Liderul "Academiei Infractorilor Romani", condamnat la 30 de ani de inchisoare

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 20:44
4737 citiri
Liderul "Academiei Infractorilor Romani", condamnat la 30 de ani de inchisoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderul gruparii "Academia Infractorilor Romani", Adrian Botez, zis "Tata", a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 30 de ani de inchisoare cu executare dupa ce a fost gasit vinovat pentru toate cele 25 de capete de acuzare formulate de DIICOT si ar trebui sa plateasca un milion de lei cheltuieli judiciare, decizia nefiind definitiva.

Judecatorul de la Tribunalul Bucuresti a stabilit ca vechiul Cod penal ii este mai favorabil, astfel ca Adrian Botez a fost condamnat la 16 ani de inchisoare pentru 24 de fapte de instigare la talharie in forma continuata, respectiv la sase ani de inchisoare cu executare pentru instigarea la furt calificat, pentru fapta comisa in Andorra, in 5 aprilie 2011, scrie News.ro.

Inculpatul a mai fost condamnat la trei ani si patru luni de inchisoare pentru constituire a unui grup infractional organizat, in stare de recidiva, si la sase ani si opt luni pentru instigare la talharie calificata, pentru fapta din decembrie 2015, din Milano.

Botez a mai fost condamnat la trei ani si patru luni de inchisoare pentru instigare la talharie calificata comisa in stare de recidiva, fapta care a ramas in faza tentativei, in Aarhus-Danemarca, in 10 aprilie 2015.

Instanta a contopit toate aceste pedepse, iar in final a stabilit ca Botez sa execute pedeapsa cea mai grea, de 16 ani de inchisoare, la care a adaugat spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv sase ani, cinci luni si zece zile, rezultand 22 de ani, cinci luni si zece zile de inchisoare.

Totodata, instanta a adaugat aceasta pedeapsa la restul de pedeapsa de doisprezece ani de inchisoare ramas neexecutat dupa o sentinta mai veche a Tribunalului Bacau, rezultand astfel 34 de ani, cinci luni si zece zile de inchisoare.

Pedeapsa rezultanta finala a fost stabilita de judecator la 30 de ani de inchisoare, "cuantum redus la maximul general al pedepsei inchisorii in conformitate cu dispozitiile legale mentionate".

Din cei 30 de ani, instanta a scazut perioada arestarii preventive si a stabilit ca lui Botez sa ii fie recoltate probe biologice pentru introducerea profilului sau genetic in Sistemului National de Date Genetice Judiciare.

In final, instanta a stabilit ca Botez sa plateasca un milion de lei cheltuieli judiciare catre statul roman. In acelasi dosar au fost condamnati la inchisoare mai multi membri ai "Academiei Infractorilor".

In 14 octombrie 2015, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Adrian Botez si 17 "locotenenti" ai acestuia, pentru 27 de talharii, acuzatiile fiind de constituire sau aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, instigare si complicitate la talharie calificata, instigare la furt calificat, favorizarea faptuitorului si tainuire.

Jafuri in magazine de lux din vestul Europei

In cursul urmaririi penale s-au administrat probatorii care au demonstrat legatura intre 29 de infractiuni, dintre care 27 de talharie sau tentative de talharie, comise in Marea Britanie, Belgia, Italia, Franta, Germania, Austria si Danemarca, alte doua fiind infractiuni de furt calificat comise in Andorra si Marea Britanie. Membrii gruparii ar fi produs un prejudiciu de peste 8,4 milioane de euro.

Academia Infractorilor Romani: Glume interzise, greseli platite in aur

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 2011, reteaua criminala "Academia Infractorilor Romani" a fost conceputa, initiata si organizata pe criterii militare, avand o structura piramidala. Liderul retelei, considerat "comandant suprem", era Adrian Marin Botez, acesta avand subordonate mai multe esaloane de conducere.

Academia infractorilor romani: Jafuri in magazine de lux din Europa, reguli militare si un cod in cinci capitole

Fiecare palier era specializat si condus de anumite persoane de incredere, ce aveau grad de "ofiter", ultimul esalon fiind cel de executie, in cadrul acestuia fiind recrutati tineri, atat minori, cat si majori, din tot judetul Neamt, de regula provenind din familii fara posibilitati financiare, unii din orfelinate, altii cu antecedente penale, dispusi sa se alature gruparii si sa comita jafuri armate la magazine de lux din vestul Europei, primind sume modice in raport de sumele castigate prin comiterea infractiunilor, au aratat procurorii DIICOT.

Adrian Botez folosea tineri recruti la atacurile asupra magazinelor de ceasuri si bijuterii de lux, ii instruia pentru comiterea de jafuri in plina zi si imita metode folosite de celebra grupare infractionala Pink Panters, aparuta in fosta Iugoslavie, respectiv prin violenta si amenintare, bazat pe socul celor atacati.

Academia Infractorilor Romani, mai profesionista decat gruparea sarba "Pantera roz" - surse

Membrii gruparii reuseau ca in cateva zeci de secunde sa fure bijuterii, pietre pretioase si ceasuri scumpe, de ordinul milioanelor de euro, sustin procurorii.

Cum actiona Academia Infractorilor Romani: Deghizati in femei, cu arme de jucarie si precizie elvetiana

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#lider Academia Infractorilor condamnat, #lider Academia Infractorilor inchisoare , #inchisoare