Inalta Curte decide astazi daca suspenda executarea pedepselor in cazul mai multor VIP-uri

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 10:39
3995 citiri
Inalta Curte decide astazi daca suspenda executarea pedepselor in cazul mai multor VIP-uri

Mai multi fosti demnitari condamnati definitiv de completurile de 5 judecatori cer suspendarea executarii pedepsei si rejudecarea apelurilor in baza deciziei CCR privind componenta acestor completuri, potrivit avocatilor acestora.

Aproximativ 20 de fosti ministri, fosti parlamentari sau fosti directori din companii de stat au deschis procese in care cer anularea condamnarii si rejudecarea apelurilor. Cei mai multi cer si suspendarea executarii pedepselor, pana la rejudecarea apelurilor.

Solicitarea lui Nita

Primii care au cerut acest lucru au fost avocatii fostului ministru al Energiei Constantin Nita, condamnat definitiv la patru de ani de inchisoare pentru luare de mita. Fostul ministru a facut o cerere de contestatie in anulare impotriva sentintei definitive.

Avocatii acestuia au cerut astazi admiterea in principiu a cererii si suspendarea executarii pedepsei. "Un om se afla din luna iunie 2018 in penitenciar. In baza unei hotarari definitive. Numai ca acea hotarare definitiva, dupa pronuntarea deciziei CCR, este de notorietate, lovita de nulitate. Este nulitate absoluta. Este gresita componenta instantei. Este nulitate care poate fi invocata oricand", a spus avocatul Dan Lupascu.

Potrivit acestuia, instanta de apel, completul de 5 judecatori care l-a condamanat pe Nita, nu a fost compusa potrivit legii. "Noi suntem in termenul de exercitare a contestatiei in anulare. Deciziile CCR sunt obligatorii pentru toata lumea", subliniaza avocatul.

"Nu mai exista niciun temei sa execute o pedeapsa aplicata in baza unei hotarari nule. Are o situatie medicala extrem de grava, direct dependenta de conditiile de detentie, acum este inchis la Miercurea Ciuc, a fost mutat de mai multe ori", si-a continuat pledoaria avocatul.

DNA, concluzii de respingere

Procurorul DNA arata ca aceste contestatii in anulare se aplica doar in cazurile unor vicii de procedura penala, nu si in ce priveste modul de desemnare a judecatorilor.

El a pus concluzii de respingere a contestatiei in anulare si de suspendare a executarii.

Condamnarea

Fostul ministru al Energiei Constantin Nita a fost condamnat, in iunie 2018, de magistratii instantei supreme, la o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

Sentinta este in dosarul in care este acuzat ca ar fi primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu 30.000 de euro si peste 300.000 de lei ca sa intervina la primarul Iasiului pentru atribuirea unui contract firmei UTI privind managementul traficului din oras.

Citeste si:
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR respinge afirmaţiile conform cărora fostul ministru al Investiţiilor de Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi plătit pentru a realiza monitorizarea modului în care este implementat...