Legea inchisorii la domiciliu a trecut de Parlament

Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 13:31
13912 citiri
Legea inchisorii la domiciliu a trecut de Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege potrivit caruia executarea pedepselor la domiciliu se poate realiza doar in cazul condamnarilor de maximum un an, cu exceptia faptelor comise cu violenta. Totodata, condamnatii primesc dreptul sa participe la inmormantarea rudelor.

Proiectul a intrunit 176 de voturi "pentru", 93 contra si o abtinere. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, astfel ca legea merge acum la presedintele Klaus Iohannis care va decide daca o promulga sau o contesta la CCR.

"Art. 381 . - (1) In cazul persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii de pana la un an (in forma de la Senat pedeapsa era de 18 luni - n.red.) executarea pedepsei se realizeaza prin detentie la domiciliu, cu exceptia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta prevazute la art. 36 alin. (11).

Prevederile alin. (1) se aplica si persoanelor condamnate care mai au de executat 18 luni pana la implinirea fractiei minime obligatorii pentru liberarea conditionata din pedeapsa initiala a inchisorii mai mare de un an (in forma de la Senat pedeapsa era de 18 luni - n.red.) ", se arata in lege.

De asemenea, deputatii au decis abrogarea articolului care prevedea ca "regimul detentiei la domiciliu se aplica si pedepselor cu inchisoarea de pana la 10 ani, aplicate femeilor insarcinate, persoanelor care au in intretinere minori, daca acestor persoane nu li s-au interzis drepturile parintesti inaintea pronuntarii unei hotarari de condamnare definitive".

Totodata, "regimul semideschis se aplica initial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 3 ani, respectiv persoanelor condamnate pentru fapte comise fara violenta la pedeapsa inchisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depaseste 13 ani".

Un alt amendament introdus prevede ca "regimul deschis se aplica initial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta la pedeapsa inchisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fara violenta la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 3 ani".

In cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie, potrivit actului normativ.

Senatul a adoptat, pe 29 octombrie, modificarile aduse proiectului de lege pentru executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, ca urmare a reexaminarii legii in urma deciziei CCR cu privire la unele articole neconstitutionale.

Iata ce s-a mai decis in Senat: Persoanele condamnate la cel mult 5 ani de inchisoare cu executare pot sta acasa fara supraveghere

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#lege inchisoare domiciliu , #inchisoare