Seful clinicii Sabyc, condamnat la trei ani de inchisoare

Joi, 30 Mai 2013, ora 19:05
1188 citiri
Seful clinicii Sabyc, condamnat la trei ani de inchisoare
Foto: Libertatea

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, joi, sa il condamne pe Harry Mironescu, seful clinicii Sabyc, la trei ani de inchisoare cu executare, decizia putand fi atacata cu recurs. Magistratii au decis scaderea pedepsei medicului de la cinci la trei ani.

Magistratii au admis, astfel, apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de inculpatii Harry Mironescu, Yair Miron, Cecilia Borza, Natan Lewin, Genia Ziskind.

"Desfiinteaza, in parte, sentinta penala apelata si, rejudecand in fond, descontopeste pedepsele aplicate inculpatilor Mironescu Harry, Miron Yair, Borza Cecilia, Lewit Natan, Ziskind Genia de instanta de fond si repune pedepsele in individualitatea lor. Condamna pe inculpatii Mirinescu Harry, Miron Yair, Borza Cecilia, Lewit Natan si Ziskind Genia la cate trei ani inchisoare", se arata in decizia Curtii.

Medici condamnati la inchisoare in dosarul clinicii Sabyc

Potrivit deciziei luata joi de magistrati, Victor Zota, fost director al Agentiei Nationale de Transplant (ANT), recursul inaintat de acesta a fost respins, ca nefondat. El a primit o pedeapsa de trei luni de inchisoare cu suspendare. Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la instanta suprema.

Tribunalul Bucuresti i-a condamnat, la sfarsitul anului 2012, pe seful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii Natan Lewit si Genia Ziskind, Cecilia Borza si Yair Miron la cinci ani de inchisoare cu executare, iar Victor Zota, fost director executiv Agentiei Nationale de Transplant, a primit o pedeapsa de trei luni de inchisoare cu suspendare.

In anul 2010, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe seful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii israelieni Natan Lewit si Genia Ziskind, secretara clinicii Cecilia Borza, Yair Miron, Victor Zota, fost director executiv al ANT si Rosana Maria Cristina Turcu, fost coordonator regional Bucuresti al ANT.

DIICOT a cerut in instanta dizolvarea clinicii Sabyc

Conform anchetatorilor, patronii si angajati ai clinicii Sabyc ar fi racolat din strainatate cuplurile care doreau sa fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistata. Astfel, erau racolate femei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, care consimteau sa fie supuse unor proceduri medicale avand drept scop stimularea ovariana, unii dintre acuzati supraveghind procedura de stimulare ovariana si de prelevare de ovocite.

Mai mult, oamenii legii spun ca cei de la Sabyc ar fi ajutat la introducerea in Romania, in mod fraudulos, de materie genetica.

Procurorii au mai aratat ca femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat ca au venit in Romania pentru ca aceasta procedura era ilegala in Israel si ca ii dadeau medicului 3.500 de euro pentru o interventie.

Citește și:
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Conducerea PNL i-a convocat, duminică, în şedinţă informală, pe liderii filialelor partidului pentru a discuta poziţia politică şi priorităţile parlamentare la început de an, au...
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....