Tortionarul Alexandru Visinescu a fost lucrator al Securitatii, au decis judecatorii

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 16:15
2163 citiri
Tortionarul Alexandru Visinescu a fost lucrator al Securitatii, au decis judecatorii
Foto: brasovultau.ro

Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost lucrator al Securitatii, au decis, miercuri, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, in urma unei actiuni formulate de CNSAS.

Decizia judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a solicitat Curtii de Apel Bucuresti, in 4 octombrie 2013, sa constate calitatea de lucrator al fostei Securitati in cazul lui Alexandru Visinescu, fost comandant al inchisorii Ramnicu Sarat.

CNSAS anunta atunci ca a constatat ca Alexandru Visinescu a avut calitatea de lucrator al Securitatii, acesta fiind verificat in baza dreptului persoanelor urmarite de a solicita verificarea celor care le-au instrumentat dosarul.

Colegiul CNSAS a constatat, pe baza documentelor identificate in arhiva institutiei, ca Visinescu, in calitate de angajat al fostei Securitati, avand gradele de locotenent (1952, 1957), locotenent major (1957, 1959), capitan (1960 - 1963) si functiile de sef Birou Inspectii - Penitenciarul Jilava (1952), comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat din cadrul Directiei Generale a Penitenciarelor (1960 - 1963), a desfasurat activitati prin care a ingradit drepturi si libertati fundamentale ale omului.

Potrivit Legii CNSAS, "lucrator al Securitatii" nu este orice fost angajat al acesteia, ci "orice persoana care, avand calitatea de ofiter sau de subofiter al Securitatii sau al Militiei cu atributii pe linie de Securitate, inclusiv ofiter acoperit, in perioada 1945 - 1989, a desfasurat activitati prin care a suprimat sau a ingradit drepturi si libertati fundamentale ale omului".

Pe de alta parte, Parchetul instantei supreme anunta, in 3 septembrie 2013, ca Alexandru Visinescu este urmarit penal pentru genocid, intrucat in perioada 1956-1963, cand a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat, i-a supus pe detinutii politici la rele tratamente, batai si alte violente, i-a lipsit de hrana, medicamente si asistenta medicala.

Dosarul a fost deschis in urma unei sesizari trimise procurorilor de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, declara ca toti detinutii politici inchisi in timpul regimului comunist la Ramnicu Sarat "au fost torturati fizic si psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului", Alexandru Visinescu fiind "responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate la Ramnicu Sarat in timpul mandatului sau".

Reprezentantii institutului au aratat ca, intre anii 1956 si 1963, la Ramnicu Sarat s-au inregistrat cinci cazuri de deces posibil de documentat - Ion Mihalache, Gheorghe Dobre, Gheorghe Placinteanu, Victor Radulescu Pogoneanu, Mihail Romniceanu, cauzate de colaps cardio-vascular, insuficienta circulatorie cerebrala, hemoragie cerebrala sau afectiuni ale aparatului digestiv - ileus paralitic ireversibil -, asa cum rezulta din procesele verbale de constatare a decesului, in documente fiind consemnate semnele vizibile ale malnutritiei.

La inceputul lunii noiembrie 2013, IICCMER arata ca numarul detinutilor politici care au murit la inchisoarea Ramnicu Sarat in mandatul lui Alexandru Visinescu a ajuns la 12, dupa ce a fost identificat, in baza unor informatii furnizate de CNSAS, noi documente, ce atesta alte sapte decese.

Alexandru Visinescu s-a nascut la Buzau, in 1925, si a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat din anul 1956 si pana la desfiintarea inchisorii, in 1963, fiind si ultimul comandant al inchisorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Curtea de Apel Visinescu tortionar, #Curtea de Apel decizie Visinescu tortionar, #Curte Apel Alexandru Visinescu tortionar , #inchisoare