Medici condamnati la inchisoare in dosarul clinicii Sabyc

Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 13:32
5457 citiri
Medici condamnati la inchisoare in dosarul clinicii Sabyc
Foto: Arhiva

Mai multi medici au fost condamnati, miercuri, in dosarul clinicii Sabyc, prin decizia Tribunalului Bucuresti, care nu este definitiva.

Medicul specialist ginecolog si sef al clinicii Sabyc, Harry Mironescu, si fiul acestuia, Yair Miron, au primit cate 5 ani de inchisoare cu executare. Tot la cinci ani de inchisoare au fost condamnati medicii Natan Lewit, Genia Ziskind si Cecilia Borza.

Victor Zota, fost director executiv al Agentiei Nationale de Transplant, a primit o pedeapsa de trei luni de inchisoare cu suspendare. Zota a declarat, pentru Realitatea TV, ca va face recurs si, "daca e nevoie, voi merge pana la CEDO".

"Acreditarea pentru activitatea de transplant o da, potrivit legislatiei europene, agentia competenta, adica Agentia Nationala de Transplant, iar Ministerul Santatii sustine ca nu agentia avea dreptul sa acrediteze clinica", a mai spus fostul oficial.

Instanta a condamnat-o si pe Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucuresti al Agentiei Nationale de Transplant (ANT), la sase luni de inchisoare cu executarea pedepsei.

Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Scandalul a izbucnit in 2009, cand, in timpul unei descinderi a procurorilor DIICOT, la clinica au fost gasiti embrioni care urmau a fi implantati, ca urmare a fertilizarii ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare.

Potrivit procurorilor, patronii si angajati ai clinicii Sabyc ar fi racolat din strainatate cuplurile care doreau sa fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistata.

Astfel, erau racolate femei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, care consimteau sa fie supuse unor proceduri medicale avand drept scop stimularea ovariana, unii dintre acuzati supraveghind procedura de stimulare ovariana si de prelevare de ovocite.

Procurorii au mai aratat ca femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat ca au venit in Romania pentru ca aceasta procedura era ilegala in Israel si ca ii dadeau medicului 3.500 de euro pentru o interventie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#condamnari inchisoare trafic ovule, #clinica Sabyc condamnari medici , #inchisoare