Ministrul Justitiei: CEDO ne-ar putea obliga sa platim 80 de milioane de euro pentru situatia din inchisori

Marti, 01 Martie 2016, ora 15:55
4065 citiri
Ministrul Justitiei: CEDO ne-ar putea obliga sa platim 80 de milioane de euro pentru situatia din inchisori
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat marti ca s-a facut o solicitare catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului sa amane luarea unei decizii pentru situatia din penitenciare, decizie care ar obliga Romania sa plateasca aproximativ 80 de milioane de euro pentru intretinerea detinutilor.

"Guvernul a adoptat un memorandum prin care a solicitat CEDO sa amane putin luarea unei decizii pilot, pentru ca aceasta ar insemna un cost foarte mare pentru statul roman. Romania nu ar fi prima tara membra a Consiliului impotriva careia s-ar putea pronunta o asemenea decizie pilot. Avem precedentul Italiei, iar CEDO a obligat statul italian sa plateasca 8 euro pe zi pentru fiecare zi de detentie, pentru toate persoanele aflate in condamnare, de la data la care au intrat in condamnare si, inclusiv, retroactiv.

Asta inseamna ca statul italian plateste 78 de milioane de euro pe an (...) pentru Romania, si daca nu vor fi 8 euro pe zi, si daca spunem 4 euro pe zi, din calculele pe care noi le-am facut, functie de populatia aflata in detentie, in jur de 28.000 de persoane, in functie de pedepsele pe care le au de executat estimarile noastre sunt ca tot cam asa, in jur de 80 de milioane de euro ar avea statul roman de platit", a declarat Raluca Pruna, in fata Comisiei de abuzuri din Camera Deputatilor.

Ministrul Justitiei, despre MCV: Romania este pregatita sa-si asume propria evaluare

Guvernul s-a obligat ca, in maxim opt saptamani, sa vina cu o serie de masuri pentru imbunatatirea situatia din penitenciare. "Ne-am adresat Curtii cerand ingaduinta sa nu se pronunte inca o decizie pilot, timp in care, in opt saptamani vom trimite un calendar cu masuri exacte, masuri la care ne putem angaja pentru imbunatatirea situatiei la nivelul penitenciarelor din Romania", a precizat ministrul Justitiei.

Ministrul Justitiei a explicat ca Romania pierde procese pe banda rulanta la CEDO, iar in anul 2015 a fost obligata sa plateasca 460.000 de euro, in urma plangerilor solutionate de CEDO. "Penitenciarele sunt intr-o situatie in care sunt supraaglomerate. Avem numeroase plangeri la CEDO, 75 anul trecut (...) daca nu ma insel, in jur de 460.000 de euro platiti de statul roman celor care s-au adresat CEDO, ceea ce inseamna o suma dubla fata de anul 2014", a conchis Pruna.

Ce-ar trebui sa faca Romania pentru ca Justitia sa mearga bine - recomandarile de la Bruxelles

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat marti ca este finalizat Regulamentul de aplicare a legii privind conditiile din penitenciare, acesta urmand a fi adoptat saptamana viitoare de Guvern si va contine inclusiv masurile dispuse de Curtea Constitutionala.

"Este adevarat Legea 254/2013 a fost adoptata in februarie 2014. Tot la acea data trebuia adoptat si regulmaentul si suntem, sigur, doi ani mai tarziu si regulamentul nu a fost aprobat. S-a contituit un grup de lucru care a elaborat acest regulament. El a fost pus pe masa mea la inceputul lunii decembrie. Mi-am luat si eu ragazul ca ministru nou in functie sa-l citesc si nu numai sa-l citesc si sa-l si completez si cu chestiuni pe care nu le cuprindea", a mai spus ministrul Justitiei.

Raluca Pruna a explicat ca acest Regulament contine prevederi inclusiv pentru crearea unor spatii de "vizita intima" pentru detinuti.

"Dau numai un exemplu, ele sunt ceva mai numeroase. Pentru a putea sa ne asiguram ca punem in regulamernt, reglementam si aceasta chestiune ridicata acum, de ultima ora, de Curtea Constitutionala a mai durat putin pentru ca au fost discutii cu Ministerul de Interne cu privire la spatiile in care pot asigura asta. (...) Regulamentul acuma este finalizat si eu sper, cel mai tarziu, saptamana viitoare sa fie aprobat de Guvern. Imi pare rau daca am contribuit cu o mica intarziere. Eu nu am vrut altceva, ca regulamentul sa fie mai bun", a adaugat Pruna.

Raluca Pruna a adaugat ca regulamentul singur nu este suficient pentru a pune in executare Legea 254 la nivelul sistemului penitenciar.

"Este nevoie si de legislatie tertiara si am cazut de acord cu conducerea ANP ca in termen de (...) 30 de zile de la data adoptarii regulamentului ANP va fi in masura sa adopte legislatia aceasta tertiara. care trebuie spus ca este, in fapt, legislatia dupa care se ghideaza lucratorul din sistemul penuitenciar in relatia cu persoana condamnata. (...) Ceea ce ne lipseste noua acum cu adevarat este legislatia tertiara. Deci raspunsul este, cel mai tarziu saptamana viitoare, acest regulamrnt va fi adoptat, saptamana cealalta vom fi in 8, in 9 martie. Asta inseamna ca pana la mijlocul lunii aprilie vor fi deciziile la nivel de ANP adoptate, astfel incat sa avem un cadru legislativ predictibil", a conchis ministrul Justitiei.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#CEDO inchisori Romania, #CEDO Romania , #inchisoare