Revolta in inchisori: Predoiu propune un plan de urgenta, Dancu vrea dezbatere publica

Joi, 14 Iulie 2016, ora 08:54
2211 citiri
Revolta in inchisori: Predoiu propune un plan de urgenta, Dancu vrea dezbatere publica
Foto: Arhiva Ziare.com

In timp ce detinutii din 11 penitenciare din tara au inceput sa se revolte fata de conditiile in care sunt obligati sa traiasca, din zona politica apar diverse idei de solutionare a problemei.

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu ii propune ministrului Justitiei, Raluca Pruna, un plan de urgenta in cazul sistemului penitenciar.

"Activati proiectul inceput in prima parte a anului 2012 de Ministerul Justitiei si Ministerul Apararii, pentru amenajarea mai multor cazarmi dezafectate, relocalizarea si cazarea a aproximativ 14.500 detinuti (10.000 in regim semi-deschis, 4.500 in regim deschis), ceea ce ar descongestiona inchisorile supraaglomerate; costurile, atat pentru relocare cat si pt paza, sunt minime; programul a stagnat trei ani in guvernarea PSD", ii sugereaza ministrului pe Facebook Catalin Predoiu.

Acesta sustine in plus ca este nevoie urgenta de un dialog direct cu detinutii, "nu prin televizor".

De asemenea, fostul ministru al Justitiei considera necesar sa se solicite sefilor de inchisori un plan de masuri urgente pentru ameliorarea conditiilor si sa se reia proiectul de penitenciare private, ramas in stadiul de concept inca din 2012.

Pe de alta parte, vicepremierul Vasile Dancu crede ca situatia tensionata poate fi rezolvata prin negocieri si dialog. In plus, ar fi buna si de o dezbatere publica pentru a convinge societatea ca este nevoie de investitii in sistem.

"Este nevoie sa convingem societatea, pentru ca in acest moment societatea noastra nu este convinsa, ca trebuie sa facem investitii. Sunt multi oameni care spun, si am vazut reactiile pe care le au pe site-urile noastre in zona justitiei, ca trebuie sa dam bani la scoli, sa dam bani la spitale si nu sa dam bani la puscarii. Trebuie sa intelegem ca scopul este reinsertia sociala pentru aceasta zona a penitenciarelor", a spus Dancu la Realitatea TV.

Vicepremierul a anuntat si ca se lucreaza la un raport referitor la respectarea drepturile omului in inchisori: "Noi ne obligam ca guvern sa lucram la acest proiect, dar este o problema sistemica. Nu este foarte simplu in acest moment, vom aloca resurse pentru ce se poate face si vom declansa un proces care cu siguranta este pe termen lung".

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a facut apel, miercuri seara, la detinuti sa renunte la proteste, pentru ca nu va lua nicio masura de imbunatatire a conditiilor din sistemul penitenciar sub presiune.

Ministrul a facut declaratia in contextul in care detinutii din 11 inchisori au inceput o adevarata revolta, care a escaladat miercuri, cand unii puscariasi s-au urcat pe acoperisuri si au ameninat cu greva foamei.

Raluca Pruna a asigurat ca stie foarte bine situatia precara, care persista de mai bine de 20 de ani, din inchisorile romanesti, pe care le-a vizitat, dar ca nu va lua masuri grabite, ci masuri sigure. Aceasta le-a transmis detinutilor sa aiba rabdare, pentru ca in curand va lansa in dezbatere publica un plan de rezolvare a problemelor din penitenciare.

"Escaladarea tensiunilor in penitenciare nu va genera adoptarea de masuri grabite. Ii asigur pe cei din detentie ca nu voi adopta nicio masura sub presiune. Nu avem nevoie de masuri grabite, ci de masuri bune. Daca am asteptat 20 de ani, mai putem astepta doua luni", a declarat Pruna intr-o conferinta de presa.

Ministrul a aratat ca institutia pe care o conduce a redactat un plan de masuri concrete, care poate fi consultat pe site-ul oficial, iar in urmatoarele zile va fi lansata o dezbatere privind conditiile din penitenciare si solutiile pentru rezolvarea lor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#revolta detinuti inchisori , #inchisoare