Primele condamnari in dosarul angajarii la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul. Imunitatea l-a scapat pe ministru de ancheta

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 02 Noiembrie 2018, ora 07:58
13502 citiri
Primele condamnari in dosarul angajarii la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul. Imunitatea l-a scapat pe ministru de ancheta
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au dat primele sentinte in cazul examenului de angajare la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul (MRP), de la sfarsitul lunii iulie 2017. Este vorba de dosarul in care a fost implicat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, senatorul ALDE Ilie Viorel (foto), in cazul caruia Senatul a votat impotriva ridicarii imunitatii, asa ca a scapat de ancheta.

Felicia-Elena Pop, director de cabinet al ministrului Ilie Viorel, si Mihai-Cornel Zaharia, angajat in cadrul MRP si membru in comisia de concurs, au fost condamnati la cate doi ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Potrivit minutei instantei, cei doi trebuie sa respecte mai multe obligatii timp de 2 ani.

Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi contestata cu apel.

Senatul a blocat ancheta pentru ministru

In acest dosar, cea mai cunoscuta persoana vizata de ancheta procurorilor DNA a fost ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, senatorul ALDE Ilie Viorel (foto) . Ancheta in cazul politicianului a fost blocata, dupa ce Senatul a avizat negativ pe 3 octombrie 2017 cererea DNA de incepere a urmaririi penale.

Viorel Ilie era cercetat pentru instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Practic, politicianul ar fi aranjat ca anumiti candidati agreati de el sa ocupe functiile scoase le concurs in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant.

El a sustinut, in fata jurnalistilor, ca este complet nevinovat, iar avocatul sau, prezent la audieri, a spus ca cererea procurorilor este "totalmente neintemeiata". Cazul a fost inchis.

Examenul, fraudat

Subiectele si modul de rezolvare le-au fost oferite "favoritilor" pe 28 iulie, in conditiile in care examenul a avut loc pe 31 iulie. Lucrarile au fost facute acasa, pentru a le schimba dupa iesirea de la concurs.

Maria Alexandrescu, fosta angajata in cadrul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul (MRP), a pledat "vinovat" in ancheta privind fraudarea concursului de angajare de functionari publici la MRP. Femeia a fost membra in comisia de concurs a institutiei. Ea a recunoscut acuzatia de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Alexandrescu a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorii DNA, pentru o condamnare de 1 an si 9 luni cu suspendare.

"Nu avem ce face si le vom da"

Potrivit anchetatorilor, Viorel Ilie ar fi vrut sa-si angajeze doi apropiati, iar din acest motiv ar fi cerut membrilor comisiei de concurs, prin intermediul sefei sale de cabinet, subiectele de la testare.

"Pana vineri 27 iulie, a spus domnul ministru sa faceti cate zece intrebari pentru fiecare post si sa veniti cu ele la cabinet si sa le vada", ar fi spus Felicia Pop.

Candidatii favorizati erau o fosta jurnalista, care era in carti pentru postul de purtator de cuvant, si un amic al politicianului, care era angajat consilier al demnitarului.

Cei doi candidati urmau sa rezolve subiectele inaintea inceperii concursului si sa le inlocuiasca cu cele redactate in timpul examenului. Intreaga procedura era o formalitate, concursul fiind doar un simulacru.

"Ce facem?", a intrebat unul dintre membrii comisiei de concurs. "Nu avem ce face si le vom da", a fost raspunsul Mariei Alexandrescu, potrivit interceptarilor din dosar.

Zis si facut. Doar ca unul dintre membrii comisiei de concurs s-a dus la DNA si a facut un denunt. Angajatul MRP era nemultumit ca alti candidati erau defavorizati, iar angajarile nu erau facute pe baza de competenta.

Povestea intreaga a acestui caz in articolul: Cum s-a fraudat examenul de angajare la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ilie Viorel DNA, #Ilie Viorel ancheta, #Ilie Viorel imunitate , #inchisoare
Comentarii