Ziare.com

Iohannis a promulgat legea prin care detinutii pot cumpara zile libere. Ce urmeaza si cine poate beneficia

Vineri, 14 Iulie 2017, ora 19:15

   

Iohannis a promulgat legea prin care detinutii pot cumpara zile libere. Ce urmeaza si cine poate beneficia
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care detinutii incarcerati in conditii inumane beneficiaza de sase zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 30 de zile executate.

Proiectul a fost contestat de Opozitie la CCR, insa judecatorii au decis, pe 5 iulie, ca actul este constitutional.

Deputatii din Comisia Juridica au adoptat un amendament la Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, care elimina obligativitatea supravegherii vizuale a detinutilor in timpul efectuarii convorbirilor telefonice, pe motiv ca sistemul de comunicatii din penitenciare va fi schimbat, permitand amplasarea telefoanelor in celule, ceea ce va face imposibila aplicarea legii in actuala forma.

Un alt amendament adoptat de deputatii juristi prevede ca persoanele care renunta la remuneratia pentru munca prestata in penitenciar vor putea beneficia de zile libere suplimentar. Astfel, se ofera sporuri suplimentare pentru eliberare detinutilor care presteaza munca remunerata, neremunerata si pe timp de noapte.

Fata de legea in vigoare, detinutii care presteaza munca remunerata vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de munca (un plus de 2,5 zile libere la 30 muncite, fata de legea in vigoare), detinutii care presteaza munca neremunerata vor beneficia de 3 zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 2 muncite (un plus de 5 zile la 30 de zile muncite fata de legea in vigoare), iar detinutii care muncesc pe timp de noapte vor avea doua zile reduse dintr-una muncita (un plus de 15 zile la 30 de nopti lucrate fata de legea in vigoare).

Un amendament depus de deputatul UDMR Marton Arpad prevede posibilitatea "cumpararii" de zile libere in plus, prin renuntarea la remuneratie.

Astfel, in forma actuala a legii, un detinut care desfasoara munca remunerata primeste 40% din venit, iar 60% va merge catre penitenciar. Potrivit amendamentului, daca detinutul renunta la 40% din remuneratie, respectiv cota care ii revine potrivit legii, poate fi incadrat la capitolul "munca neremunerata", unde sporul de zile considerate executate pentru zilele muncite este mai mare.

Ce urmeaza

In termen de doua luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial, penitenciarele vor trebui clasificate in functie de conditiile de detentie, iar in termen de patru luni de la publicare va trebui facut istoricul fiecarui detinut si al conditiilor in care a fost inchis, pentru a se putea calcula zilele care vor fi reduse din pedeapsa.

Legea se aplica pentru persoanele intemnitate incepand din 2012, de cand a venit prima decizie-pilot a CEDO privind conditiile din penitenciare.

Potrivit proiectului, se considera conditii necorespunzatoare:
  • conditii sanitare improprii in general, cum ar fi prezenta gandacilor, soarecilor, puricilor;
  • lipsa dotarilor si a produselor igienico-sanitare minime;
  • calitatea proasta a hranei;
  • lipsa apei calde curente;
  • lipsa accesului la activitati in aer liber, lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;
  • lipsa temperaturii adecvate a camerei;
  • lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza precum si a cerintelor de igiena.

Dispozitiile prezentei legi nu se aplica in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale CEDO pentru perioada pentru care s-au acordat despagubiri si a fost transferata sau mutata intr-un spatiu de detentie avand conditii necorespunzatoare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 8748 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

una zice alta face tom cruise the kogalniceanu

ia sa vede acu niste 'meme'-uri in haine vargate

 
 

Faceti ca in USA , sa vedem mai fura politicienii ?

Daca ai primit 35 de ani ptr viol ( de ex ) , faci 35 pe muchie , poti sa lucrezi , poti sa scrii carti tot 35 faci . Fraudezi 1 mil dolari ?...iei 25 ani , nu vorbesc de crime ca nu mai vezi lumina soarelui , cu ce cod penal de r,ahat avem se poate frauda linistit ... trebuie urgent schimbat CP .

Aha! De acum incolo

vor fi doua categorii de puscarii: unele pentru p.lime si unele pentru vip-uri. Scopul detentiei va fi diferit, in functie de bani.
Ne intoarcem, fratilor, la epoca sovietelor.
Tovarasii nu se lasa pana nu fac harcea-parcea legile din tara asta. Dar numai in favoarea lor, adica a hotilor din politica mare.
Nu e zi sa nu le vina cate o idee!

 

Iohannis : "legea prin care detinutii pot cumpara zile libere"

OUG 13 a lui Iohannis.

E vreun 'rezistent' care demonstreaza la Cotroceni?...:)))))
Ca nici pe ziare nu prea sunt...:))))

 

Nu, mey, .utza-bleaga, nimeni nu protesteaza de cand CCR a ...

... decis ca presedintele nu poate refuza promulgarea unei legi. Decizia asta este inca de pe vremea lui Base, primul mandat.

- Apropopo├╗: tu stii cine initiaza legile in RO? Soros, ba, Soros! De aia se lupta LeaveYou Dragnea cu el.

Vintageov@ ma asteptam sa fi mai destept dar nu esti

departe de Eufrosinica1,sau memeofleta!!
Presedintele nu a dat Lege a dato PSD cu CCR el avea datoria sa o semneze acum sau in doua sapatamani cu o virgula in plus!!
atat despre capul tau Luminat????

Oricum ai lua-o

este o discremizare evidenta inr-un stat de drept ! Dar suntem noi un stat de drept ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor