Marturii din cumplitele inchisori comuniste: Ne scoteau pe hol si ne dezbracau!

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 08:42

   

Marturii din cumplitele inchisori comuniste: Ne scoteau pe hol si ne dezbracau!
Nina Moica, detinut politic in perioada 1959-1964, a vorbit despre ororile prin care a trecut prin inchisorile de femei din Romania.

Ea a marturisit, la Romania Tv, ca a fost incarcerata in perioada in care era minora. "Toata tineretea am petrecut-o in izolare". Femeia a fost inchisa la doar 16 ani, pentru ca a impartit manifeste.

"Visinescu era la inchisoarea de femei in 50-53, iar Ficioru, la Periprava. Toata tineretea am petrecut-o in izolare. Cam un an am stat singura pentru ca am fost minora. Pana am implinit majoratul m-au tinut singura. La Botosani am indurat o foame cumplita.

Eu nu prea am stiut numele tortionarilor. Toata actiunea ar trebui extinsa catre cei care ne-au condamnat. Cand am ajuns la Tribunal totul era aranjat. L-au arestat si pe tatal meu, mama mea a ramas singura, nu se poate descrie in cuvinte", a povestit Nina Moica.

Legea care prevede ca scad pensiile tortionarilor, in ParlamentAceasta a vorbit si despre "perioada cumplita" de la Jilava.

Fortul 13, locul in care comunistii si-au dat doctoratul in teroare - Reportaj Video Ziare.com

"Targu Mures a fost tranzit, am stat acolo cateva luni, dupa condamnare. Jilava a fost cea mai cumplita pentru ca teroarea a fost groaznica, era un frig, o umezeala, umilita, atatea femei erau inchise acolo. Ne trezeau la cinci dimineata, ne dadeau o cafea, o apa chioara, ne scoteau la program la spalat.

In camera exista o tineta si un hardau cu apa, asteptam dupa acest program, masa de pranz, nu aveam voie sa stam pe paturi. Erau zile cand aveam perchizitii, ne scoteau pe hol, ne dezbracau. Daca gaseau un act, era tragedie. Te bagau la izolator, iti dadeau la trei zile o gamela de mancare", a mai spus femeia.

Aceasta a mai marturisit ca nu a putut sa-si continua studiile niciodata pentru ca, dupa ce a iesit din inchisoare, lumea era speriata si se ferea de ea.

In ceea ce priveste tortionarii, femeia spune ca "trebuie judecati, pensia taiata nu ma incalzeste".
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10905 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
D ILIU
rank 4
Doamna fosta detzinuta e un suflet mult prea mare!
La ocna tortzionarii! Nu merita indurare!!
Utilizator sters
tortionarii au fost executantii unor ordine venite mai de sus!
Eu nu zic ca nu trebuie pedepsiti dar aia care au pus la punct sistemul si au dat ordinele, aia sunt capii, aia sunt cei ce trebuie condamnati! Batjocura din parlament cu condamnarea comunismului este inacceptabila: acolo s-a condamnat cu precadere perioada ceausescu, incomparabil mai blanda decat inceputurile cu ana pauker si dej. Canalul, Periprava, Jilava, aia e peerioada crunta tacuta sub tacere in raport. Nici nu e de mirare cu tismaneanu si alti alogeni, fii de tortionari si emisari comunisti veniti pe tancurile rusesti, pusi sa-si condamne parintii...
nicolae
rank 5
Ma plec in fata suferintei
Sunt inca multi oameni care au suferit ingrozitor si pe nedrept. Tortionarii trebuesc pedepsiti. Dar tortionarii nu sunt ruinele astea doua prezentate pe posturi tv si in ziare. Astia sunt doar niste SCULE NENOROCITE. Tortionarii erau varfurile comuniste care se ipuneau prin teroare. Despre ei nu se vorbeste ca fac parte din partidele politice.Nu zic ca aceste SCULE sunt scutite de raspundere. Dar unde este Legea Lustratiei? Adevaratii tortionari, nu numai ca nu sunt trasi la raspundere dar ne conduc si in prezent. Si mai avem si acum organisme care practica tortura. Ce spuneti de judecatorii care judeca dosare fabricate la comanda si pronunta sentinte necinstite (auzi MARACINENE?)ca sa ajute camarila politica sa despoaie omul de rand? Dar politistii si procurorii corupti care fabrica dosare penale? Dar Balaurul PSD-ist care masluia actul de justitie, organizatie condusa de Bombonel si din care facea parte Gen. Voicu si altii? Astia nu sunt adevarati tortionari? De ce nu platesc?
Gerbeldir
rank 5
corect!
"n ceea ce priveste tortionarii, femeia spune ca "trebuie judecati, pensia taiata nu ma incalzeste". = corect!
judecati si aspru condamnati atat ei cat si cei care au condamnat acesti detinuti, tribunalele vietii....
Nu conteaza ce varsta au!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor