Actrita Irina Petrescu a fost inmormantata, vineri, cu onoruri militare

Vineri, 22 Martie 2013, ora 16:28
4511 citiri
Actrita Irina Petrescu a fost inmormantata, vineri, cu onoruri militare

Actrita Irina Petrescu, care a murit marti, la varsta de 71 de ani, a fost inmormantata cu onoruri militare la Cimitirul Reinvierea din Bucuresti, vineri, in prezenta a zeci de admiratori, colegi de breasla si apropiati.

Printre cei care au condus-o pe ultimul drum pe Irina Petrescu s-au numarat actorul Ion Dichiseanu, regizorul Alexandru Darie si criticul de film Irina Margareta Nistor.

Trupul neinsufletit al artistei a fost depus, joi la pranz, la Sala "Liviu Ciulei" a Teatrului Bulandra din Bucuresti, unde admiratorii si fostii colegi au putut sa-i aduca Irinei Petrescu un ultim omagiu.

Printre acestia s-au numarat actorul Alexandru Bindea, Ilinca Tomoroveanu, directorul adjunct al Teatrului National Bucuresti, Mircea Diaconu si Ion Besoiu. Coroane de flori au fost trimise de institutii precum Presedintia Romaniei, Uniunea Teatrala din Romania (UNITER), Teatrul Bulandra, Teatru National Radiofonic.

Actrita Irina Petrescu a murit marti, la Spitalul Elias din Capitala, dupa o scurta, dar foarte grea suferinta, a declarat directorul medical al unitatii sanitare, Dana Safta.

Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actrite de teatru si film din Romania, renumita pentru frumusetea sa clasica, a decedat, la varsta de 71 de ani, dupa o cariera in care si-a legat numele de cei mai importanti regizori romani, intre care Liviu Ciulei si Lucian Pintilie.

Nascuta la 19 iunie 1941, a absolvit in 1963 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", la clasa profesorilor Ion Sahighian si David Esrig. Descoperita inca din anul 1960 de catre regizorul Savel Stiopul, a debutat in film - "Valurile Dunarii" (1960), sub bagheta lui Liviu Ciulei.

La Teatru Bulandra - care i-a fost a doua casa vreme de peste patru decenii - a intruchipat personaje ca Lena in "Leonce si Lena" de Georg Buchner, Cecil in "Elisabeta l" de Paul Foster, Jennifer in "Ferma" de David Storey, Cecilia in "Casa cea noua" de Carlo Goldoni, Cristina in "Judecata in noapte" de Buero Vallejo, Ines in "Cu usile inchise" de Jean Paul Sartre, Ea in "O, ce zile frumoase!" de Samuel Beckett, Margot in "Dimineata pierduta" de Gabriela Adamesteanu, Milordino in "Uriasii muntilor" de Luigi Pirandello, Celimene in "Mizantropul" de Moliere, Beatrice in "Teatrul comic" de Carlo Goldoni, Caesonia in "Caligula", Doamna Diderot in "Libertinul" de E. E. Schmitt, Regina mama in "Thomas a Becket" de Jean Anouilh, Maria Vasilievna Voinitkaia in "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov, Maria Mihailovna in "Oblomov", dupa I. A. Goncearov, Arina Panteleimonovna in "Casatoria" de Gogol.

De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distinctii si premii. Astfel, in decembrie 2011, a primit premiul "Aristizza Romanescu" in domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Romana pentru "creatia teatrala si cinematografica".

In 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru intreaga cariera la cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

De asemenea, in anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru intreaga activitate.

In anul 2000, actrita Irina Petrescu a fost decorata cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter, de catre Presedintia Romaniei.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Irina Petrescu inmormantata onoruri militare, #actrita Irina Petrescu murit, #Irina Petrescu cimitirul Reinvierea , #inmormantare