Simulari pe Legea gratierii: Ar iesi din inchisori intre 888 si 2.765 de detinuti, 246 dintre ei condamnati pentru coruptie

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 17:51
5035 citiri
Simulari pe Legea gratierii: Ar iesi din inchisori intre 888 si 2.765 de detinuti, 246 dintre ei condamnati pentru coruptie

Daca Legea gratierii ar fi adoptata cu amendamentele propuse in Parlament, ar iesi din inchisori intre 888 si 2.765 de detinuti, in una dintre variante urmand sa fie gratiati si 246 de condamnati pentru fapte de coruptie.

Acestea sunt rezultatele unei simulari cu potentialii beneficiari ai proiectului gratierii colective, transmise de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) la Comisia Juridica a Senatului.

Potrivit documentului, in perioada ianuarie 2016 - martie 2017, au intrat in inchisori 17.016 persoane si au iesit 18.109.

Din simularea ANP reiese ca, daca proiectul de lege al gratierii ar fi adoptat in forma Guvernului, ar iesi din penitenciare 1.190 de detinuti.

Dintre acestia, doar 45 ar intra sub incidenta prevederii potrivit careia femeilor insarcinate si unicilor intretinatori de familie care au in grija minori de pana in 14 ani le-ar fi gratiata jumatate din pedeapsa.

In varianta in care s-ar merge pe forma propusa de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), ar fi gratiati 945 de condamnati, dintre care 71 ar fi femei insarcinate sau unici intretinatori de familie.

In forma propusa de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ar iesi din inchisori 888 de detinuti, cel mai mic numar de beneficiari ai legii dintre toate variantele propuse.

Potrivit formei inainte de Parchetul General, ar fi 974 de beneficiari ai Legii gratierii, in vreme ce conform propunerii Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), ar exista 899 de gratiati.

Un numar de 1.375 de detinuti ar urma sa iasa din inchisori daca legea gratierii ar fi adoptata cu amendamentele propuse de senatorul PSD Liviu Brailoiu.

Cel mai mare numar de beneficiari ai actului normativ ar fi in varianta propusa de senatorul social-democrat Serban Nicolae.

Astfel, daca amendamentele acestuia ar urma sa fie adoptate, din inchisori ar urma sa iasa nu mai putin de 2.765 de detinuti, dintre care:

  • 895 ar fi persoane cu pedepse de pana la trei ani, inclusiv;
  • 702 persoane cu pedepse de pana la sapte ani a caror executare a inceput, iar restul ramas de executat este de pana la trei ani inclusiv;
  • 236 de persoane cu pedepse de pana la sapte ani, a caror executare a inceput, iar restul ramas de executat este mai mare de patru ani;
  • 410 persoane care mai au de executat trei patrimi din restul ramas din pedepsele de pana la zece ani, a caror executare a inceput, iar restul ramas de executat este de pana la patru ani;
  • 132 de persoane care mai au de executat jumatate din restul ramas din pedepsele de pana la zece ani, a caror executare a inceput, iar restul ramas de executat este mai mare de patru ani;
  • 345 de persoane sanctionate cu masura internarii intr-un centru educativ.

ANP face precizarea ca, potrivit propunerii lui Serban Nicolae, ar urma sa iasa din inchisori si 246 de persoane care au fost condamnate pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...