Unul din trei detinuti scapati de marea eliberare a recidivat in 2 luni si s-a intors deja la inchisoare

Marti, 19 Decembrie 2017, ora 08:55
7575 citiri
Unul din trei detinuti scapati de marea eliberare a recidivat in 2 luni si s-a intors deja la inchisoare
Foto: Arhiva Pixabay

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor atrage atentia ca legea recursului compensatoriu nu a fost altceva decat o "gratiere mascata" cu dedicatie, ce nu i-a ajutat in niciun fel pe detinuti, avand in vedere ca o treime dintre cei scapati la "marea eliberare" ce a inceput acum doua luni au comis deja noi infractiuni si s-au intors dupa gratii.

FSANP arata ca numarul detinutilor din penitenciare a scazut in ultimele doua luni de la 25.798 (19 octombrie 2017) la 23.693 (19 decembrie 2017) . Sunt, asadar, cu 2.105 mai putini detinuti in penitenciare, desi prin recursul compensatoriu au fost eliberate 3.130 de persoane.

"Ceea ce inseamna ca 1.025 detinuti au intrat sau reintrat in aceasta perioada in penitenciare, peste 60% dintre acestia fiind recidivisti sau cu antecedente penale. Toti vor primi in continuare acest beneficiu de 5 zile considerate ca executate la 30 de zile de detentie. O intrebare se impune: Conteaza pentru ministrul Justitiei si coalitia de guvernare pe care o reprezinta cate victime au facut? Estimam ca vor fi peste 5.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu care se reintorc in penitenciare in primele 12 luni de aplicare. Cine raspunde?!", arata Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Sorin Dumitrascu, presedintele FSANP, spune ca situatia era de asteptat.

"Era de asteptat si noi am avertizat ca asa se va intampla, se vede ca fostii detinuti se intorc inapoi. Stiam deja ca rata recidivei este de peste 60% in Romania, recidiva plus antecedente penale. Iata ca statistica nu poate fi batuta nici macar de catre ministrul Justitiei", a declarat Dumitrascu la Digi24.

Intrebat cum ar putea fi prevenite astfel de cazuri, el a spus ca prin mai multa responsabilitate de la Ministerul Justitiei si de la Guvernul Romaniei.

"Astfel de cazuri pot fi prevenite printr-o abordare responsabila a acestor acte de gratiere colectiva care o sa vedem la un moment dat ca nu ajuta, ba, mai mult, nu fac decat sa fie o investitie in criminalitate. O politica penala responsabila, masuri penale alternative pentru pedepasa cu inchisoarea... Romania era deja pe un trend descendent al numarului de detinuti la momentul la care aceasta masura a fost adoptata. Eram deja la minimul istoric al numarului de detinuti. Guvernul trebuie sa fie mai responsabil.

Inseamna ca politica penala functiona intr-o oarecare masura, adica in ultimii 10 ani am scazut cu peste 10 mii de detinuti. A fost insa o urgenta creata politic legata de supraaglomerarea penitenciarelor. Pai daca acum cand eram la minimul istoric a fost nevoie de o masura pentru toata lumea - ca sunt criminali, talhari, violatori - sa plece acasa, de ce nu s-a intamplat acum 1o ani?!", a intrebat retoric Dumitrascu.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#recurs compensatoriu recidiva inchisori , #inchisoare
Comentarii