Ziare.com

DIICOT trimite in judecata 30 de persoane suspectate de infractiuni informatice

Joi, 09 Iunie 2011, ora 14:07

   

DIICOT trimite in judecata 30 de persoane suspectate de infractiuni informatice
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Bucuresti au dispus trimiterea in judecata 30 de persoane, cu varste cuprinse intre 19-42 de ani, ca urmare a destructurarii unui grup infractional organizat, specializat in infractiuni informatice.

Prejudiciul produs se ridica la aproximativ 11 milioane de dolari, anunta, joi, DIICOT intr-un comunicat remis Ziare.com.

Potrivit anchetatorilor, in perioada octombrie 2009 - februarie 2010, Catalin Zlate, recidivist, si Cristian Ciuvat au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat peste 40 de persoane, in scopul savarsirii de infractiuni informatice, prin atacuri asupra unor sisteme informatice si prin folosirea frauduloasa a datelor informatice, obtinand in acest mod beneficii materiale substantiale.

Procurorii sustin ca membrii acestui grup infractional au accesat fara drept sisteme informatice ale furnizorilor de servicii de telefonie prin Internet din tari precum Romania, Rusia, China, Australia sau Peru, prin folosirea unui program scanner in scopul obtinerii datelor (user si parola pentru contul VoIP) si au initiat apeluri de pe conturile VoIP catre numerele cu suprataxa din tari precum Austria, Zimbabwe, Bulgaria sau Somalia.

Pentru apelarea numerelor cu suprataxa, membrii gruparii au obtinut bonusuri, in functie de numarul de minute si valoarea apelului pe minut (cu titlu de exemplu, la un tarif de 1 euro/ minut, castigul era de 0,10 euro).

In cursul lunii februarie 2010, liderii gruparii, Catalin Zlate si Cristian Ciuvat, au constituit o societate comerciala, avand sediul in Belize, si au incheiat direct contracte cu detinatori de numere cu suprataxa, obtinand astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului, prin eliminarea intermediarilor.

Totodata, acestia au utilizat aceasta societate in scopul disimularii originii ilicite a sumelor de bani rezultate din activitatea infractionala desfasurata. Membrii gruparii au efectuat, in maniera descrisa, milioane de apeluri catre numere cu suprataxa din diverse state.

Valoarea totala a prejudiciului creat este de 11.000.000 de dolari. Din aceasta suma, peste 500.000 de dolari reprezinta beneficiul realizat de catre inculpatii trimisi in judecata.

Acestia au fost trimisi in judecata pentru initiere, constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, spalare de bani, acces fara drept la un sistem informatic in scopul obtinerii de date informatice prin incalcarea masurilor de securitate, detinerea fara drept a unui program informatic si cauzarea unui prejudiciu patrimonial prin introducerea de date informatice in scopul de a obtine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul.

Dosarul fost trimis spre competenta solutionare Tribunalului Bucuresti.

C.N.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1774 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Niste ***!

Au produs pagube de 11 mil. de dolari, iar ei au beneficiat de castiguri de 10-15 mii de dolari fiecare!
Acum o sa faca puscarie pentru o prostie! Merita?!

 

PENTRU AIA DIN SPATELE LOR, MERITA ...

Astia or sa MOARA in parnaie ...

Au, OARE, crezi Matale ca Astia Doi Papagali IT au facut-o SINGURI ...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor