Procurorul Dan Voinea, coordonatorul cartilor lui Catalin Voicu: Nu i le-am scris eu, am facut doar o caracterizare

Duminica, 10 Ianuarie 2016, ora 20:32
3806 citiri
Procurorul Dan Voinea, coordonatorul cartilor lui Catalin Voicu: Nu i le-am scris eu, am facut doar o caracterizare

Fostul procuror militar Dan Voinea, cunoscut pentru ca a instrumentat dosarul Revolutiei din '89, este unul dintre coordonatorii stiintifici care i-au ajutat pe condamnati sa scrie cartile ce le-au micsorat pedepsele.

Dan Voinea a coordonat cinci din cele sase volume stiintifice publicate de fostul senator Catalin Voicu, potrivit datelor Ministerului Justitiei. Voicu executa o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru trafic de influenta.

Cine si de ce le-a permis condamnatilor sa isi "cumpere" zile de libertate scriind carti?

Intr-un interviu acordat publicatiei Romania Libera, Dan Voinea a declarat ca a scris doar cate o caracterizare pentru fiecare dintre lucrarile fostului parlamentar, la rugamintea avocatului acestuia din urma.

"A venit avocatul cu ce a scris Catalin Voicu si m-a rugat sa ii dau o caracterizare. Tema este buna, de actualitate, si am acceptat sa ii dau caracterizarile. Nu am avut nici un interes material", a spus fostul magistrat.

Nicolae Manolescu, despre plagiate si detinutii-carturari: I-as scoate din invatamant pe profesorii care au girat lucrarile

Voinea a spus ca nu stie cu certitudine daca lucrarile respective au fost scrise intr-adevar de Catalin Voicu.

"Nu i-am scris cartile. Eu i-am facut doar o caracterizare, de fapt asa se si intituleaza hartia pe care am facut-o. (...) Nu stiu cine l-a ajutat sau... Nu pot sa spun", a aratat Dan Voinea.

"Eu m-am referit doar la continutul cartii, la tema. M-am ferit sa ii fac o apreciere stiintifica, academica", a raspuns fostul procuror, intrebat daca nu cumva era obligat sa stie daca Voicu a scris sau nu cartile, din moment ce le-a dat o recomandare favorabila.

The Guardian: Cum profita condamnatii Romaniei de o lege proasta

Comentariile lui Dan Voinea vin dupa ce in presa au aparut listele cu cadrele universitare care le-au acordat recomandari scrise detinutilor care au publicat carti.

Potrivit legislatiei noastre, un detinut care scrie o carte in penitenciar si primeste recomandare de la un cadru universitar isi poate micsora pedeapsa cu 30 de zile.

Ministrul Justitiei, despre cartile scrise de detinuti: Nu voi fi deloc timida in a lua masuri

Asadar, Catalin Voicu si-a redus pedeapsa cu 180 de zile, iar practica a devenit un adevarat fenomen in inchisorile din Romania, cu toate ca valoarea academica si originalitatea lucrarilor este pusa la indoiala in multe cazuri.

Detinutii-scriitori nu ies mai repede din inchisoare - proiect

Citeste si:
Un nou partid a fost lansat în România. Ce schimbări vor să facă noii lideri ai formațiunii VIDEO
Un nou partid a fost lansat în România. Ce schimbări vor să facă noii lideri ai formațiunii VIDEO
Un nou partid a fost lansat luni, 6 decembrie, pe scena politică din România. Este vorba despre Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor, partid care a fost înregistrat la Tribunalul...
Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului liberal Adrian Miuțescu
Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului liberal Adrian Miuțescu
VIDEO Camera Deputaţilor a încuviinţat percheziţia informatică în cazul deputatului Adrian Miuţescu Camera Deputaţilor a aprobat, luni, cererea ministrului Justiţiei privind...