii Fondului National de Investitii (FNI).

Prima reactie a Ioanei Mariei Vlas a fost: "Ma asteptam la mai mult". Intrebata daca ar fi pusa din nou in situtia de a conduce FNI ce decizie ar lua, Vlas a spus ca "ar lua aceeasi hotarare": "Stiam ce era in FNI, dar a fost mult mai mult", a declarat Vlas pentru Antena 3.

"Daca aceasta decizie ramane definitiva si irevocabila, eu practic mi-am executat pedeapsa si voi face mai mult decat orice alt detinut din Romania. Dispozitiile legii in ceea ce priveste pedepsele nu sunt imperative. Intotdeauna in cazul meu as putea sa cer suspendarea pedepsei si raspunsul ar putea fi ca nu sunt reeducata. Uitati-va la mine, nici nu sunt reeducata!", a adaugat "mama FNI".

Intrebata daca scoaterea la iveala a informatiilor privind contul ei din Israel nu este o coincidenta, Vlas a declarat ca "nu este o coincidenta, este o coincidenta fortata". Scopul ar fi "demonizarea marii hoate, o hoata care ar fi furat banii oamenilor ceea ce nu este adevarat, cum s-a decis prin expertiza".

SOV, "parsiv si inteligent"

Despre Sorin Ovidiu Vantu, Vlas spune ca ii este "drag": "Cand cineva e in stare sa braveze legea unui stat, inseamna ca are minte. Bravo lui, eu respect inteligenta oriunde o gasesc... Asa cum este el, parsiv si inteligent, imi este foarte drag, bravo lui! E o vorba din latina care spune 'Dura lex, sed lex'. Legea este dura, dar ea trebuie aplicata. Daca ar fi vrut sa ma ajute, nu as fi acceptat nici in ruptul capului".

Totodata, "mama FNI" a povestit si de influenta lui Sorin Ovidiu Vantu in teritoriu, despre oamenii pe care "i-a folosit".

"Nu au fost niciodata evidentiati pe listele obisnuite. Cand au disparut documentele Fondului, in 2000, au disparut si listele. E vorba de zeci de mii de oameni pe toata tara. In teritoriu, Gelsor si SovInvest aveau multe relatii. El pur si simplu a folosit acesti oameni pentru puterea lor locala.

Libertatea lui a fost cumparata prin imensa cantitate de informatie pe care o are despre oamenii importanti din Romania. Singurul document pe care apare semnatura domnului Vantu este contractul cu Cibela (....) Sunt doua rechizitorii, in unul a fost invinuit, in al doilea a fost scos nevinovat. A fost in mod clar protejarea infractorului".

Daca pana acum a preferat sa pastreze pentru sine care sunt oamenii influenti pe care Sorin Ovidiu Vantu ii poate controla prin ceea ce stie despre ei, Vlas a amintit, joi, in premiera, de Varujan Vosganian, fostu ministru al Economiei in Guvernul Tariceanu, si de Corneliu Iacobov, fost proprietar al rafinariei din Onesti, achitat anul trecut pentru spalare de bani.

Curtea Suprema va trimite decizia din dosarul FNI catre Tribunalul Bucuresti, care este instanta de executare, in vederea emiterii unui mandat de arestare pe numele Ioanei Maria Vlas, care ar putea fi emis joi.

Dupa ce va fi emis mandatul de arestare, acesta va fi comunicat Politiei, iar Ioana Maria Vlas a spus ca se va duce si se va preda, urmand sa fie dusa direct la inchisoare. Potrivit unor surse judiciare, Ioana Maria Vlas nu ar fi singurul vinovat gasit in cazul FNI.

Dupa ce magistratii au amanat pronuntarea in acest caz de trei ori, pe 27 aprilie, 13 mai si 21 mai, Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la zece ani de inchisoare.

Practic, Curtea Suprema a pastrat sentinta data de Curtea de Apel Bucuresti pe 18 iunie 2008, gasita vinovata de savarsirea infractiunii de inselaciune in forma continuata, in dosarul privind prabusirea FNI. Vlas a mai primit doua pedepse de cate cinci ani inchisoare pentru abuz in serviciu.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...