O noua metoda de inselaciune a inceput sa prinda in Romania. Un student din Iasi a ramas fara banii de chirie dupa ce i-a pus, fara sa-si dea seama, la dispozitia infractorilor

Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 18:30
32698 citiri
O noua metoda de inselaciune a inceput sa prinda in Romania. Un student din Iasi a ramas fara banii de chirie dupa ce i-a pus, fara sa-si dea seama, la dispozitia infractorilor
Foto: Pixabay.com

Infractorii au descoperit o noua metoda prin care pot insela oamenii creduli sau neatenti. Seamana cu metoda "accidentul", iar in capcana sunt atrasi mai ales tinerii.

Pentru ca in mai putin de o luna studentii ar trebui sa se intoarca la cursuri, pe Internet au inceput sa fie postate tot mai multe anunturi de inchirieri de locuinte.

Sunt insa clienti care nu verifica toate aspectele contractuale si se grabesc sa plateasca pentru a rezerva camera sau apartamentul. Unii sunt insa pacaliti, iar prejudiciul este greu, poate chiar imposibil de recuperat.

Asa a fost pacalit un student in anul IV la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" (USAMV) din Iasi. Tanarul a pierdut 2.500 de lei cand a vrut sa inchirieze un apartament care ar fi fost situat chiar langa Curtea de Apel.

S-a bazat pe un anunt postat pe OLX. Presupusul proprietar l-a convins sa plateasca chiria pe o luna la anumite automate de plata. A scos chitantele si le-a trimis pe WhatsApp cu tot cu coduri, scrie BZI.

Tanarul nu s-a gandit nicio clipa ca oricine putea sa scoata banii in baza codurilor. Mai mult, nici macar nu i-a fost indicata adresa exacta a apartamentului. Studentul s-a trezit prea tarziu, iar paguba a ajuns la 2.800 lei.

"Am intrat pe un chat direct unde am vorbit cu o persoana care mi-a indicat cum sa fac platile. Mi-a spus sa ma duc la un automat SelfPay si sa achit suma de 1.400 lei. Mi-a spus sa platesc si garantia de 1.400 lei. I-am spus ca proprietara nu mi-a cerut aceasta suma. Pana la urma, am platit si acea garantie. Mi-a cerut sa-i trimit poze cu chitantele care au un cod, pentru a putea fi scosi banii. Am primit un mail de la ei de confirmare. Mai tarziu mi-am dat seama ca aceste mail-uri sunt false", a spus tanarul, conform sursei citate.

Intre timp a fost scos si anuntul de pe OLX. Clientul a depus reclamatia la sectia a II-a Politie, iar anchetatorii incearca sa dea de urma hotilor.

Reprezentantii IPJ au transmis ca un caz similar a mai fost inregistrat la inceputul lunii, cand o tanara a fost inselata atunci cand a vrut sa inchirieze un apartament tot in zona centrala.

Toata aceasta situatia seamana cu "metoda accidentul", folosita in general de puscariasi, care au complici in libertate.

Reactia SelfPay

"Dorim sa precizam in mod clar ca brandul SelfPay se delimiteaza de orice idee care face legatura cu metode de frauda intrucat compania noastra respecta cele mai inalte standarde etice si de siguranta. Astfel, informatia conform careia ar exista o "metoda SelfPay de a pacali clientii" nu numai ca este eronata, dar poate produce si prejudicii de natura economica SelfPay. Apreciem ca utilizarea si asocierea brandului SelfPay in contextul titlului articolului, mai sus mentionat, creeaza confuzie cititorilor si nu reflecta realitatea din cauza respectiva. Concret, cazul semnalat de presa prin care un student a achizitionat un serviciu furnizat de compania noastra, dar ulterior a fost victima unei infractiuni de inselaciune in procesul inchirierii unui apartament, prin transmiterea datelor cu valoare pecuniara unei terte persoane, este creat exclusiv prin intentia de inselaciune a presupusului proprietar al locuintei.

Insistam pe faptul ca studentul nu a achitat contravaloarea chiriei prin Statiile de Plata SelfPay, ci a utilizat un serviciu de cumparare de moneda electronica. Servicii similare sunt disponibile in diferite forme, atȃt pe piata din Romania, cȃt si la nivel international.

Amintim, de asemenea, ca de-a lungul timpului, au existat diverse tentative de inselare a unor persoane cu diferite sume de bani, de exemplu, prin cumpararea de cartele preplatite de telefonie mobila, situatii in care evident nu se poate face asocierea operatorilor de telefonie mobila cu aceste metode de inselaciune. In alte cazuri, tentativele de inselaciune s-au derulat prin trimiterea unor somatii de plata de la institutii publice, tribunale, cabinete de avocatura etc. Si in cazul de fata, faptul ca persoana in cauza a fost atrasa de o oferta "de nerefuzat" si a ales sa accepte o modalitate de inchiriere care nu este conforma cu legea locuintelor si a incheierii contractelor de inchiriere, este exclusiv alegerea celui in cauza si reprezinta un element de intelegere intre doua parti externe, dar nu reprezinta un motiv de insinuare ca SelfPay ar fi o metoda la indemana persoanelor care vor sa insele alte persoane.

Intelegem pe deplin prejudiciul financiar adus tanarului student printr-o posibila inselaciune, iar echipa noastra sta la dispozitia organelor de cercetare in vederea clarificarii tuturor aspectelor necesare realizarii anchetei.

Pe aceasta cale, indemnam clientii sa se informeze inainte de a efectua plati catre diferite persoane, prin utilizarea de moneda electronica, aceasta fiind o metoda de plata legala si agreata in baza unor relatii contractuale pentru magazine online. Diferite persoane care ofera produse / servicii, autoritatile, institutiile, cabinetele de avocatura, tribunalele, nu sunt magazine online si cu acestea nu exista relatii contractuale. De asemenea, le recomandam sa nu dea curs solicitarilor de a plati diverse servicii /produse sau somatiilor de plata de amenzi sau alte taxe legale cu moneda electronica, indiferent sub ce forma sunt transmise (email, telefon, WhatsApp).

Ca urmare a situatiei relatate in articolul sus mentionat, am initiat o campanie de informare a publicului prin care dorim sa prevenim repetarea tentativelor de inselaciune similare.

Mentionam faptul ca peste 5.000 de Statii de Plata SelfPay prezente la nivel national in cele mai importante retele de retail asigura accesul romanilor la o metoda sigura de plata a peste 150 de servicii de din sectoare diverse, de la utilitati, telefonie fixa si mobila, internet, televiziune, taxe si impozite, la bilete de acces la evenimente, bilete de calatorie, moneda electronica, rovinieta si divertisment", a precizat SelfPay.

Persoane cercetate pentru tentativa de inselaciune prin metoda 'Accidentul', varianta COVID-19

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a reușit un angajat IKEA din București să fure peste 440.000 de lei. Este cercetat pentru înşelăciune şi fals informatic
Cum a reușit un angajat IKEA din București să fure peste 440.000 de lei. Este cercetat pentru înşelăciune şi fals informatic
Un angajat IKEA din Bucureşti este cercetat pentru înşelăciune şi fals informatic, după ce ar fi efectuat fără drept 55 de operaţiuni de retur de produse sau sume de bani. Pejudiciul este...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#inselaciune, #inchirieri de locuinte, #studenti, #plata chirie, #SelfPay , #inselaciune