Fostul episcop de Huși, Corneliu Onilă, va fi judecat în continuare pentru viol. Decizia justiției privind dosarul seminariștilor

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 17:02
5764 citiri
Fostul episcop de Huși, Corneliu Onilă, va fi judecat în continuare pentru viol. Decizia justiției privind dosarul seminariștilor
Corneliu Bârlădeanu (Corneliu Onilă), fost episcop de Huși FOTO: captură video

Înalta Curte de Casație și Justiție a desființat hotărârile instanței de la Galați, prin care dosarul de viol asupra a trei seminariști era restituit Parchetului de pe lângă C. A. Iași, cu explicația că procurorii ieșeni l-ar fi întocmit prost și “neregulamentar”.

Instanța ICCJ a stabilit că rechizitoriul procurorilor este în regulă, constatând legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, conform vremeanoua.ro.

Prin urmare, s-a dispus începerea judecății pentru cei doi inculpați, Cornel Onilă, fostul episcop, și arhimandritul Sebastian Jitaru, ambii acuzați de viol asupra unor fosti elevi de Seminar.

Se pare că judecătorii Curții de Apel Galați anulaseră probe foarte importante din dosar, precum mărturia unui avocat celebru din Iași, căruia seminariștii i-au spus ceea ce îndură cu mult înainte de a izbucni scandalul. Acesta prezentase ca probe inclusiv mesaje și capturi din propriul telefon.

De asemenea, instanța de la Galați anulase și expertizele psihologice ale victimelor.

Decizia Instanței supreme

Magistrații Inaltei Curți au considerat însă că cei doi trebuie judecați pentru viol.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Onilă Cornel împotriva încheierii din data de 29 iunie 2021 şi a încheierii din data de 28 iulie 2021 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Galaţi- NCPP – Secţia penală şi pentru cauze cu minori. II.

Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi împotriva încheierii din data de 29 iunie 2021 şi a încheierii din data de 28 iulie 2021 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Galaţi- NCPP – Secţia penală şi pentru cauze cu minori.

Desfiinţează, în parte, încheierea din data de 29 iunie 2021 doar cu privire la dispoziţia prin care s-au admis cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Onilă Cornel şi Jitaru Sebastian Cristi şi în totalitate încheierea din data de 28 iulie 2021, şi rejudecând: Respinge, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Onilă Cornel şi Jitaru Sebastian Cristi.

Menţine celelalte dispoziţiile ale încheierii din data de 29 iunie 2021 care nu contravin prezentei. În temeiul art. 346 alin.2 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii. Obligă contestatorul inculpat Onilă Cornel la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul inculpat Onilă Cornel, în sumă de 79 lei, rămâne în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Jitaru Sebastian Cristi, în sumă de 79 lei, rămâne în sarcina statului.

Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei formulate de parchet rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi 02 noiembrie 2021”, au stabilit judecătorii instanţei supreme, potrivit Adevărul.

Se pare însă că va urma un proces lung

“Personal, eu nu cred că fostul episcop va fi condamnat vreodată în acest dosar, deși ar fi un eșec al Justiției, dacă verdictul final nu va fi în concordanță cu adevărul celor întâmplate. În situația dată, faptele sunt vechi și cu cât peste ele a trecut timpul, cu atât pot fi dovedite cu mai puțin.

Se povestește, se spune, se amintește, cam atât… Cum fostul episcop are avocați de top, excelenți profesioniști, aceștia vor ști să aplice tactici care să dezamorseze avântul părții adverse în dosar.

Fostul episcop, probabil, este un om cu bani, care are resurse pentru a sta ani mulți în instanță, spre deosebire de foștii elevi de seminar, care înțeleg că sunt oameni modești, traumatizați. O problemă va fi cu probele video, dar fostul episcop ar putea spune că în imaginile dovedite ca reale de expertiză, se vede cineva care este de acord cu actul respectiv și care nu știm ce vârstă are, nu? În fine, sunt mereu soluții avocățești de a lupta pentru apărarea unui client.

De asta, eu, personal, cred că încă cei implicați în speță nu au motive de bucurie. Judecata se anunță lungă și cu multe întorsături”, spun avocații, conform publicației Vremea Nouă.

Scandal de viol la Episcopia Hușilor

Scandalul de la Episcopia Huşilor a izbucnit în 2017, în prim plan fiind episcopul Corneliu Bârlădeanu, care fusese şantajat de arhimandritul Jitaru şi alţi doi preoţi, Gheorghe Damian şi Mihail Bumbu. Aceştia intraseră în posesia unui film şi a unor fotografii în care înaltul prelat apărea în ipostaze intime alături de un tânăr şi l-au strâns cu uşa pe episcop, cerând funcţii în ierahia bisericească, dar şi bani.

Procesul a început iniţial la Curtea de Apel Iaşi, dar a fost strămutat ulterior la Curtea de Apel Galaţi. Potrivit anchetatorilor, cei doi au abuzat sexual mai mulţi elevi de la Seminarul Teologic din Huşi, care s-au constituit acum părţi civile în procesul penal şi cer daune de 400.000 de euro.

Citește și:
Ce șanse îi dă Cîțu lui Ciucă la prezidențiale: ”Va fi o criză în faţa electoratului. Românii sunt inteligenţi”
Ce șanse îi dă Cîțu lui Ciucă la prezidențiale: ”Va fi o criză în faţa electoratului. Românii sunt inteligenţi”
Fostul preşedinte PNL Florin Cîţu a vorbit marți, 4 octombrie, despre varianta ca actualul premier, Nicolae Ciucă, să candideze la prezidențiale în 2024. Întrebat dacă premierul este...
Cât vor plăti bucureștenii pentru energie termică iarna aceasta. Anunțul lui Nicușor Dan
Cât vor plăti bucureștenii pentru energie termică iarna aceasta. Anunțul lui Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat marți, 4 octombrie, că bucureştenii nu vor plăti în această iarnă preţuri mai mari la energia termică. Potrivit edilului, va fi...