Rosca Stanescu, despre cartile din inchisori: Au existat abuzuri si acte de plagiat

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 14:37
2283 citiri
Rosca Stanescu, despre cartile din inchisori: Au existat abuzuri si acte de plagiat

Fostul senator Sorin Rosca Stanescu a declarat, joi, referitor la cartile scrise in penitenciare, ca este foarte bine ca se face o ancheta, el subliniind ca sistemul trebuie reformat in acest domeniu pentru ca au existat abuzuri si acte de plagiat din partea unor detinuti.

"Este foarte bine sa se faca anchete. Este foarte bine ca sistemul sa fie reformat, pentru ca legislatia nu este clara in acest domeniu. Este limpede ca au existat si abuzuri din partea unor detinuti. Este limpede ca au existat si acte de plagiat.

Asa ca e bine sa se faca ancheta, dar este dramatic sa se renunte la posibilitatea pe care o au oamenii din penitenciare de a scrie orice, chiar si literatura. In plan statistic, mondial, s-a dovedit ca cei care, din penitenciare, se ocupa de cultura si de arta, rata de recidiva este cea mai redusa", a explicat Rosca-Stanescu la sediul DNA.

Mitropolitul Ardealului, care a coordonat o carte a detinutului Becali, luat in vizor de Universitatea din Sibiu

Ancheta si la Politehnica din Bucuresti - vizati, profesorii care au girat cartile detinutilor-carturari

Comisie de analiza la Universitatea din Craiova: 26 de profesori au dat avize pentru cartile detinutilor (Video)

El a spus ca a scris, in penitenciar, trei carti, in opt luni si jumatate, si ca doua dintre acestea reprezinta materialul dupa care preda cursuri la Academia Diplomatica.

Fostul senator a aratat ca nu este posibil sa scrii o carte in cateva ore.

Situatie incredibila: Mihai Stoica a scris o carte in doar o ora - stocul s-a epuizat in cateva minute!

"Eu cred ca sunt unul dintre campioni, nu al cartilor din penitenciar, dar al scrisului. Eu, de 25 de ani, scriu carti. Am scris 10 carti pana acum. Scriu zi de zi articole, dar nu e posibil sa scrii in cateva ore o carte. (...)

In penitenciare, poate fi foarte usor urmarit. Exista statistici si dosare intregi pentru fiecare carte, pentru ca de cate ori trimiti un manuscris sau o parte a unui manuscris faci o solicitare, ti se da o aprobare, toate acestea se depun la dosar. Deci totul poate fi urmarit cu mare acuratete si zi de zi ceea ce face fiecare detinut este consemnat in procese verbale", a explicat el.

Ordonanta de urgenta pentru ca detinutii-scriitori sa nu mai fie eliberati mai devreme

Pe de alta parte, Sorin Rosca Stanescu a spus ca i-a solicitat avocatului sau - Dan Chitic - sa faca plangere penala impotriva procuroarei care s-a opus punerii sale in libertate.

"Din cele trei carti pe care le-am scris, in loc sa beneficiez de 90 de zile, am beneficiat doar de 9 zile, restul le-a mancat parchetul printr-un abuz si abuzul este evident si scris negru pe alb - procuroarea, in instanta si apoi in materialul pe care l-a scris, a spus ca eu mi-am permis sa fac articole si sa-mi exprim opiniile din penitenciar", a aratat fostul parlamentar.

El a precizat ca sotia sa l-a ajutat cu materiale pentru scrierea cartilor, pentru ca in penitenciar nu avea dreptul sa se documenteze pe internet.

Citeste si:
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
Camera Deputaţilor a votat marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. UPDATE 14:40...