Titanii culturii de la "patru pereti"

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 14:10
4817 citiri

Bucurati-va! Productia de literatura stiintifica a crescut spectaculos in ultimii doi ani. Nu pentru ca romanii sunt tot mai culti sau cei culti scriu mai mult, ci din cauza DNA si a Codului Penal. O lunga serie de condamnati pentru mare coruptie si-a scurtat sederea la puscarie scriind (oare?) carti.

Si nu oricum, ci in ritmul celor mai prolifici autori ai lumii. Iata ce spune avocatul miliardarului Ioan Niculae, autor al unei carti la fiecare 29 de zile. "Lui Balzac i-ati facut calculul vreodata? Cat a scris el? Scria si noaptea".

Dar de ce sa ne oprim la Balzac, domnule avocat? Ioan Niculae ar putea chiar sa fie confundat cu Shakespeare. Probabil se exprima mai putin literar in vorbire, asa cum se vede din interviuri, dar iata ce e capabil sa produca!

Gigi Becali, a carui cunoastere a limbii romane e stiuta de toata lumea, a ajuns sa scrie carti despre transhumanta si afaceri - stiintifice, cu aparat critic si rigoare.

George Copos, cunoscut mai mult pentru fotbal, a scris chiar si o carte despre aliantele matrimoniale in Evul Mediu romanesc (!?). Adica genul ala de material pentru care trebuie sa fi studiat domeniul ani de zile si pentru care trebuie sa petreci cel putin un an in biblioteci, citind carti care nu se gasesc in biblioteca inchisorii.

Poate de asta, un fost student al Facultatii de Istorie l-a acuzat ca aceasta lucrare este plagiata dupa una scrisa de el. Sa facem un calcul simplu - George Copos a primit cate 4 ani de inchisoare, in doua dosare. In total, opt. A executat ceva mai mult de doi ani.

Lasand la o parte ironia fata de faptele lor culturale de dupa gratii, e penibil sa-i vedem pe acesti corupti cum ispasesc doar o mica parte a pedepsei, beneficiind de scaparile unei legi care ii lasa liberi mult mai repede pe baza unor carti pe care este aproape imposibil sa le fi scris. E strigator la cer! Nu este exclus (ba chiar probabil) ca aceasta prevedere sa fi fost lasata acolo intentionat. Nu exista nicio modalitate de a verifica daca acesti "titani ai culturii" chiar au scris ei operele.

Rezultatul? O bataie de joc la adresa Justitiei din Romania. Poti sa incalci legea si sa scapi ieftin, pretinzand ca te-ai transformat peste noapte intr-un om de stiinta, autor prolific. Niste autori prolifici care, putem paria, nu vor mai publica macar o poveste pentru copii in viata lor. Cu exceptia cazului unei noi condamnari.

Este vorba, la urma urmei, de statul de drept in Romania. Oricine incalca legea stie ca se poate rezolva, cumparand ca la talcioc niste lucrari.

In mod normal, daca mai avem partide responsabile, o modificare legislativa care sa le limiteze posibilitatea ca acest lucru sa se intample ar fi o urgenta, dar sa nu bagam mana in foc pentru asa ceva, in Romania nu prea gasim lucruri facute "in mod normal".

P.S. Asteptam opera "Operatiuni financiare non-bancare in sisteme socio-economice complexe". De Sile Camataru.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Stenograme din ședința PNL. Liberalii vor să dea vina pe PSD pentru OUG care permite traseismul politic: "Nu se poate altfel, fir-ar a dracului să fie"
Stenograme din ședința PNL. Liberalii vor să dea vina pe PSD pentru OUG care permite traseismul politic: "Nu se poate altfel, fir-ar a dracului să fie"
Ședință tensionată la PNL după ce proiectul care ar da cale liberă traseismului politic a fost pus în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne. OUG privește comasarea...
Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"
Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"
Parlamentul European va dezbate în premieră problema Tezaurului Românesc sechestrat la Moscova. Eurodeputaţii vor vota în luna martie o rezoluţie prin care solicită Federaţiei Ruse să...
#carti scrise inchisoare condamnati, #Gigi Becali carti inchisoare, #George Copos carti inchisoare, #Ioan Niculae carti inchisoare , #inchisoare