Ziare.com

Parlamentul European reincepe ancheta asupra inchisorilor CIA din Romania

Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 16:01

   

Parlamentul European reincepe ancheta asupra inchisorilor CIA din Romania
Comisiile pentru libertati civile, afaceri externe si drepturile omului din Parlamentul European vor reincepe ancheta privind presupusele transporturi si detentii ilegale de prizonieri desfasurate de CIA in statele membre UE, inclusiv Romania, ca urmare a noilor dezvaluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de catre CIA, potrivit unei rezolutii adoptate miercuri de Parlament.

Prin aceasta rezolutie, eurodeputatii cer din nou statelor UE sa investigheze aceste acuzatii si sa ii urmareasca penal pe cei vinovati.

Inchisori CIA in Romania: Amnesty International ne cere sa facem lumina in acest caz

PE a cerut Romaniei sa investigheze existenta unor posibile inchisori CIA pe teritoriul sau

Raportul Senatului SUA publicat in decembrie "dezvaluie fapte noi care confirma acuzatiile conform carora mai multe state membre ale UE, autoritatile acestora si functionari si agenti ai serviciilor lor de securitate si de informatii au fost complici la programul CIA de detentie secreta si de predari extraordinare, uneori prin mijloace corupte bazate pe sume substantiale de bani oferite de CIA in schimbul cooperarii lor", sustin europarlamentarii.

Ca urmare a noilor probe, Parlamentul "ii incredinteaza Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, cu asocierea Comisiei pentru afaceri externe si a Subcomisiei pentru drepturile omului, sarcina de a continua ancheta sa privind presupusa folosire a unor tari europene de catre CIA pentru transportarea si detinerea ilegala de prizonieri si de a informa plenul cu privire la aceasta chestiune, in termen de un an", se arata in rezolutie.

ce presupune ancheta

Potrivit unui comunicat al PE, aceasta ancheta va presupune, printre altele, trimiterea unei misiuni parlamentare de strangere de informatii in statele membre unde exista acuzatii ca au fost centre secrete CIA de detentie si culegerea tuturor informatiilor si probelor relevante privind posibile dari de mite sau alte fapte de coruptie in legatura cu programul CIA.

"Climatul de impunitate de care beneficiaza programul CIA a permis continuarea incalcarilor drepturilor fundamentale, dupa cum au dovedit programele de spionaj in masa intreprinse de Agentia Nationala de Securitate a Statelor Unite si serviciile secrete din diverse state membre", afirma membrii PE, subliniind ca "nu poate exista impunitate" pentru aceste fapte.

Seful SIE: In Romania nu au existat inchisori CIA

Totodata, Parlamentul "invita SUA sa ancheteze si sa urmareasca penal multiplele incalcari ale drepturilor omului din cadrul programului CIA de predare si de detentie secreta si sa coopereze in ceea ce priveste toate cererile din partea statelor membre ale UE referitoare la informare, extradare sau caile de atac eficiente pentru victimele programului CIA".

Pe de alta parte, europarlamentarii "isi exprima preocuparea privind obstacolele intampinate de anchetele parlamentare si judiciare nationale referitoare la implicarea anumitor state membre in programul CIA, abuzul privind secretul de stat si clasificarea nejustificata a documentelor care au condus la incetarea urmaririi penale". Ei reitereaza solicitarile adresate statelor membre de a investiga acuzatiile potrivit carora, pe teritoriul lor, au existat inchisori secrete in care erau detinute persoane in cadrul programului CIA, precum si sa ii urmareasca penal pe cei implicati in aceste operatiuni.

De asemenea, Parlamentul European isi exprima "consternarea cu privire la practicile de interogare" ale operatiunilor anti-teroriste ale CIA. Deputatii subliniaza "concluzia fundamentala" a raportului Senatului american conform careia "metodele violente aplicate de CIA nu au condus la obtinerea unor informatii care sa impiedice alte atacuri teroriste".

Acuzatiile privind utilizarea de catre CIA a statelor membre UE, printre care Romania, Polonia si Lituania, pentru transportarea si detentia ilegala a prizonierilor au fost anchetate de comisia temporara a Parlamentului European creata in 2006.

De atunci, europarlamentarii au cerut in mod repetat investigatii aprofundate privind colaborarea statelor membre UE cu programul CIA de detentie secreta si extradare extraordinara.

Senatul american a prezentat in decembrie 2014 un raport de ancheta cu privire la tehnicile de "interogare in forta" ale Agentiei de spionaj CIA in perioada 2001-2009.

Washington Post a relatat ca potrivit raportului Comisiei de Informatii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA Romania ar aparea pe lista inchisorilor secrete ale Agentiei, in centrul de detentie deschis pe teritoriul Romaniei fiind interogati mai multi prizonieri suspectati de legaturi cu grupari teroriste.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 924 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

romanii

nu se dezmint.ca si ancheta post revolutzie care nu s-a facut niciodata si acum incercatzi sa bagatzi sub pres problema inchisorilor CIA.din nefericire pentru voi atzi ales gresit la cine sa Kiss ass, UE este cea la care vetzi raspunde.va fi de rasul posteriorului cum vetzi incerca sa ascundetzi adevarul sau sa mintzitzi in fatza UE.

 

Aceasta anchet a PE nu este noua, dar in situatia actuala, este grav

pentru Romania: orice minciuna descoperita va atarna greu in balanta imaginii tarii. Este posibil ca mari averi ca cea a lui Adrian Nastase, sa fie construita si pe bani proveniti din aceasta activitate ilegala. Si poate nu numai el...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor