Toader impune conditii de lux in inchisori: Interfon, chiuveta satinata, cap de dus reglabil

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 15:34
8196 citiri
Toader impune conditii de lux in inchisori: Interfon, chiuveta satinata, cap de dus reglabil
Foto: Arhiva Ziare.com

Tudorel Toader a modificat prin ordin de ministru conditiile minime obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca penitenciarele si in baza carora detinutii beneficiaza sau nu de legea recursului compensatoriu, datorita careia pot pleca mai repede acasa.

Noile conditii, de lux, sunt foarte greu de indeplinit, detinutii fiind astfel avantajati.

Ordinul de ministru nr. 2.772/C a fost emis la data de 17 octombrie si a fost publicat a doua zi in nr. 822 al Monitorului Oficial. O zi mai tarziu, primele sute de detinuti au inceput sa plece acasa, odata cu aplicarea legii recursului compensatoriu, catalogata de Opozitie drept "gratiere mascata".

Noul standard impus de Tudorel Toader este foarte greu de indeplinit in inchisorile din Romania, mai ales daca nu se fac (sau pana se fac) investitii. Prin urmare, detinutii care cer liberarea din cauza conditiilor improprii din inchisori au, dupa publicarea ordinului de ministru, sanse in plus.

Ce prevede ordinul de ministru:

De exemplu, normele minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate in conditii de maxima siguranta prevad, printre altele, ca fiecare detinut trebuie sa aiba alocat un spatiu de cel putin 4 metri patrati si in fiecare loc de detinere trebuie prevazute cai de acces pentru persoane cu dizabilitati.

De asemenea, detinutilor trebuie sa li se asigure, printre altele, "posibilitatea de a citi la lumina naturala in conditii normale", dar si corpuri de iluminat care sa poata fi aprinse si stinse de catre aceastia, precum si 1-4 prize.

Totodata, "in fiecare camera de cazare se instaleaza o priza pentru distribuire de semnal TV de la instalatia de televiziune cu circuit inchis, cu exceptia camerelor pentru executarea sanctiunii disciplinare cu izolarea, si se monteaza sistemul de comunicare de tip interfon si terminalul sistemului de radioficare", se mai arata in ordinul de ministru.

Documentul prevede si ca "instalatiile de incalzire trebuie sa asigure in perioada sezonului rece o temperatura de cel putin 19 grade C in camerele de cazare".

La intrarea in vigoare a normelor, conducerile penitenciarelor trebuie sa faca tot posibilul pentru a executa lucrarile de "reparatii capitale, modernizari, modificari, transformari" pentru ca aceste conditii sa fie indeplinite.

In ceea ce priveste penitenciarele-spital, saloanele trebuie "sa asigure o capacitate maxima de 6 paturi, o suprafata de cel putin 7 mp pentru fiecare persoana privata de libertate, un cubaj de 20 mc/pat de aer, in caz de ventilatie naturala".

Conditiile sunt usor diferite pentru cei care executa pedeapsa in regim inchis, semideschis, deschis sau la izolator.

Alte restrictii:

"In fiecare penitenciar se amenajeaza cel putin o camera de protectie destinata cazarii individuale a persoanelor vulnerabile. Amenajarea si dotarea acesteia se realizeaza potrivit conditiilor stabilite prin decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor", se mai arata in ordinul de ministru.

Paturile trebuie sa nu depaseasca, de regula, "900 mm latime si 2.000 mm lungime" si sa fie pozitionate la 550 mm distanta fata de pardoseala. "Suprafata utila a patului este confectionata din foaie perforata de otel, cu margini de siguranta rotunjite in jurul perimetrului pe muchiile frontale si laterale", iar "salteaua din dotarea patului este confectionata din materiale rezistente la uzura si ignifuge".

"Art. 8. - Pentru chiuveta sunt avute in vedere, cu prioritate, urmatoarele specificatii:

a) suprafata expusa a chiuvetei este slefuita pana ajunge la aspect satinat;

b) este prevazuta cu cep captiv si cu unul sau doua robinete actionate manual, prin impingere, printr-un buton din otel inoxidabil si regulator de timp hidromecanic/electronic incorporat (...) ".

De asemenea, suprafata exterioara a bolului vasului de WC "este slefuita pana la un aspect satinat", iar deasupra lui se pozitioneaza o oglinda "plata, din otel inoxidabil, cu finisare lucioasa si inalt reflectanta, este rezistenta la zgariere, cojiri si depuneri".

"Capul de dus este fixat in perete si este realizat din otel inoxidabil, iar piesele din interiorul lui sunt realizate dintr-un material ce nu permite depunerea calcarului", iar el trebuie "sa permita un flux de 8-12 l/min. cu posibilitate de reglare a unghiului de cadere".

Spatiile de depozitare trebuie sa aiba dimensiuni standard, priza pentru TV se monteaza neaparat "pe peretele cu usa", iar "pe acelasi perete, deasupra prizelor mentionate, se monteaza sistemul de comunicare de tip interfon si terminalul sistemului de radioficare".

Detinutii trebuie sa beneficieze de un iluminat de veghe, care sa permita supravegherea pe timpul noptii fara ca somnul lor sa fie "perturbat".

"Art. 16. - Pentru asigurarea unei temperaturi optime se monteaza registre de caldura. Registrele de caldura sunt amplasate sub fereastra. (...)

Art. 18. - (1) Ferestrele sunt confectionate din geam termopan cu tamplarie metalica/ PVC/ aluminiu. Peste suprafata vitrata se aplica folie antiefractie, pe interior", se mai arata in Anexa 1 a ordinului de ministru.

Conditii similare, cu unele modificari, sunt prevazute si pentru celelalte categorii de detinuti enumerate mai sus.

Citeste mai multe despre "marea eliberare" generata prin modificarile aduse legii de Parlament:

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Indemnizaţia de internship ar putea să fie impozitată doar dacă aceasta este mai mare decât salariul de bază minim brut pe ţară, conform unei iniţiative legislative depusă de...
#ordin ministru conditii inchisori , #inchisoare