Sindicat din penitenciare: Argumentul supraaglomerarii este eronat

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 16:14
4488 citiri
Sindicat din penitenciare: Argumentul supraaglomerarii este eronat
Foto: Ziare.com

Sindicatul Omnia din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) anunta ca are o pozitie neutra fata de proiectul gratierii, precizand insa ca militeaza pentru o mai buna fundamentare si elaborare a actului normativ.

Sindicatul precizeaza ca unele dintre argumentele prezentate in favoarea proiectului privind gratierea sunt eronate, dand exemplul supraaglomerarii, motivand astfel ca fenomenul este in scadere.

Totodata, potrivit sindicatului, in ultimii 10 ani, numarul detinutilor a scazut de la aproximativ 48.000 de detinuti la aproximativ 27.000 de detinuti, iar conditiile din penitenciare s-au imbunatatit constant.

"In niciun an nu s-a acordat mai mult de 65% din necesarul de finantare. Mai mult, din ambitii personale - ministrul fiind in conflict cu directorul general, in 2016 au fost returnati la bugetul de stat peste 30 de milioane de euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detentie reamenajate sau al unui penitenciar nou", se arata in comunicatul de presa.

Iata alte cifre prezentate de Administratie Nationala a Penitenciarelor

Sindicatul Omnia anunta ca rata mortalitatii in penitenciare este de 3,5 la mia de detinuti, precizand pe de alta parte ca rata mortalitatii in Romania este de 11 la mia de locuitori, situatia fiind similara si in privinta sinuciderilor.

Totodata, se precizeaza ca detinutii au acces permanent la grupuri sanitare si apa curenta.

In ceea ce-l priveste pe omul de afaceri Dan Adamescu, sindicatul transmite ca acesta era bolnav inainte de a fi incarcerat, s-a aflat din septembrie 2016 intr-o clinica privata, a fost operat la genunchi de catre medicul pe care si l-a ales si a murit intr-o clinica privata.

"Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna a inventat o asa-zisa amenda de 80 de milioane de euro aplicabila de catre CEDO Romaniei. Recent a descoperit acest fals si presedintele Iohannis. Raluca Pruna stim deja ca are neplacutul obicei de a inventa cifre.

In realitate, efectele unei hotarari pilot nu presupun aplicarea unor amenzi. De fapt, CEDO inceteaza sa solutioneze cauze de un anume tip (in acest caz referitoare la detentie) pana cand statul membru nu-si rezolva problemele sistemic, pe baza unor recomandari. Un exemplu in acest sens este hotararea pilot pe tema restituirilor", potrivit sursei citate.

Iata si ce a spus presedintele Klaus Iohannis despre posibila amenda de la CEDO

Sindicalistii acuza Guvernul ca ignora pozitiile critice si mai mult decat argumentate ale institutiilor apolitice din cadrul Justitiei, precum si ale asociatiilor profesionale sau neguvernamentale.

"In context, precizam ca din punct de vedere sindical suntem neutri fata de aceasta initiativa a Guvernului. Consideram insa necesar sa reactionam fata de lipsa de transparenta, fundamentarea defectuoasa si elaborarea interesata a proiectului de act normativ sus-amintit", se mai arata in comunicatul de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#sindicat ANP OUG gratiere, #Omnia supraaglomerare penitenciare, #ordonanta gratiere supraaglomerare inchisori , #inchisoare