Romania, tara europeana cu cei mai multi puscariasi in inchisorile UE

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 14:23
6152 citiri
Romania, tara europeana cu cei mai multi puscariasi in inchisorile UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Dintre statele europene, Romania are cel mai mare numar de cetateni in inchisorile UE (in afara de tara de origine), conform unui raport intocmit de o echipa de jurnalisti care a strans date din 25 de state membre, mai putin Croatia, Malta si Cipru.

La nivel mondial, tara care are cei mai multi cetateni incarcerati in Uniunea Europeana este Marocul, se mai arata in raport. Aproximativ 11.700 de marocani sunt inchisi in UE, scrie EU Observer.

Romania urmeaza in clasament cu peste 11.500 de cetateni inchisi, Albania este pe locul 3, cu circa 5.700 de detinuti, Turcia pe locul 4 cu aproape 4.800 de puscariasi, iar Polonia pe locul 5 cu mai mult de 4.400 de condamnati.

Cifrele sunt din 2015 (cu exceptia celor din Franta, care sunt din 2014) si sunt estimari, pentru ca tarile folosesc metode de raportare diferite.

In raport se aprecizeaza ca romanii sunt, de regula, inchisi pentru infractiuni minore, cum ar fi jafuri si furturi din buzunare.

Cei mai multi dintre infractorii romani din inchisorile UE provin din zone sarace si ajung la puscarie dupa ce comit o serie de infractiuni marunte. Exista, insa, si retele de crima organizata implicate in clonare de carduri, trafic de fiinte umane, fraude online si care chiar arunca in aer bancomate.

Oficial, 2,9 milioane de romani locuiesc in afara granitelor Romaniei, in UE. Cei mai multi se afla in Italia, peste un milion, iar acolo se inregistreaza si cel mai mare numar de romani detinuti.

Mai mult, timp de 10 ani, pana in 2015, detinutii cu nationalitatea romana au fost cei mai numerosi in inchisorile italiene. In 2016, numarul lor a scazut de la 2.893 la 2.825.

Expertii citati de raport explica aceasta scadere prin faptul ca romanii au fost pana acum cea mai mare comunitate de straini in Italia si au fost si tinta discriminarii si persecutiei Politiei. Insa, odata cu amenintarea terorista, aceasta tendinta s-a schimbat, iar tinte ale prejudecatilor au devenit marocanii.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#detinuti romani inchisori UE, #romani inchisori UE , #inchisoare