Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Parchetul General vine cu o alternativa la gratiere: Unitatile militare dezafectate sa fie transformate in inchisori

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 18:49
10047 citiri
Parchetul General vine cu o alternativa la gratiere: Unitatile militare dezafectate sa fie transformate in inchisori
Foto: Ziare.com

Ministerul Public a propus, joi, transferul unor unitati militare dezafectate de la Ministerul Apararii Nationale la Ministerul Justitiei in vederea amenajarii unor noi locuri de detentie, ca solutie la problema supraaglomerarii din inchisori si ca alternativa la proiectul de gratiere elaborat de Guvern.

"Ministerul Public avertizeaza asupra consecintelor adoptarii proiectelor de ordonanta privind modificarea Codului Penal, Codului de Procedura Penala si gratierea unor pedepse si propune - ca solutie la problema supraaglomerarii penitenciarelor - transferul unor unitati militare dezafectate de la Ministerul Apararii Nationale la Ministerul Justitiei in vederea amenajarii ca locuri de detentie", transmit reprezentantii Parchetului instantei supreme, intr-un mesaj pe Facebook.

Si APADOR-CH spune ca ordonanta privind gratierea nu rezolva supraaglomerarea

O astfel de propunere a existat si in toamna anului trecut, dar ministrul de atunci al Justitiei, Raluca Pruna, a spus ca transformarea in penitenciare a cazarmilor puse la dispozitie de Ministerul Apararii Nationale poate fi mai scumpa decat extinderea spatiilor de detentie deja existente, precizand ca un astfel de transfer de imobile s-a petrecut in 2009 si de atunci Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) nu face decat sa le pazeasca.

"Aceasta chestiune, cu donarea de cazarmi, vine inclusiv din spatiul politic - a fost o sugestie a PNL-ului sa facem asta. Numai ca si aici e ca atunci cand iti cumperi o casa veche, trebuie sa vezi daca nu cumva, ca sa o refaci pentru nevoile tale este mai scump decat sa faci o casa noua.

Solutia cu cazarmile militare nu e intotdeauna cea mai facila, au existat astfel de transferuri in anul 2009, nu s-a intamplat nimic din 2009 pana in zilele noastre, decat ca ANP-ul pazeste acele cazarmi, nu sunt multe, sunt cateva, ca sa nu fie devalizate si ca sa nu se fure totul dinauntru", a spus Raluca Pruna, in 11 septembrie 2016, la Digi 24.

Precizarile ministrului Justitiei au venit dupa ce, in 8 septembrie, directorul ANP, Marius Vulpe, a declarat ca Ministerul Apararii Nationale (MApN) pune la dispozitia ANP zece terenuri cu imobile pentru construirea de noi penitenciare, spatiile urmand sa fie evaluate de specialisti.

Citeste si ce spune ministrul Justitiei, Florin Iordache, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre solutia sa la suprapopularea din penitenciare

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ministerul Public unitati militare penitenciare, #Parchetul General supraaglomerare inchisori, #unitati militare transformate penitenciare , #inchisoare