Procurorul Dan Voinea, coordonatorul cartilor lui Catalin Voicu: Nu i le-am scris eu, am facut doar o caracterizare

Duminica, 10 Ianuarie 2016, ora 20:32
4057 citiri
Procurorul Dan Voinea, coordonatorul cartilor lui Catalin Voicu: Nu i le-am scris eu, am facut doar o caracterizare

Fostul procuror militar Dan Voinea, cunoscut pentru ca a instrumentat dosarul Revolutiei din '89, este unul dintre coordonatorii stiintifici care i-au ajutat pe condamnati sa scrie cartile ce le-au micsorat pedepsele.

Dan Voinea a coordonat cinci din cele sase volume stiintifice publicate de fostul senator Catalin Voicu, potrivit datelor Ministerului Justitiei. Voicu executa o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru trafic de influenta.

Cine si de ce le-a permis condamnatilor sa isi "cumpere" zile de libertate scriind carti?

Intr-un interviu acordat publicatiei Romania Libera, Dan Voinea a declarat ca a scris doar cate o caracterizare pentru fiecare dintre lucrarile fostului parlamentar, la rugamintea avocatului acestuia din urma.

"A venit avocatul cu ce a scris Catalin Voicu si m-a rugat sa ii dau o caracterizare. Tema este buna, de actualitate, si am acceptat sa ii dau caracterizarile. Nu am avut nici un interes material", a spus fostul magistrat.

Nicolae Manolescu, despre plagiate si detinutii-carturari: I-as scoate din invatamant pe profesorii care au girat lucrarile

Voinea a spus ca nu stie cu certitudine daca lucrarile respective au fost scrise intr-adevar de Catalin Voicu.

"Nu i-am scris cartile. Eu i-am facut doar o caracterizare, de fapt asa se si intituleaza hartia pe care am facut-o. (...) Nu stiu cine l-a ajutat sau... Nu pot sa spun", a aratat Dan Voinea.

"Eu m-am referit doar la continutul cartii, la tema. M-am ferit sa ii fac o apreciere stiintifica, academica", a raspuns fostul procuror, intrebat daca nu cumva era obligat sa stie daca Voicu a scris sau nu cartile, din moment ce le-a dat o recomandare favorabila.

The Guardian: Cum profita condamnatii Romaniei de o lege proasta

Comentariile lui Dan Voinea vin dupa ce in presa au aparut listele cu cadrele universitare care le-au acordat recomandari scrise detinutilor care au publicat carti.

Potrivit legislatiei noastre, un detinut care scrie o carte in penitenciar si primeste recomandare de la un cadru universitar isi poate micsora pedeapsa cu 30 de zile.

Ministrul Justitiei, despre cartile scrise de detinuti: Nu voi fi deloc timida in a lua masuri

Asadar, Catalin Voicu si-a redus pedeapsa cu 180 de zile, iar practica a devenit un adevarat fenomen in inchisorile din Romania, cu toate ca valoarea academica si originalitatea lucrarilor este pusa la indoiala in multe cazuri.

Detinutii-scriitori nu ies mai repede din inchisoare - proiect

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Voinea carti detinuti, #Dan Voinea Catalin Voicu , #inchisoare