Va mai amintiti de Grajdan? Inalta Curte l-a condamnat la 3 ani cu suspendare

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 06:58
4835 citiri
Va mai amintiti de Grajdan? Inalta Curte l-a condamnat la 3 ani cu suspendare
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Adrian Balaban Grajdan a fost condamnat pentru ca in 2012 a trimis ICCJ o adresa prin care contesta existenta unui prejudiciu in dosarul Trofeul Calitatii, decizia nefiind definitiva.

Decizia de marti a Inaltei Curtie de Casatie si Justitie (ICCJ) poate fi contestata cu apel la aceeasi instanta.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, avand un termen de incercare de sase ani.

Grajdan, trimis in judecata pentru favorizarea infractorului Adrian Nastase

Grajdan a fost trimis in judecata, de DNA, in 19 iulie 2013, pentru favorizarea infractorului, fiind acuzat ca in 2012 a trimis ICCJ o adresa prin care contesta existenta unui prejudiciu in dosarul Trofeul Calitatii si retragea institutia ca parte din cauza.

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca la data de 22 mai 2012, Adrian Balaban Grajdan, in calitate de inspector general al ISC, a emis catre Inalta Curte de Casatie si Justitie o adresa prin care inspectoratul contesta existenta prejudiciului in dosarul Trofeul Calitatii, in care erau judecati Adrian Nastase, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Ioana Popovici si Mihail Cristian Vasile.

"Inculpatul a emis aceasta adresa la numai doua zile de la numirea sa in functie si inainte de preluarea efectiva a atributiilor specifice functiei de inspector general al ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu incalcarea dispozitiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor si intr-un sens contrar intereselor legitime ale ISC", au scris procurorii in documentul citat.

Procurorii au mai aratat ca Adrian Balaban Grajdan "a premeditat savarsirea infractiunii, deoarece primele ordine emise de acesta in calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii catre instanta a acestei adrese prin care ii favoriza pe inculpatii judecati de instanta suprema".

Cum s-a chinuit Grajdan sa il salveze pe Adrian Nastase - rechizitoriul procurorilor

In documentul semnat de Balaban Grajdan si depus la dosarul Trofeul Calitatii, aflat in faza de judecare a recursului la Completul de cinci judecatori, se arata ca ISC nu ar fi inregistrat niciun prejudiciu financiar-contabil si nu s-ar fi putut constitui parte civila in procesul penal.

Acesta invoca in sprijinul afirmatiilor facute, printre altele, un raport al Curtii de Conturi pentru anul 2004 care nu exista.

In dosarul Trofeul calitatii, un complet de trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie dispusese, in 30 ianuarie 2012, obligarea lui Adrian Nastase, Irinei Paul Jianu, Dianei Gasparovici si sotilor Ioana si Bogdan Popovici, in solidar cu SC Eurografica SRL, la plata sumei de 3.337.452,5 lei, reprezentand civile catre ISC.

Cuza, "vinovat" de disparitia prejudiciului din dosarul "Trofeul Calitatii"

Totodata, prin aceeasi decizie a instantei, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici si sotii Popovici, in solidar cu partea responsabila civilmente SC A Rond SRL, si Mihai Cristian Vasile, in solidar cu partea responsabila civilmente SC Eurografica SRL, au fost obligati sa plateasca ISC despagubiri civile de 3.143.931,9 lei.

Grajdan: Prejudiciul in "Trofeul Calitatii" e zero, la fel ca efectul actiunii mele

Procurorii sustin ca, in aceste conditii, adresa emisa de Balaban Grajdan crea premisele administrarii de probe suplimentare si venea in sprijinul apararii inculpatilor.

"Efectele acestui document au fost inlaturate ca urmare a adresei de revenire transmisa de catre ISC", au mai aratat procurorii in documentul citat.

Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare - decizie DEFINITIVA

In 20 iunie 2012, Completul de cinci judecatori al instantei supreme a dispus condamnarea inculpatilor din dosarul Trofeul calitatii si obligarea acestora la plata de despagubiri civile catre ISC in cuantumul sumelor stabilite prin decizia din 30 ianuarie.

Nastase, eliberat - din inchisoare, la spital, apoi disparut fara urma

In 18 martie 2013, Adrian Nastase a fost eliberat din penitenciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata in dosarul Trofeul calitatii, in care fusese condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

Nastase, somat sa achite prejudiciul din dosarul Trofeul Calitatii

Judecatoria Sectorului 1 a admis cererea Inspectoratului de Stat in Constructii de incuviintare a executarii silite a lui Adrian Nastase cu peste 3,3 milioane de lei din prejudiciul total din dosarul Trofeul calitatii, decizia fiind definitiva.

Adrian Nastase da in judecata ISC - I-a stricat imaginea publica (Video)

Adrian Nastase da in judecata ISC - I-a stricat imaginea publica (Video)

In 23 aprilie 2013, Adrian Nastase a dat in judecata Inspectoratul de Stat in Constructii pentru ca ar fi denaturat realitatea prin faptul ca nu a aratat intr-un comunicat de presa din 13 februarie si ca institutia a refuzat sa primeasca banii stabiliti de instanta ca parte a sa din prejudiciul stabilit in dosarul Trofeul Calitatii.

Eveniment Quarterly Report

Partidul cu care PNL vrea să se alieze: ”Au început consultările active în vederea fuziunii” SURSE
Partidul cu care PNL vrea să se alieze: ”Au început consultările active în vederea fuziunii” SURSE
În pragul anului electoral 2024, partidele au început deja să gândească strategii pentru a obține cele mai bune scoruri anul viitor, când vor exista patru rânduri de alegeri:...
Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, câștigător ar ieși PSD, potrivit ultimului sondaj politic realizat de CURS la comanda PNL. Lupta e strânsă pentru locul doi,...
#Grajdan condamnat inchisoare, #Grajdan condamnat Nastase Trofeul Calitatii , #inchisoare
Comentarii
Poza Val
Val
rank 5
pe cand vor fi judecati si ceilalti grajdani ?